Firmele românești sunt obligate prin legea de prevenire a spălării banilor să depună la ONRC o declarație inițială, al cărei termen de depunere este de trei luni de la încetarea stării de alertă și anual o declarație privind beneficiarul real, chiar dacă acesta nu se schimbă. Declarația anuală ar trebui depusă în termen de 15 zile de la aprobarea bilanțului însă Ministerul Economiei a pus în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență care amână acest termen până la 01.10.2021, urmând ca legea să se modifice iar societățile care au asociați doar persoane fizice să nu mai depună această declarație. Citește și cum a fost reintrodusă „pe furiș” declarația privind beneficiarul real de către ONPCSB
Textul proiectului de OUG:
Art. unic – (1) Prin derogare de la prevederile art. 56 alin (4) al Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, în anul 2021 declarația anuală privind beneficiarul real al persoanei juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului se depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată persoana juridică până la data de 1 octombrie 2021.
(2) Declarațiile privind beneficiarul real prevăzute la alin (1) pot avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică și pot fi transmise la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier.
(3) Declarațiile prevăzute la alin. (2) pot fi date și în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se pot depune, personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat.