Home Actualitate Capcana pentru medici din protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2...

Capcana pentru medici din protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 elaborat de MS

DISTRIBUIŢI

„Ministrul Sănătății consideră foarte importante centrele de evaluare ambulatorie, în care pacienții infectați vor fi investigați și vor beneficia de tratament astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital.”, a transmis marți Ministerul Sănătății, știrea făcând înconjurul României.
Întrebat miercuri în conferința de presă despre centrele de evaluare și despre faptul că sunt unii manageri care spuneau că nu ar fi personal suficient, ministrul Rafila a explicat (vezi VIDEO), mulțumit de sine, că mulți dintre mnageri nu înțeleseseră despre ce este vorba, că nu trebuie să fie în fiecare centru medic de boli infecțioase, poate să fie un specialist de boli interne care poate să facă evaluarea.

Ce spune protocolul de tratament al MS

Aprobat prin Ordinul ministrului Rafila nr. 2961/29.12.2021, Protocolul tratamentului infecției SARS-CoV-2 prevede la capitolul D, recomandările pentru pacientul îngrijit la domiciliu:
— antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan
următoarele condiții:
• sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare: clinică, biologică, imagistică;
Antiviralele orale se administrează în ambulator, doar pe bază de prescripție medicală efectuată de medicii specialiști de
boli infecțioase, pneumologie, medicină de urgență și medicii specialiști de medicină de familie, la pacienții evaluați clinic, imagistic și biologic și sunt eliberate prin farmacii cu circuit deschis.
Așadar doar medicii specialiști de boli infecțioase, pneumologie, medicină de urgență, medicină de familie pot prescrie rețetă electronică gratuită cu antivirale.

Așadar medicul de Medicină Internă poate face evaluarea pacientului dar nu poate prescrie antiviralele.
L-am întrebat pe medicul de Medicină Internă, dr. Emil-Octavian Iosef ce va face în această situație:
„Medicul specialist de medicină internă poate evalua clinic, imagistic, biologic pacientul infectat cu virusul SARS-CoV-2, dar medicul specialist de medicină internă nu poate elibera rețetă electronică (semnată cu token) pacientului la care evaluarea impune administrarea tratamentului antiviral la domiciliu. Dacă medicul specialist de medicină internă eliberează rețetă electronică (semnată cu token) pacientului la care evaluarea impune administrarea tratamentului antiviral la domiciliu, atunci medicul specialist de medicină internă riscă să plătească din buzunar rețeta eliberată. Medicul riscă să-i fie imputate costurile rețetelor prescrise și se poate ajunge la sume de zeci de mii de euro. Pe această cale informez medicii să citească cu mare atenție protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 elaborat de către Ministerul Sănătății, versiunea actualizată.
Referitor la situația pacientului evaluat în centrul de evaluare de către un medic specialist de medicină internă, pacientul confirmat pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2 va fi obligat să caute un medic prescriptor (din cele 4 specialități), pentru a obține rețeta electronică gratuită. Cu rețeta electronică, pacientul va trebui să ajungă la farmacia cu circuit deschis pentru a primi medicația antivirală. Astfel crește timpul de la momentul confirmării pacientului infectat cu virusul SARS-Cov-2 până la momentul la care pacientul primește medicația antivirală. Creșterea timpului este în defavoarea pacientului, boala se poate agrava din cauza întârzierii administrării medicației antivirale.”, ne-a explicat doctorul Iosef.

Protocolul poate fi citit AICI.

O altă problemă care apare este că rețeta este obligatoriu a fi eliberată de medicul care a făcut evaluarea deci medicul având una din cele patru specialități trebuie să evalueze și el pacientul înainte de a elibera rețeta. Unde va face asta? Pacientul dacă e pozitiv se plimbă cu autobuzul, pe jos, cu taxiul între centrul de evaluare și medicul care poate elibera rețeta? Că nu toți au mașini personale cum crede suficientul Rafila.

În memoria celor pe care tatăl lui Rafila i-a ucis și/sau torturat între 1947 și 1949 vă invităm să urmăriți AICI episodul din Memorialul Durerii dedicat acestuia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.