Home Actualitate CCR: După 2018, cursul prescripției nu s-a mai întrerupt. Dăncilă și Toader...

CCR: După 2018, cursul prescripției nu s-a mai întrerupt. Dăncilă și Toader nu au dat OUG

DISTRIBUIŢI

CCR a publicat decizia 358/26,05,2022 privind prescripția răspunderii penale. În cele 45 de zile scurse de la 25 iunie 2018, premier al României era Viorica-Vasilica Dăncilă care nu a emis ordonanță de urgență pentru corectarea prevederii, iar Șefi ai Parlamentului erau Liviu Dragnea și Călin Poepscu Tăriceanu.  Vă prezentăm concluziile din decizia care poate fi citită integral AICI aceasta fiind luată cu șapte voturi din nouă:

„Curtea constată că, în condițiile stabilirii naturii juridice a Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018 ca decizie simplă/extremă, în absența intervenției active a legiuitorului, obligatorie potrivit art.147 din Constituție, pe perioada cuprinsă între data publicării respectivei decizii și până la intrarea în vigoare a unui act normativ care să clarifice norma, prin reglementarea expresă a cazurilor apte să întrerupă cursul termenului prescripției răspunderii penale, fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.
74. Curtea constată că o astfel de consecință este rezultatul nerespectării de către
legiuitor a obligațiilor ce îi revin potrivit Legii fundamentale și a pasivității sale, chiar și în ciuda faptului că deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție semnalau încă din anul 2019 practica neunitară rezultată din lipsa intervenției legislative. De asemenea, Curtea subliniază că rațiunea care a stat la baza pronunțării Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018 nu a fost înlăturarea termenelor de prescripție a răspunderii penale sau înlăturarea instituției întreruperii cursului acestor termene, ci alinierea dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal la exigențele constituționale. Astfel, Curtea observă că termenele de prescripție generală reglementate de dispozițiile art.154 din Codul penal nu sunt afectate de deciziile Curții Constituționale.
75. În acest context, Curtea constată că situația creată prin pasivitatea legiuitorului,
consecutivă publicării deciziei de admitere amintite, reprezintă o încălcare a prevederilor art.1 alin.(3) și (5) din Legea fundamentală, care consacră caracterul de stat de drept al statului român, precum și supremația Constituţiei. Aceasta, deoarece prevalența Constituției asupra întregului sistem normativ reprezintă principiul crucial al statului de drept. Or, garant al supremației Legii fundamentale este însăși Curtea Constituțională, prin deciziile pe care le pronunță, astfel că neglijarea constatărilor și dispozițiilor cuprinse în deciziile acesteia determină fragilizarea structurii constituționale ce trebuie să caracterizeze statul de drept (în același sens, Decizia nr.230 din 28 aprilie 2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.519 din 26 mai 2022).
76. Așadar, Curtea constată că, în cazul de față, legiuitorul a nesocotit prevederile art.147 alin.(4) din Constituție, ignorând efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018 cu consecința creării unui viciu de neconstituționalitate mai grav generat de aplicarea neunitară a textului de lege „cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea”, care, în mod evident, nu prevede niciun caz de întrerupere a cursului prescripției răspunderii penale. Pentru restabilirea stării de constituționalitate este necesar ca legiuitorul să clarifice și să detalieze prevederile referitoare la încetarea cursului prescripției răspunderii penale, în spiritul celor precizate în considerentele deciziei anterior menționate.

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Admite excepția de neconstituționalitate ridicată de (…) și constată că dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal sunt neconstituționale.

Actualul guvern a emis ordonanță de urgență, astfel că în prezent articolul a fost corectat.

1 COMENTARIU

  1. DE 32 DE ANI IN ROMANIA LEGEA ESTE FACUTA DE HOTI PENTRU HOTI.
    BURGHEZIA COMUNISTA A TRADATORILOR NEAMULUI ROMANESC S-A FORMAT FURAND AVUTIA TARII „LEGAL” , SARACIND POPORUL ROMAN SI ALUNGAND POPULATIA IN EXIL…………..

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.