Subprefectul judeţului Timiş Ovidiu Drăgănescu spune că anul trecut peste 75.000 de persoane au fost respinse la intrarea în România, dar aproximativ 11.000 au reușit să intre ilegal în țară, prin Timiş. El susține că migranţii „au adus boli şi paraziţi”, iar autorităţile au fost nevoite să ardă saltelele din centrul de carantinare.
„Dacă nu ar fi existat pandemia, fenomenul care ne-ar fi preocupat toată ziua ar fi fost fenomenul migraţionist. Tot traficul ilegal de migranţi care era prin Italia, Marea Mediterană, s-a mutat prin Balcanii de Vest şi tranzitează pe o porţiune oarecum scurtă pentru ei, mare pentru noi, judeţul Timiş.
Peste 75.000 de persoane au fost respinse anul trecut, dar tot au intrat vreo 11.000, din care 90% prin judeţul Timiş. Noi trebuie să îi găsim, noi trebuie să îi carantinăm, să îi testăm, să îi ţinem”, a declarat Ovidiu Drăgănescu, joi, într-o conferinţă de presă.
Subprefectul susține că migranţii au adus cu ei „boli şi paraziţi”, astfel că în centrul de carantinare unde au fost cazaţi au fost distruse prin incendiere saltelele.
„Nu ştiu dacă ştiţi, au avut probleme acolo, inclusiv cu boli, inclusiv cu paraziţi. În urmă cu o săptămână, printr-o fundaţie, s-au schimbat, de exemplu, toate saltelele fiindcă erau infestate de paraziţi, au fost arse.
Avem probleme pe alte fenomene, ca să nu mai vorbim că instituţia prefectului ar trebui să se ocupe de verificarea legalităţii, hotărâri de consiliu şi dispoziţiile primarilor, respectiv legi reparatorii şi verificarea serviciilor publice deconcentrate. Iată că ce facem acum în principal sunt lucruri legate de gestionarea situaţiilor de urgenţă”, a mai spus Drăgănescu.
În Timişoara funcţionează un centru de carantinare pentru migranţi, în internatul fostului Liceu CFR. Aici pot fi cazate aproximativ 100 de persoane.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane