Home Social Numărătoare inversă pentru a beneficia de amnistia fiscală. Ce trebuie să știe...

Numărătoare inversă pentru a beneficia de amnistia fiscală. Ce trebuie să știe societățile interesate?

DISTRIBUIŢI

Material de opinie de Mihaela Popescu-Ichim, Director Taxe Directe, Corina Simion, Manager Taxe Directe, Deloitte România, și Laura Spiridon, Senior Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

Societățile comerciale care datorează dobânzi și penalități pentru impozitele și taxele restante la data de 31 martie 2020 mai au doar câteva zile pentru a solicita ștergerea acestora. Termenul limită pentru a aplica amnistia fiscală prevăzută de OUG 69/2020 este 15 decembrie 2020 inclusiv. Ce datorii pot fi anulate și care sunt potențialii beneficiari?
Amnistia fiscală permite contribuabililor să solicite anularea tuturor accesoriilor aferente obligațiilor fiscale scadente la 31 martie 2020. Aceasta se aplică nu numai accesoriilor neplătite, ci permite inclusiv restituirea accesoriilor deja achitate, însă numai în cazul în care acestea au fost plătite după data intrării în vigoare a ordonanței (14 mai 2020).
Beneficiari ai acestei facilități pot fi contribuabilii care se află în oricare dintre următoarele situații prevăzute de ordonanță, respectiv: au obligații fiscale principale restante la data de 31 martie 2020, purtătoare de accesorii; corectează prin declarație rectificativă obligațiile fiscale principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020, rezultând accesorii; au stins obligații fiscale principale scadente înainte de finalul lunii martie anul acesta, iar obligațiile accesorii aferente acestora erau nestinse la data de 14 mai 2020; datorează accesorii aferente obligațiilor fiscale principale scadente anterior datei de 31 martie 2020, individualizate prin decizii de impunere în urma unor inspecții fiscale aflate în derulare la data intrării în vigoare a OUG 69/2020, respectiv 14 mai 2020.

Ce condiții trebuie să îndeplinească potențialii beneficiari?
Deși sfera de aplicare a amnistiei este destul de largă, contribuabilii care doresc să beneficieze de această facilitate trebuie să îndeplinească anumite condiții specifice fiecăreia dintre situațiile prezentate anterior. Dintre acestea, cea mai importantă este aceea ca, la momentul înregistrării cererii de anulare, contribuabilii să fi depus toate declarațiile și să fi achitat la zi (sau să fi stins prin orice metodă) toate obligațiile fiscale principale sau accesorii datorate bugetului de stat, cu excepția obligațiilor accesorii a căror anulare se urmărește.
Societățile interesate trebuie să țină cont de faptul că, deși amnistia vizează doar accesoriile aferente obligațiilor fiscale principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020, pentru a beneficia de anularea acestora, contribuabilii trebuie să fi declarat și plătit toate obligațiile fiscale principale și/sau accesorii care au luat naștere ulterior acestei date și până la data depunerii cererii de amnistie.
În plus, este de menționat faptul că rectificarea voluntară a declarațiilor și plata corespunzătoare a obligațiilor fiscale principale se pot realiza până la termenul limită de depunere a cererii de amnistiei.
Totodată, un aspect important este acela că amnistia nu se poate aplica pentru accesoriile aferente obligațiilor fiscale principale suplimentare stabilite în cadrul inspecțiilor fiscale care au fost demarate după data de 1 aprilie 2020.
Procedura de urmat pentru a beneficia de prevederile OUG 69/2020 este reglementată de Ordinul 2100/2020 (publicat în Monitorul Oficial 635 din 20 iulie 2020). Aceasta conține aspectele practice pe care potențialii beneficiari ai amnistiei fiscale trebuie să le cunoască pentru a întocmi o solicitare conformă cu obligațiile legale. Printre acestea se numără: tipul de obligații pentru care se poate solicita amnistia, categoriile de contribuabili beneficiari, pașii de urmat ulterior depunerii cererii de anulare a accesoriilor și termenele de soluționare a acestora, informațiile minime pe care solicitarea de anulare ar trebui să le conțină etc.
În anexele procedurii de anulare a obligațiilor accesorii se regăsesc formularele pe care contribuabilii și autoritățile fiscale trebuie să le folosească pentru depunerea și soluționarea cu succes a cererii de anulare a accesoriilor.
Chiar dacă timpul pe care contribuabilii îl mai au la dispoziție pentru a putea beneficia de amnistie este foarte scurt, nu este încă târziu pentru a face o reevaluare a obligațiilor fiscale datorate și, dacă sunt ajustări semnificative care pot fi efectuate (inclusiv eventuale ajustări de prețuri de transfer), acesta pare să fie momentul oportun.
Aspectul care trebuie reținut de contribuabili este acela că, dacă datorează accesorii semnificative fie în urma unor întârzieri privind declararea și plata, a unor rectificări voluntare de declarații, fie ca urmare a unor decizii de impunere emise în urma inspecțiilor fiscale, mai au doar câteva zile pentru a putea cere anularea acestora.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.