Home Actualitate Managerii de spitale au inventat procedura de angajare fără concurs a medicilor...

Managerii de spitale au inventat procedura de angajare fără concurs a medicilor piloși dar comit o infracțiune

DISTRIBUIŢI

Imaginația românilor când vine vorba de a nu respecta legile este nelimitată. Acesta este și cazul managerului interimar al Spitalului Socola din Iași, Andreea Silvana Szalontay, numită în funcție după ce fostul ministru al Sănătății a cerut UMF Iași să facă o recomandare. Szalontay este conferențiară la disciplina Psihiatrie din cadrul UMF Iași. Mandatul managerului Szalontay se va încheia în ianuarie, acum fiind în desfășurare un concurs la care aceasta nu s-a mai înscris.
Pe ultima sută de metri a funcției, Szalontay a chemat șefa de la RUNOS din Socola și i-a cerut să-l angajeze pe T.F., un tănăr medic specialist psihiatru, pila doamnei conferențiare, la Secția VI-Acuți. Adriana Tărăboanță, șefa RUNOS, i-a spus că nu se poate face angajarea acestuia pentru că în statul de funcții de la Secția VI este un singur post liber de medic primar.

Ce ar fi făcut un manager corect în acest moment?

Conform articolului 30 din Codul Muncii, încadrarea salariaților la unitățile bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz, iar „posturile vacante existente în statul de funcții vor fi scoase la concurs, în raport cu necesitățile fiecărei unități”. Dacă la concurs organizat conform HG 286/2011 nu se prezintă mai mulți candidați, încadrarea se va face prin examen.
Prin urmare, orice manager corect care ar fi avut nevoie de un medic, ar fi urmat pașii descriși în Codul Muncii, scoțând la concurs postul de medic primar de psihiatrie.

Ce face managera incorectă Szalontay?

Cum pila ei nu era medic primar, Andreea Szalontay nu organizează concurs, unde dosarul medicului T.F ar fi fost respins, ci decide să-l angajeze pe pilos printr-un contract de prestări servicii ce urmează a fi încheiat cu PFA-ul medicului. Deși cunoaștem numele medicului T.F. am decis să îi protejăm identitatea, acordându-i beneficiul prezumției că nu e părtaș la ilegalitatea conferențiarei.

Așa că managerul Institutului de Psihiatrie Socola iese la shopping pe 23.11.2021 și anunță că dorește să cumpere servicii medicale prestate de medici specialiști în specialitatea psihiatrie, cu prețul de 10.000 RON pentru un program de trei ore și jumătate pe zi, de luni până vineri. Anunțul este valabil 3 zile, până vineri, 26.11.2021. Vezi AICI ANUNTUL-DE-PARTICIPARE-pentru-achizitie-prestari-servicii-medicale-specialitatea-psihiatrie-Formulare-de-inscriere și AICI caietul de sarcini al achiziției.

Este evident pentru oricine că dacă Socola avea nevoie de servicii prestate de medici specialiști care sunt mai puțin pregătiți decât unul primar, obligația managerului era să facă un concurs pe postul vacant de medic primar și nu să facă achiziții prin „procedură proprie” așa cum menționează în anunțul de participare, la un preț care depășește brutul salariului unui medic specialist angajat, adică taxele către stat aferente unui asemenea salariu, merg tot la PFA.

Manevra lui Szalontay încalcă legea și reprezintă abuz în serviciu

Codul Fiscal prevede clar cum pot angajatorii să încheie contracte de prestări servicii cu PFA-urile:

„În aplicarea prevederilor art. 7 pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), se are în vedere ca raportul juridic încheiat între părți să conțină, în mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile și obligațiile părților, astfel încât să nu rezulte existența unei relații de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune în ceea ce privește desfășurarea activității. La încadrarea unei activități ca activitate independentă, părțile vor avea în vedere ca raportul juridic încheiat să reflecte conținutul economic real al tranzacției/activității.”
Pentru ca activitatea prestată să nu fie reîncadrată în cazul unui control ca activitate salarizată, e necesar ca persoana fizică autorizată să-și aleagă locul, modul de desfășurare a activității, precum și programul de lucru, ceea ce în cazul unui spital nu se poate realiza.
Prin urmare, oricând inspectorii ANAF pot veni și reîncadra activitatea ca un dependentă iar spitalul Socola să fie obligat să plătească retroactiv taxe către stat aferente celor 10.000 de lei plătiți lunar PFA-ului.
Astfel, doamna manager Szalontay ar produce un prejudiciu spitalului încălcând Codul Muncii și Codul Fiscal, cu complicitatea medicului deținător de PFA.

 

1 COMENTARIU

  1. Nu sunt de acord cu dumneavoastra, managerul de spital raspunde in fata Prefectului – al carui reprezentant al DSP-ului este in consiliul de administratie iar seful Consiliului Judetean are practic drept de a-l demite in secunda doi sub orice pretext intrucat contractele de achiozitii publice sunt controlate prin reprezentantul intitutiei in managentul spitalului.
    Ca mai pot fi efectuate si angajari dedicate de catre manageri de spital, este posibil insa acestia vor arunca responsabilitate exact pe cei la care am facut mai sus referinta, adica fie Prefectul are un interes fie baronul absolut adica seful Consiliului Judetean.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.