Home Actualitate Infractorii români nu se mai pot ascunde în Iordania. Aurescu a semnat...

Infractorii români nu se mai pot ascunde în Iordania. Aurescu a semnat tratat de extrădare

DISTRIBUIŢI

Interlopul Romeo Ursu, cunoscut sub numele de Boenică, fugit de 12 ani în Iordania, după ce a primit două condamnări definitive, posta anul trecut pe pagina sa de Facebook mesaje ironice la adresa autorităților din România, care nu au reușit extrădarea sa.“Autorități române, am ridicat rangul de interlop la loc de cinste, pe când voi, prin incompetența voastră, prin trădările voastre de neam si țară ați demonstrat de 30 de ani unde ați dus tara și națiunea română!”, a scris Romeo Ursu, șmecher, pe pagina sa de Facebook.
Totodată acesta dădea sfaturi la postul fugarului Ghiță și altor condamnați să meargă în Iordania pentru a nu intra la închisoare.

Acum și această portiță s-a închis pentru infractorii români.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut duminică, 4 aprilie 2021, la Amman, consultări cu ministrul iordanian al afacerilor externe și expatriaților Ayman Safadi, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Subiectele centrale ale convorbirilor cu omologul iordanian le-au reprezentat stadiul şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, precum şi evaluarea posibilităţilor de aprofundare a cooperării la nivel internaţional, inclusiv din perspectiva relației UE-Iordania și NATO-Iordania.

Cu ocazia întrevederii, cei doi miniștri au semnat Tratatul între România și Iordania privind extrădarea. De asemenea, a fost semnat, în prezența celor doi miniștri, de către secretarul de stat în MAI Raed Arafat și omologul său iordanian, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Regatului Haşemit al Iordaniei privind cooperarea în domeniul prevenirii, limitării şi înlăturării efectelor dezastrelor.

În plan bilateral, cei doi șefi ai diplomațiilor română și iordaniană au reconfirmat relațiile excelente dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei și au exprimat interesul avansării dialogului politico-diplomatic bilateral, discutând modalități de consolidare și extindere a cooperării româno-iordaniene în diverse domenii de interes comun.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis felicitările României pentru aniversarea în acest an a centenarului existenței statului iordanian și a subliniat că stabilitatea și securitatea Regatului Hașemit sunt esențiale pentru Orientul Mijlociu.

Cei doi miniștri au evidențiat astfel potențialul de dezvoltare și aprofundare a colaborării bilaterale în sectoare precum agricultura, construcțiile, energia, apărarea, sectorul IT și au abordat modalităţile de creştere a volumului schimburilor economice şi a investiţiilor.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că Regatul Hașemit reprezintă o piață de desfacere strategică a României în Orientul Mijlociu și a apreciat valoarea în creștere a schimburilor comerciale din 2020, care – în ciuda contextului pandemic – au însumat circa 300 de milioane de dolari, cu aproximativ 16% mai mult față de anul precedent, și a exprimat dezideratul de a fi continuat trendul crescător.

Șeful diplomației române a pledat în acest context pentru încurajarea comunităților de afaceri din cele două țări pentru a intensifica relațiile, inclusiv prin organizarea unei noi ediții a Forumului de Afaceri bilateral, exprimând speranța ca în curând să fie reoperaționalizată Comisia Economică Mixtă, iar activitățile Consiliului de Afaceri România-Iordania să fie reluate.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a apreciat parteneriatul strâns dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei în domeniul educației, care joacă un rol important în consolidarea legăturilor dintre cele două țări. Cu peste 13.000 de absolvenți iordanieni ai universităților din România, ministrul Aurescu a exprimat satisfacția pentru faptul că mulți dintre aceștia ocupă în prezent poziții de conducere în administrația publică iordaniană, fiind o dovadă a valorii cooperării în domeniul universitar.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat deschiderea țării noastre de a sprijini în continuare Regatul Hașemit al Iordaniei pentru dezvoltarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, România fiind un susținător constant al Regatului Hașemit în cadrul UE. În acest sens, a subliniat oportunitățile oferite de recenta Comunicare comună a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate privind Noua Agendă pentru Mediterana și a precizat că România este pregătită să sprijine Regatul Hașemit al Iordaniei în stabilirea priorităților și dezvoltarea de proiecte comune.

Dialogul privind agenda internaţională a permis demnitarilor român şi iordanian să realizeze un schimb de opinii cu privire la evoluțiile regionale recente, cu accent pe Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, situația din Irak și situația din Siria.

În ceea ce privește Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat poziția tradițională a României pentru soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, și a subliniat necesitatea dialogului direct între părți și a intensificării eforturilor pentru măsuri concrete de creștere a încrederii între părți. Totodată, șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru rolul jucat de Regatul Hașemit în acest dosar și a exprimat susținerea pentru orice inițiativă și evoluție pozitivă în direcția deblocării Procesului de Pace.

În contextul discuțiilor axate pe situația din Siria, ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea intensificării demersurilor pentru o soluționare pe cale politică a crizei din Siria și a pledat pentru un rol crescut al comunității internaționale pentru impulsionarea negocierilor pe acest dosar. În acest sens, a transmis apreciere pentru eforturile Iordaniei de a sprijini refugiații sirieni. Totodată, a amintit principalele mesaje transmise prin intervenția susținută, la 30 martie 2021, în cadrul sesiunii ministeriale a celei de-a cincea Conferințe privind sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii. Astfel, a asigurat că România va continua să contribuie la ameliorarea gravei situații umanitare din Siria și a pus accent pe atenția acordată dezvoltării și rezilienței statelor din regiune care găzduiesc un număr important de refugiați, inclusiv Iordania.

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului iordanian invitația de e efectua o nouă vizită în România, invitație acceptată cu plăcere de către acesta.

La finalul consultărilor, cei doi miniștri au susținut declarații comune de presă. Regăsiți, mai jos, traducerea declarațiilor de presă ale ministrului Bogdan Aurescu:

Bună ziua,

Domnule ministru Safadi, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă.

Sunt încântat să fiu astăzi în Amman. De asemenea, este o onoare pentru mine că prima vizită în Orientul Mijlociu în acest an este în Regatul Hașemit al Iordaniei. Discuțiile fructuoase pe care le-am avut reflectă nivelul excelent al relațiilor bilaterale și abordarea comună în ceea ce privește aspectele regionale.

Doamnelor și domnilor,

După, în primul rând, vreau să exprim, în numele României și al poporului român, felicitările sincere pentru aniversarea, anul acesta, a centenarului statului iordanian. Stabilitatea și securitatea Iordaniei sunt esențiale pentru Orientul Mijlociu.

Relația bilaterală dintre România și Iordania este construită pe un fundament solid, caracterizat de încredere reciprocă și cooperare.

Această vizită este o dovadă clară a faptului că România rămâne un prieten de nădejde al Iordaniei, așa cum a fost mereu în cei 56 de ani de relații bilaterale.

Totodată, este o dovadă a determinării noastre de a identifica oportunități de colaborare cu Iordania, în diverse domenii. Suntem pregătiți să utilizăm cât mai bine potențialul deja existent și să ne angajăm în proiecte de cooperare ambițioase. Schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat, anul trecut, la aproximativ 300 mil. USD, cu o creștere de peste 16%, în ciuda contextului pandemic.

Discuțiile fructuoase pe care le-am avut astăzi reflectă interesul comun pentru extinderea cooperării în diverse domenii de interes comun, precum agricultura, siguranța alimentară, energie sau IT&C.

Trebuie să încurajăm mediul de afaceri din cele două țări să conlucreze mai mult și dorim să organizăm o nouă ediție a Forumului de Afaceri bilateral, să reactivăm Consiliului de Afaceri România-Iordania și să operaționalizăm din nou Comisia Economică Mixtă.

Parteneriatul în domeniul educației este un element cheie al cooperării bilaterale. În acest sens, un rol important în dezvoltarea relației noastre este jucat de cei peste 13.000 de absolvenți iordanieni ai universităților din România.

Este un motiv de mândrie pentru România faptul că mulți dintre acești absolvenți iordanieni au devenit, de-a lungul anilor, membri ai parlamentului sau miniștri, unul dintre aceștia fiind astăzi membru al Executivului. Din acest motiv, credem că investiția în resurse umane este una dintre cele mai prețioase măsuri, cu impact pe termen lung.

Aș dori, de asemenea, să salut semnarea celor trei noi documente bilaterale în domeniile justiției și managementul dezastrelor, care, fără îndoială, vor consolida cooperarea în aceste domenii.

În plus, consultările noastre au reprezentat o bună oportunitate de a exprima sprijinul deplin al României pentru orice inițiativă sau acțiune care vizează deblocarea și avansarea Procesului de Pace din Orientul Mijlociu și de a încuraja orice măsură care ar putea duce la reluarea negocierilor israeliano-palestiniene. În acest sens, România apreciază decizia Iordaniei, alături de Egipt, Franța și Germania, de a oferi bunele lor oficii pentru a crea un mediu favorabil reluării negocierilor credibile și avansarea soluției celor două state.

La fel ca Regatul Hașemit al Iordaniei, România a fost și rămâne un susținător ferm al soluției celor două state, ca singură opțiune viabilă pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian, capabilă să răspundă aspirațiilor legitime ale ambelor părți. În același sens, reiterez faptul că poziția României cu privire la statutul Ierusalimului rămâne, așa cum a fost întotdeauna, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale.

Nu în ultimul rând, am discutat despre alte conflicte din regiune, despre situația din Irak, despre situația din Siria, despre Iran, Yemen și alte dosare relevante pentru securitatea și stabilitatea regiunii și suntem hotărâți sa lucrăm împreună.

În același timp, am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Iordania, inclusiv în cadrul definit de Noua Agendă pentru Mediterana, adoptată recent de către Uniunea Europeană.

Suntem convinși că, lucrând într-un spirit de parteneriat, putem transforma provocările comune în oportunități.

Vă mulțumesc foarte mult, domnule ministru Safadi, și aștept cu nerăbdare vizita dumneavoastră în România, astfel încât să continuăm dezvoltarea parteneriatului nostru bilateral solid.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.