Suntem la nivel național din nou foarte aproape de colapsul sistemului sanitar în fața luptei cu perfidul Covid. Deși deja în mijlocul valului 4 se pare că sănătatea populației nu este o prioritate pentru nici unul dintre factorii de răspundere.
Am văzut cum, în pofida legii, s-a organizat un congres al unui partid la care au participat peste 5000 persoane. Nici unul dintre factorii de control sau autorizare nu a ridicat vre o obiecție și nici nu a emis vreo avertizare. Fără îndoială că a fost un moment de bucurie pentru tabăra câștigătoare și prilej de îmbrățișări și felicitări. Despre prudență sau prevenție, nici vorbă!
După cum „peștele de la cap se împute”, mesajul transcede fără îndoială la nivelul tuturor straturilor sociale.
La nivelul unuia din spitalele foarte aglomerate din București, Spitalul Clinic Sf. Ioan, se pare că dezinteresul managerial urmează trendul impus de partidul de guvernământ. Spital mixt (covid și non-covid) la fel ca și majoritatea spitalelor din țară este în acest moment aglomerat și sufocat de pacienți covid. Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) este actual sufocată având 28 pacienți „cazați” în 17 paturi! Matematic pare imposibil dar, prin grija managerului Agafiței și a directorului medical Geavlete, totul este posibil! Spitalul nu mai are locuri disponibile pentru internare dar salvările curg!
Dincolo de dovada clară a ineficienței sistemului păstorit de închipuitul comandant Arafat ce continuă să trimită salvări în instituții ce nu mai au locuri, trecând prin incapacitatea decizională a DSP-ului care trimite echipe de desant în spitale să…numere locurile libere care nu mai există de ceva timp!! (ne reamintim de Năstase și număratul de ouă)…și terminând apoteotic cu managementul deficitar și partinic al Spitalului, totul arată dezinteres față de pacient și risipă de bani!
Pe fondul acesta de „nori de furtună” în lupta cu Covid, la dorința expresă a dir. med. Geavlete dar doar din fondurile proprii ale Spitalului Sf.Ioan, va fi organizat un eveniment cu conotație de „cult personal” și anume “Zilele Medicale ale Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan București” -ediția de pandemie 2021.
Qui prodest?
Hmm…Păi să urmărim câteva evenimente din perspectiva parvenitismului personal…
Există un profesor Geavlete, pensionat din activitatea medicală dar încă șef de disciplină urologie la Spitalul Sf.Ioan. Și da, este tatăl conferențiarului Geavlete (directorul medical al Spitalului) care este și el, ce altceva, tot urolog.
Managerul Agafiței nu are ochi să vadă conflictul de interese în care tatăl este șeful fiului pe care profesorul Geavlete l-ar vrea profesor și șef de disciplină în locul lui. Geavlete este lipsit însă de sprijinul celorlalți profesori de urologie ce-i stavilesc accesul spre profesorat, mai ales de profesorul Sinescu, întreaga experiență profesională a conferențiarului fiind prea „subțire” pentru a avansa în cariera universitară. Aici intervine în schemă profesorul Jinga, personaj intens discutat, rectorul UMF București, dar și profesor de urologie (aha!) și astfel singurul care îi poate garanta lui Geavlete Jr. (zis și Javrette in spital, și asta nu pentru vreun deosebit cod al moralei) accesul catre profesorat în ciuda mediocrității sale.
De aceea se organizează, pe banii Spitalului, evenimente în care se aduce un „laudatio” profesorului Jinga, în calitate de unic „președinte de onoare” și unic invitat.
Aflat la a 3-a ediție Congresul este prilejul perfect pentru conferențiarul Geavlete de a-și „face limba fotoliu” în mod repetitiv căci parvenitismul pe scara socială cere și sacrificii. Copilul Geavlete speră astfel că rectorul Jinga îl va sprijini să obțină toate titlurile și măririle dorite.
La Congres, speakerii sunt doctori din spital, audiența, asemenea.
Ce contează că vineri, 1 octombrie, activitatea medicilor din Spitalul Sf.Ioan se va bloca începând cu ora 9, toți doctorii fiind obligați să plătească taxa și să participe la evenimentul creditat cu 6 credite EMC. Cine se va mai ocupa de pacienți în acest timp?
Adică dacă un medic în timpul programului se uită la Netflix e malpraxis și dacă se uită la o conferință online nu e?
Că poate fi de competența Curții de Conturi să verifice cum, cât și de ce se cheltuiesc bani pentru congrese de acest fel este însă în responsabilitatea medicilor să sancționeze derapajele măcar ieșind public, chiar și sub protecția anonimatului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane