Organizaţiile ActiveWatch şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică lansează Multe calcule, rezultate puţine – Raportul pentru primul an de mandat al actualei majorităţi din Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi al primarului general Nicuşor Dan.
Primul an a fost unul lent, lipsit de proiecte care să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru comunitate. În ceea ce priveşte transparenţa, au existat o serie de îmbunătăţiri. Cu toate acestea, dezbaterea publică şi implicarea cetăţenilor în deciziile publice sunt norme aproape complet ignorate de actuala conducere a Primăriei Municipiului Bucureşti.
Concluziile după primul an de mandat al majorităţii USR PLUS şi PNL şi al lui Nicuşor Dan:
* Implicarea cetăţenilor în procesul decizional a rămas la aceleaşi cote minuscule: doar 3,29% dintre proiectele de acte normative au fost supuse dezbaterii publice, prin publicarea pe pagina PMB cu minim 30 de zile anterior supunerii votului Consiliului General. Mai mult, doar pentru trei dintre proiectele PMB au fost organizate dezbateri publice, în sensul organizării unei întâlniri cu cetăţenii în care aparatul tehnic să dea explicaţii cu privire le proiectele propuse şi să asculte opiniile celor interesaţi.
* Un progres înregistrat de actuala administraţie, este faptul că cetăţenilor li se permite să ia cuvântul în cadrul şedinţelor de Consiliu General. O altă modificare importantă în creşterea transparenţei activităţii Consiliului General este posibilitatea de urmări live şedinţele comisiilor de specialitate ale Consiliului General care sunt şi stocate, putând fi vizionate şi ulterior. O noutate este şi publicarea proceselor verbale ale acestor şedinţe. Cu toate acestea, încă nu sunt publicate documentele cu ordinea de zi ale comisiilor, iar şedinţele nu sunt anunţate în prealabil.
* Bugetul local, principalul document de planificare pentru oraş, este un document inaccesibil pentru cetăţeni. Nu este explicat şi, mai mult, nu este supus dezbaterii publice. Practica de a modifica proiectul de buget prin amendamente a rămas în Primăria Municipiului Bucureşti, cetăţenii având acces la bugetul votat doar după publicarea lui în Monitorul Oficial Local.
* Proiectele de acte normative sunt în continuare publicate în formă scanată. Acest lucru îngreunează posibilitatea de a analiza proiectele şi, uneori, chiar de a le citi în condiţiile în care aceste copii scanate sunt de foarte proastă calitate. La fel se întâmplă şi cu alte documente relevante: procesele verbale ale şedinţelor sau rectificările bugetare.
* Există o secţiune dedicată publicării contractelor încheiate de Primăria Municipiului Bucureşti, revenindu-se la o practică a instituţiei din 2016. Cu toate acestea, din luna iulie această secţiune nu a mai fost adusă la zi.
Având în vedere că pentru cele două organizaţii autoare ale raportului este importantă agenda socială şi de mobilitate urbană, raportul cuprinde şi o scurtă analiză a principalelor angajamente din aceste două domenii luate de actualul primar general şi de partidele care l-au susţinut şi implementarea acestor angajamente electorale în primul an de mandat.
Perioada analizată a fost cuprinsă între 29.10.2020 (depunerea jurământului) şi 29.10.2021 şi include analiza tuturor şedinţelor de Consiliu General din această perioadă, din perspectiva transparenţei şi participării publicului la decizii.