Home Actualitate STS: Firmele care nu dețin semnătură electronică pot împuternici orice persoană care...

STS: Firmele care nu dețin semnătură electronică pot împuternici orice persoană care are să le deschidă contul pe platforma de vaccinare

DISTRIBUIŢI

Am întrebat Serviciul de Telecomunicații Speciale ce pot face firmele mici ai căror administratori nu dețin semnături electronice și care activează într-unul din domeniile esențiale pentru ca angajații lor să nu fie discriminați la înscrierea pe platforma de vaccinare.

Serviciul de Telecomunicații Speciale ne-a răspuns prin Biroul de Presă că firmele pot împuternici pe oricine deține o semnătură electronică să creeze contul atât timp cât respectiva persoană își asumă răpsunderea că societatea își desfășoară activitatea într-unul din domeniile cheie definite ca prioritare la vaccinare cum ar fi procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume), transport de persoane și mărfuri, servicii de curierat, salubritate, deșeuri ș.a. Vezi aici lista cu toate domeniile prioritare.

Probabil că multe din aceste firme vor apela la ajutorul contabililor care deja le semnează electronic raportările către ANAF și sunt în măsură să-și asume răspunderea despre domeniul în care aceste firme activează.

Vă prezentăm integral răspunsul primit de la STS

La solicitarea dumneavoastră înregistrată cu numărul 88106 din data de 18 ianuarie 2021, transmisă pe adresa de e-mail [email protected], vă comunicăm următoarele informații:

Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ a fost dezvoltată pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Prin urmare pentru informații privind obiectivele și caracteristicile potrivit cărora entitățile juridice se pot înscrie în platformă folosind semnătura electronică și necesitatea anumitor criterii vă recomandăm să vă adresați CNCAV. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) asigură doar suportul tehnic și implementează cerințele operaționale formulate de CNCAV.

Înregistrarea în platformă a angajatorilor se poate realiza de către orice persoană împuternicită să reprezinte legal entitatea respectivă și care deține un certificat digital calificat. Astfel, persoana împuternicită să înscrie în platforma entitatea juridică introduce codul unic de înregistrare (CUI) sau codul de identificare fiscală (CIF), sistemul validează existența persoanei juridice în baza de date pusă la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar sistemul generează automat o declarație de reprezentanță care trebuie semnată cu certificat digital.

Semnătura electronică extinsă este utilizată pentru autentificarea declarației utilizatorului că reprezintă o instituție publică sau privată care face parte din categoria celor încadrate în etapele prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19.

Astfel, prin aplicarea semnăturii electronice, sub incidența prevederilor art. 326 din Codul penal privind falsul în declarații, utilizatorul autentifică declarația pe proprie răspundere privind faptul că este reprezentantul persoanei juridice cu scopul administrării programărilor angajaților în cadrul Platformei naționale de programare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, respectiv faptul că programarea se efectuează în baza acordului prealabil al angajatului, datele completate sunt corecte și corespund realității, iar persoanele programate se află într-o relație de colaborare cu persoana juridică menționată.

Aplicația verifică faptul că certificatul digital este valid și că datele de identitate ale persoanei împuternicite de entitatea juridică corespund cu datele înscrise în acesta.

Întrucât înscrierea se poate realiza de orice persoană împuternicită de către entitatea juridică, platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ asigură mediu echitabil, corect, transparent și nediscriminatoriu pentru vaccinare, la nivelul populației României, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 care prevede și grupele populaționale aferente celor trei etape.

Suplimentar, pentru a veni în sprijinul angajatorilor, a fost implementată o funcționalitate prin care persoana împuternicită ce a creat contul unei entități juridice să delege atributul introducerii beneficiarilor către una sau mai multe persoane din cadrul firmei.

Sistemul informatic are o arhitectură complexă și este dinamic, echipa de dezvoltare din cadrul STS fiind permanent angrenată într-un proces continuu de actualizare a funcționalităților, conform noilor cerințe de îmbunătățire și optimizare stabilite de autoritățile medicale responsabile. În ceea ce privește cerințele operaționale, furnizarea lor graduală, înainte de lansarea platformei și după operaționalizarea acesteia, impune implementarea acestora în cel mai scurt timp, în funcție de nevoile identificate de autoritățile coordonatoare, astfel încât campania de vaccinare să se desfășoare într-un mod optim.

Precizăm că, pentru verificarea identității și calității persoanelor fizice sau juridice care beneficiază de vaccinare conform Strategiei naționale de vaccinare, platforma interoghează bazele de date ale instituțiilor competente, baze de date care nu sunt administrate de STS.

Biroul de Presă al STS

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.