Deși este deja de comună știință că dacă vrei să cauți o încălcare a legalității într-o instituție sanitara de stat te uiți în „curtea” de la Sf. Ioan din București, nu putem să trecem sub tăcere o veche meteahnă a managerului Agafiței care, deși jurist conform cv-ului, continuă să devalizeze bugetul spitalului cu nonșalanță și fără frică de repercusiunile legale.
Astăzi vom vorbi despre secția ATI a deja „celebrului ” spital Sf.Ioan.
După tragedia de la Colectiv când secția în chestiune și-a dovedit „capacitatea profesională”, managerul raportând cu succes absența oricărei infecții nozocomiale la nivel de ATI pentru aceeași perioadă, se întâmplă că în zilele noastre managerul Agafiței și șefa secției ATI dr. Camelia Vasilica Călin să decidă, în totală ilegalitate, modificarea programului de lucru al medicilor ATI, în favoarea acestora desigur, și cu încasarea de sume salariale nepermise de lege. Ca o premiere probabil pentru performantele menționate anterior?
Realitatea este că, de o lungă durată de timp, medicii ATI care au fost de gardă în ziua precedentă beneficiază (la solicitarea dr. Călin și cu aprobarea sub semnătură a managerului Agafiței) de zi liberă după gardă.
Legiuitorul a precizat în textul actului normativ, încă din anul 2017, că permisiunea de mai sus se poate acorda NUMAI cu recuperarea orelor absentate pentru îndeplinirea normei de lucru săptămânale. Soluția implementată de Călin a fost de a devansa programul de lucru al medicilor anesteziști cu 1 ora (adică de la ora 7 în loc de ora 8). Dincolo de problema de oportunitate (de ce ai chema întreg personalul medical de la ora 7 când activitatea spitalului începe de la ora 8?) există și rămâne problema de legalitate la punerea în practică. Pentru fiecare zi liberă acordată post-gardă un medic are de recuperat 7 ore ceea ce prin devansarea programului cu 1 oră înseamnă 7 zile. Când în Spitalul Sf.Ioan medicii ATI fac în medie 5 gărzi pe lună rezultă că au de recuperat 35 de ore lunar, într-o lună ce poate avea între 20 și 23 zile lucrătoare.
Rezultă între 12 și 15 ore nemuncite dar plătite de Spital. În fiecare lună. Dacă estimăm prejudiciul rezultat din plata salariilor pentru activitate neprestată, după modelul pantetat de Liviu Dragnea la DGASPC Teleorman, identificăm sume ce deja intră în competența DNA.
Nu putem să nu remarcăm că pentru juristul-manager, orice încălcare a legii se va transpune în circumstanțe agravante și că deși fărădelegea manageriază acum spitalul în chestiune, responsabilitatea legal aparține doar juristului Agafiței…”pe persoană fizică” ca să cităm din alți penali dovediți ai României.
Un grup de medici de la Spitalul Sf.Ioan
Prima fraza este absolut incorecta. Daca vrei sa descoperi ilegalitati te uiti in curtea spitalelor punct. Poate la altele nu ati cercetat dar sunt ilegalitati facute mult mult mai mari… Si pe fata nu ascuns.
Nu mai vorbim de pontajele medicilor rezidenti, care vin cu un spor si primesc altul, mult mai mic, sau de diferente de sume incasate intre rezidenti de aceiasi specialitate, stagiu si an. Astea sunt nimicuri.
Buna ziua,
Daca aveti putin curaj si ceva initiativa in domeniul jurnalistic, verificati cati dintre medici specialisti – bine renumerati financiar de la bugetul public sunt pontati ca fiind la locul de munca in timpul programului normal de munca in unitatile spitalicesti de stat si care este realitatea practica, si sa relatati si complicitatea calificata la aceasta evaziune masiva pe care o primesc de la sefii profesionali, inclusiv a managerilor de spitale judetene sau universitare.
Iar daca faceti si o documentare asupra faptului ca medicii specialisti sunt de facto – prezenti fizic in unitatile medicale private – fara a mai vrobi de concurenta vadit neloiala fata de institutia la care au contract de munca, sa intrebati deontologii de ce sunt grav afectate financiar unitatile medicale de stat in beneficiul clinicilor asa zis private.