Home Dezvăluiri Directorilor medicali ai spitalelor le e interzis prin lege să primească bani...

Directorilor medicali ai spitalelor le e interzis prin lege să primească bani de la firmele de medicamente. Cazul Nicoletei Berbec de la Colțea

DISTRIBUIŢI

Specializată în Hematologie, Nicoleta Berbec ocupă din octombrie 2017 funcția de director medical al Spitalui Colțea. Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care conține interdicțiile pe care le au persoanele care acceptă să ocupe funcțiile de directori medicali ai spitalelor, Berbec nu avea voie să desfășoare în acest timp activități didactice sau de cercetare științifică finanțate de către furnizori de bunuri și servicii ai spitalului respectiv și nici să exercite oricare activitate sau oricare altă funcție de manager, inclusiv cele neremunerate. Cum toate spitalele achiziționează medicamente de la Big Pharma, marile companii sunt furnizori ai spitalelor iar directorii medicali ar trebui, conform legii, să nu mai încaseze bani de la ele, conflictul de interese fiind pedepsit cu până la 5 ani de închisoare.
Directoarea medicală de la Colțea nu a ținut însă cont de art. 181 care precizează la aliniatul 1) că directorul medical face parte din comitetul director iar la aliniatul 9) că membrilor comitetului director li se aplică dispozițiile art. 178 alin. 1 lit. b) – g) referitoare la incompatibilități, ale art. 178 alin. 2) referitoare la conflictul de interese și ale art. 178 alin. 4) și 5).
Așa că în timpul exercitării funcției de director medical, doamna dr. Berbec Nicoleta a primit mai multe sume de bani, cu diverse titluri: sponsorizare, remunerare pentru servicii de consultanță, conferențiere sau taxă de lector de la diverse companii farmaceutice, majoritatea, dacă nu chiar toate, aflate chiar în relații contractuale cu Spitalul Clinic Colțea, din a cărui comitet director, domnia sa face parte.
Conform datelor făcute publice de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în perioada 03.01.2018 – 04.12.2019 numita Berbec Nicoleta a încasat zeci de mii de lei de la mai multe companii: Pfizer România SRL, Abbvie SRL, Genesis Biopharma SRL, Accord Healthcare SRL, Alvogen România, Sandoz Pharma Services, Novartis Pharma Services România, Johnson & Johnson România, Amgen România SRL și Roche România SRL dintre care multe sunt și furnizori ai spitalului.
În plus, din informațiile publicate de ANMDM aflăm că doctorița Berbec a și falsificat declarațiile depuse cu sumele încasate, pe site apărând diferențe semnificative față de sumele declarate chiar de plătitorii de venitori.
Astfel, în 2017, companiile farmaceutice au declarat 18 sume plătite Nicoletei Berbec, aceasta nedeclarând vreo sumă, iar în 2019, companiile au declarat în 26 de poziții 65.386,42 lei plătiți directoarei medicale de la Colțea (click AICI), față de suma de doar 26.963,16 lei declarată de Berbec (click AICI).

1 COMENTARIU

  1. IN BUCURESTI companiile farmaceutice INTRA IN SPITALE PRIN si DOAR cu Acceptul DIRECTORILOR MEDICALI, sunt situatii cand chiar managerul trebuie sa dea OK – UL ( aici vb de institute de cercetare); sunt multi bani pentru prezentarile care se fac prin spitale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.