Home Life TOP 10 tehnologii care ne vor schimba viața

TOP 10 tehnologii care ne vor schimba viața

DISTRIBUIŢI

Un raport prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos a indentificat cele mai interesante tehnologii în curs de dezvoltare care ar putea să apară în 2014. De la metale obținute din desalinizarea apei de mare, la interfețe creier-computer, noile invenții promit să ne îmbunătățească viața.

Electronice care pot fi purtate, adaptate la corpul uman

Aceste dispozitive aproape invizibile includ căști care monitorează ritmul cardiac, senzori purtați pe sub haine care urmăresc postura, tatuaje temporare care înregistrează semnele vitale, sau pantofi haptici, care comunică indicațiile transmise de GPS prin vibrații resimțite în picioare, relatează Business Insider. Aceste tehnologii au aplicații numeroase și variate, de la pantofii care ar revoluționa felul în care se orientează nevăzătorii, la Google Glass, ochelarii Google, folosiți deja de chirurgi în timpul operațiilor. Avantajul acestor dispozitive este că sunt concepute pentru a se adapta la corpul uman, iar faptul că sunt încorporate în tatuaje, pantofi, căști sau ochelari, le face mai ușor de acceptat din punct de vedere social.

Compozite nanostructurate pe bază de carbon

Emisiile de la numărul uriaș de automobile reprezintă o amenințare serioasă pentru mediul înconjurător. Una dintre soluțiile care ar duce la ameliorarea acestei probleme este creșterea eficienței autovehiculelor și, deci, reducerea consumului de combustibil. Oamenii de știință au dezvoltat noi tehnici de nanostructurare a fibrelor de carbon, pentru a obține compozite inovatoare, care ar duce la scăderea greutății autoturismelor cu până la 10% și, deci, la un consum mai redus. Totodată, aceste materiale sunt, aparent, mai eficiente în eventualitatea unui accident, prin mai buna absorbție și distribuire a impactul, crescând astfel siguranța pasagerilor.  

Obținerea metalelor prin desalinizarea apei

Pe măsură ce rezervele de apă dulce scad, alternativa desalinizării a început să ia amploare. Acest proces are însă și efecte negative. Pe lângă consumul mare de energie, în urma desalinizării rămâne o soluție concentrată de apă cu sare, care are un impact serios asupra florei și faunei marine dacă este aruncată înapoi în ocean. Una dintre soluții ar fi să nu mai considerăm saramura rezultată drept un deșeu, ci o resursă din care se pot obține alte produse folositoare. Elemente ca litiul, magneziul, uraniul, sau, mai ușor, sodiul, calciul și potasiul, pot fi obține din soluția de apă sarată, proces care ar reduce poluarea și ar compensa costurile ridicate pe care le presupune desalinizarea.

Înmagazinarea energiei

Energia electrică nu poate fi înmagazinată direct, pe scară largă, iar sursele "curate" de energie, cum sunt vântul și soarele, sunt imprevizibile și intermitente. De aceea, oamenii de știință caută o soluție care să permită înmagazinarea unor cantități mari de energie, așa cum sunt stocate, spre exemplu, gazele și cărbunii. Tehnologiile noi, ca bateriile reîncărcabile cu flux sau supercapacitorii pe bază de grafen, ar putea fi soluția. Totodată, în Germania se dezvoltă un alt proces, pentru a profita de surplusul de energie. Cercetătorii se bazează pe metanizarea dioxidului de carbon prin electroliza hidrogenului. Energia în surplus este utilizată pentru a despărți hidrogenul de oxigenul din apă, prin electroliză, pentru ca apoi, hidrogenul rezultat să fie amestecat cu dioxid de carbon pentru a obține metan. Acesta poate fi folosit drept combustibil, sau pentru a genera mai multă electricitate.

Baterii litiu-ion cu nanofire de siliciu

Noua generație de baterii care îmbunătățește bateriile litiu-ion pe care le folosim în prezent ar permite o încărcare mai rapidă și ar stoca cu 30-40% mai multă energie. Această tehnologie are numeroase aplicații, permițând dezvoltarea mașinilor electrice și stocarea energiei solare pentru utilizarea acesteia în gospodării. Bateriile cu anozi de silicon ar putea să înceapă să fie folosite la telefoanele smartphone în următorii doi ani.

Dispozitive fără ecran

Electronicele s-au micșorat continuu în ultimii ani, devenind mai ușor de transportat și de utilizat. Această dezvoltare are însă și o componentă negativă, ecranele mici îngreunând cititul sau vizionarea filmelor și fotografiilor. Noile tehnologii permit proiectarea imaginilor 3D în spațiu, eliminând necesitatea ecranelor, ale căror dimensiuni limitează experiența utilizatorului. O altă variantă ar fi proiectarea imaginilor în mișcare direct pe retină, care, pe lângă eliminarea ecranului, asigură și intimitatea celui care privește.

Terapie cu microbiomi umani

Fiecare organism include mii de specii microbiene, com­puse din trilioane de celule, care alcătuiesc un sistem numit microbiom. În prezent, cerce­tătorii își îndreaptă atenția asupra microbiomului intestinal, care ar putea să aibă un rol important în tratarea unui număr mare de boli, de la diabet până la obezitate. Un subset de microbi care se regăsește în intestinul sănătos este dezvoltat de oa­me­nii de știință pentru a îmbunătăți tratamentele medicale.

Terapii bazate pe ARN

Acidul ribonucleic, ARN-ul, este o moleculă esențială în biologia moleculară, al cărei rol este de a transfera infomațiile genetice codificate în ADN către producția de proteine. Medicamentele care manipulează ARN-ul ar putea atenua abundența producerii proteinelor naturale, acolo unde este cazul, sau ar putea să stimuleze producerea de proteine cu rol terapeutic, direct în organism. Se speculează că tratamentul are aplicații în tratarea unor maladii precum cancerul, problemele genetice sau chiar bolile infecțioase.

Cuantificarea sinelui (analiza predictivă)

Telefoanele smartphone conțin o arhivă însemnată referitoare la stilul de viață al utilizatorului, de la persoanele pe care le cunosc (agendă și rețele de socializare), oamenii cu care vorbesc (apeluri și mesaje), locurile pe care le frecventează (GPS și localizare) și activitățile pe care le preferă (aplicații). Folosind aceste date și o serie de algoritmi specializați se pot genera modele predictive care să ajute la planificarea urbană, să îmbunătățească diagnosticele medicale și să permită aplicarea tratamentelor personalizate.

Interfețele creier-computer

Abilitatea de a controla un computer cu puterea minții este mai aproape decât credem, spun specialiștii. Aceste interfețe, care preiau și interpretează semnale direct de la creier, s-au dovedit deja folositoare în ajutorarea pacienților tetraplegici și a celor cu sindromul LIS. Aceștia își pot mișca scaunele cu rotile și își pot bea cafeaua, utilizând tehnologia existentă. Mai mult, anumite implanturi lau redat vederea parțial în cazul unor persoane nevăzătoare.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.