Home Actualitate Dovedit incompetent pe resurse umane, prodecanul UMF Lupușoru e expert HR într-un...

Dovedit incompetent pe resurse umane, prodecanul UMF Lupușoru e expert HR într-un proiect din PNRR de 4,5 mil EURO. Ce spun medicii din Colțea?

DISTRIBUIŢI

Obiectivul general al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României este dezvoltarea României prin realizarea unor programe și proiecte esențiale pentru „reforme majore și investiții cheie cu fonduri europene.

Un astfel de proiect din PNRR pentru „România modernă și reformată!” este și „Centrul digital de training în tratamentul minim-invaziv și intervențional”, având codul 2009669020, finanțat de la bugetul de stat cu 22.159.226,05 lei, condus de pupilul rectorului UMF Viorel Jinga (foto dreapta), Asis. Univ.dr. Toma Cristian – Valentin și avându-l pe prodecanul Mircea Lupușoru (foto stânga) ca „Expert resurse umane”.

Lupușoru a fost până anul trecut și manager al Spitalului Colțea, calitate din care a fost dovedit succesiv, și de Corpul de Control al lui Firea, și de cel al lui Nicușor, ca fiind total incompetent chiar pe domeniul unde acum se dă expert: „resursele umane”.

Primul control constată dezastrul în resurse umane sub conducerea lui Lupușoru

Controlul Corpului de Control al Primarului Gabriela Firea din toamna anului 2020 constata multiple ilegalități în domeniul resurselor umane, identificându-l chiar pe Mircea Lupușoru, pe atunci manager al Spitalului, actual „expert” în resurse umane într-un proiect din PNRR, drept responsabil. Raportul a rămas definitiv după ce Lupușoru și-a retras contestația din instanță. Ce au constatat inspectorii controlori:

– Regulamentul de Organizare și Funcționare al spitalului nu corespundea organigramei,

– procedurile de angajare a personalului și de evaluare a performanțelor profesionale ale angajaților se făceau în baza unor legi abrogate,

– fișele de posturi făceau referire la alte posturi decât cele pentru care au fost întocmite sau lipsesc atribuții prevăzute în alte documente,

– deciziile pentru completarea și transmiterea REVISAL erau expirate,

– existau neconcordanțe chiar în contractul de management al lui Lupușoru, acesta fiind în „imposibilitatea fizică de respectare a programului de lucru.”

– afirmațiile managerului Lupușoru în fața Corpului de Control nefiind „în concordanță cu pontajul întocmit”.

– angajați plătiți în plus, pentru recuperarea banilor neexistând un pontaj rectificativ aprobat.

– Lupușoru solicita „în mod frecvent puncte de vedere de la Serviciul RUNOS/Juridic pentru diverse cereri de demisie, de acordare a unor concedii fără plată etc. cu toate că aprobarea sau neaprobarea unor astfel de cereri este atributul exclusiv al conducătorului unității”, Lupușoru fiind indicat ca responsabil pentru încălcarea HG 905/2017 privind REVISAL, Legea 16/1996 privind arhivarea documentelor și Ordinul SGG 600/2018 privind controlul intern managerial al entităților publice.

Al doilea control găsește alte ilegalități și mai grave făcute de Lupușoru

În anul 2021 un nou control al Corpului de Control al primarului Nicușor Dan constata noi probleme și mai grave privind resursele umane: „organizarea și desfășurarea concursurilor de angajare nu respectă HG 286/2011, OMS 869/2015, OMS 1406/2006, OMS 1470/2011”, „nu sunt numite comisii de soluționare a contestațiilor”, „nu sunt respectate fișele de post”, „nu există proceduri de concurs pentru fiecare categorie de personal”, medicul Pungă Antoaneta a devenit fraudulos prin semnătura lui Lupușoru șefa Compartimentului de Primiri Urgențe, caz despre care ziarul Curentul a relatat pe larg AICI și AICI, femeia fiind repudiată din funcție simultan cu sesizarea DNA și „aceeași comisie de concurs și de soluționare a contestațiilor era folosită pentru toate concursurile desfășurate pe parcursul a trei ani”.

Ca urmare a acestor două controale, primarul Nicușor Dan nu i-a mai prelungit mandatul în funcția de manager al Spitalului Colțea, Lupușoru fiind singurul manager din cei 19 care nu a mai fost menținut în funcție.

Dacă alegerea lui Lupușoru în poziția de „expert resurse umane” într-un proiect PNRR s-ar fi făcut într-un mod responsabil, la o simplă căutare pe google a numelui „mircea lupusoru”, directorul proiectului, Cristian Toma, ar fi aflat faptul că prodecanul UMF este departe de a fi vreun expert în resurse umane sau în management, ba chiar ar fi aflat că acesta a studiat Medicina doar trei ani (Detalii AICI). Acum va rămâne ca pupilul lui Jinga, Cristian Toma să explice când îl vor întreba cei care sunt cu ochii pe banii europeni, DLAF, EPPO, etc. cine i-a cerut să-l numească pe Lupușoru „expert în resurse umane” și să pericliteze un proiect din PNRR de 4,5 milioane de Euro. Și cum peste un an încep alegerile la UMF, rămâne de văzut pe cine vor pune ștampilele de vot pentru funcția de rector, cadrele universitare bucureștene sătule de luptele nesfârșite pentru funcții din diferitele clinici și departamente.

Umbra lui Mircea la Colțea

Am dorit să aflăm chiar de la medicii din Secția de Medicină Internă de la Colțea cum l-au perceput ei ca manager pe Mircea Lupușoru în timpul în care a condus spitalul unde își desfășoară activitatea și cum îl percep acum, la un an de când nu mai ocupă funcția . Cei nouă doctori, cadre universitare la UMF Carol Davila, au avut amabilitatea să ne ofere un interviu:

Citește și Scrisoarea celor 9 medici din Colțea către Primarul General Nicușor Dan

Reporter: Ați fost cei mai vehemenți critici ai domnului Lupușoru. V-a scăzut interesul față de subiect de când a fost îndepărtat de Primarul General Nicușor Dan de la conducerea spitalului Colțea?

Șef de Lucrări UMF – dr. Ilinca Săvulescu-Fiedler: Dimpotrivă, din ce trece timpul din aceea ne dam seama cât rău a putut să facă spitalului, cât rău ne-a făcut. Acum până și unii dintre nepermis-de-apropiați ai sai îl găsesc vinovat pentru începutul marilor probleme ale spitalului. Dar asta așa, într-o întâlnire unu la unu. Scriseserăm noi o întâmpinare pentru autorități: „Umbra lui Mircea la Colțea”. Este valabil, ce a stricat foarte greu se va reface… Ca relații și direcție a spitalului.

Șef de Lucrări UMF – dr. Adriana Gurghean: Pe noi pur și simplu ne-a îngropat- cea mai veche secție de Medicină Internă din București și prima Clinică de Cardiologie. Praf. O conducere cu totul împotriva tuturor regulilor de îngrijire și împotriva tuturor normelor. Pentru interese meschine și de grup, o sintagmă perfect aplicabila.
Șef de Lucrări UMF – dr. Dan Spataru: O secundă, Adriana. Și pentru interesul lui de carieră. Rezidentul prodecan! Rezident la al doilea rezidențiat în Radioterapie, cu plată, fară să fi fost primul.
Asistent Universitar UMF – dr. Raluca Ciomag: Adică nu se poate să faci al doilea rezidențiat chiar și cu plată, fără să fi fost primul…
Șef de Lucrări UMF – dr. Dan Spataru: Da, așa este. Totul la dl. Lupușoru s-a petrecut în ritmul lui Făt Frumos: studii de Medicină cu durata de 6 ani făcute în 3. La Decanat, responsabil cu rezidenții, el însuși rezident la vremea aceea…mie mi se pare că este o incompatibilitate ca la carte, ce să spun.

La Colțea continuă politica angajărilor în detrimentul pacienților

Reporter: Concret, ce reproșați mandatului dlui Lupușoru?
Șef de Lucrări UMF – dr. Ilinca Săvulescu-Fiedler: Din toate categoriile, concursuri aranjate cu comisii standard, achiziții dublate, celebrul caz al medicului sef CPU fară specialitate, dr Pungă, colega sa de Catedra. Angajări, angajări, în spiritul acelor concursuri aranjate; cumnata nu-știu-cui, soacra, finul lui cutare. Politica aceasta de sporire a resurselor umane inițiată de dl. Lupușoru continuă și acum. Cheltuieli de personal uriașe în detrimentul serviciilor pentru pacienți. Noi, sincer, nu înțelegem de ce s-au făcut atât de multe angajări!
Asistent Universitar UMF – dr. Anca Mihăilescu: Comisii de disciplină pentru colegii care i s-au opus- din păcate prea puțini atunci, când era Cârmaci! Instanța a făcut dreptate: daune morale pentru colegii umiliți și ostracizați.
Asistent Universitar UMF – dr. Corina Homentcovschi: Dl Lupușoru a organizat o adevărată vânătoare de vrăjitoare pentru cei care au avertizat în interesul pacienților și al spitalului în general. S-a zis despre noi că suntem nereprezentativi, că reclamăm lucruri care au fost infirmate. Greșit: Exemplific prin Corpul de Control al Primarului 2020, ITM 2020- toate au reținut încălcări grave ale legii și abuz de putere… Dar, ce e drept e dept, suntem nereprezentativi din punctul de vedere al curajului și consecvenței: noi avem….
Șef de Lucrări UMF – dr. Ilinca Săvulescu-Fiedler: Nu se corectează nimic; alt Corp de Control al Primarului din 2022 (nu cunoaștem detaliile căci ni s-au comunicat doar măsurile dispuse) face referire la probleme anterioare total necorectate. Vedeți, asta este problema, nu se schimbă în fond nimic. Se merge pe linia trasată de dl Lupușoru și apropiații săi. Și, să nu evităm a spune, în pasivitatea Primăriei și superficialitatea ASSMB. Ditamai Instituția care nici măcar nu știe ce spețe au, ce rezoluție și când. Că nu stiu, da, se poate, dar ca să scrii și să nu știi ce scrii, mă iertați, dar asta nu merge deloc. Lipsește total strategia de dezvoltare a spitalului. S-a uitat cu totul modul corect de a se desfășura orice activitate. Cu legea în mână. Ce ne dă voie? Cum se face? De ce se face? Ce nu se face?
Asistent Universitar UMF – dr. Roxana Siliște: Am făcut referate pentru achiziții an de an. Dr. Spătaru, șef de secție la acel timp, plin de entuziasm și bună credință, ne spunea că managerul dorește să dezvolte compartimentul de Cardiologie. L-a dezvoltat până l-a omorât! Păcat pentru bolnavi, păcat și pentru profesioniști!
Șef de Lucrări UMF – dr. Adriana Gurghean: Decizii manageriale cu încălcarea flagrantă a legii! Decizia prin care s-a reorganizat spitalul (cu urmare distrugerea secției în care lucram) am contestat-o în instanță și am câștigat. Definitiv. Mai adaug: documente “pierdute”. Înțelegeți ghilimelele… Înregistrate și de negăsit… Puncte de vedere de la Minister care ne-au fost adresate și pe care nu le-am primit vreodată; corespondența deschisă… Practic, documente oficiale ascunse sau aruncate….
Asistent Universitar UMF – dr. Ioana Tudor: Și plecarea oamenilor, Adriana. Este cazul meu: eu plec din țară după o viață cu colegii mei cu care m-am înțeles extraordinar, plec dintr-un spital pe care l-am respectat, dintr-o secție despre care vorbeam cu mândrie. Medicina Internă Colțea! Dar toate umilințele pe care le-am trăit, jigniri, nedreptăți, m-au determinat să plec. Sper din tot sufletul, colegii mei să mai reziste, eu una nu mai pot. La peste 50 de ani îmi schimb viața, nu din nevoie, ci din revoltă. Export de profesioniști! Ce a scos la iveala dl. Lupusoru, modul în care s-au arătat oamenii, lașitățile și interesele pe care nu le-aș fi bănuit în veci la colegi. Prea mult!
Șef de Lucrări UMF – dr. Dan Spataru: Rezidentul prodecan, subalternul propriului său subaltern, șeful propriului său șef. Managerul rezident care muncea 32 de ore pe zi, parcă, formându-se la Colegiul Național de Apărare, visând probabil la cine știe ce funcție în structuri înalte, intervenind în politici de sănătate și stabilind reguli pentru noi ăștia care am făcut facultatea la timpul ei, care am făcut stagiul la țară, care am făcut secundariat, care am muncit și am învățat, am învățat și am aplicat. Prodecanul Facultății de Medicină cu 3 ani de studii de Medicina (jumătate din 6) responsabil cu, asta-i culmea, formarea studenților și rezidenților! Înțelegeți cât este de periculos?
Șef de Lucrări UMF – dr. Adriana Gurghean: “Eu nu pot să renunț la niciun om”, spunea. Îmi aduc aminte de detașările noastre la Foișor când se organizase COVID la Medicală, când era nevoie de noi pe secție, îngrijeam bolnavi COVID. Greu, cu personal insuficient, cu doctori obosiți, asistente epuizate și infirmiere în număr mult mai mic decât era și este în continuare necesar… Singura secție în deficit efectiv de personal mediu și necalificat în ultimii peste 2 ani.
Șef de Lucrări UMF – dr. Ilinca Săvulescu-Fiedler: Eu nu înțeleg cum de rezistă acest personaj. Cum de este mai departe prodecan, cum poate accede la promovare universitară. Eram în anul III la Revoluție. Cunosc oameni care au plecat din tara că nu suportau să o mai vadă pe Suzana Gâdea, sau alte “cadre” sau să asculte duminica de duminica Cântarea României. Am avut rude care au plecat din tara după Mineriadă. Înțelegeți? Ioana pleacă din același motiv. Asta a rămas în urma dlui Lupușoru: un spital frânt, cu relații interumane rupte, în imposibilitate de a-și reveni; cine respectă legea este dușman de moarte, este blestemat! Și mai grav, a rămas în urma lui un anumit mod de a se face lucrurile.
Șef de Lucrări UMF  – dr. Ana Maria Vintilă: Am fost studentă la Colțea, visul cel mare mi s-a împlinit. Sunt medic titular la Colțea. Doresc să fac totul ca la carte, dar nu am cum decât într-un stres infernal, într-o cursă pentru singurul ecograf existent pe care lucrăm toți. Cu asta ne confruntăm de câțiva ani buni… Sunt dezamăgită, ca toți colegii mei. Se pot face atât de multe în colaborare corectă, cu toți colegii din spital, dar nu înțeleg de ce se nu se vrea.
Șef de Lucrări UMF – dr. Ilinca Săvulescu-Fiedler: Daca nu se schimbă radical și din adâncime mentalitatea și dacă spiritul dlui Lupușoru vă mai bântui spitalul Colțea chiar și puțin timp, atunci, vai de noi. Spitalul trebuie condus imparțial, echilibrat și înspre dezvoltare. Păcat de medicii spitalului, cați vor mai rămâne!

Și, am adăuga noi, păcat de efortul celor care au obținut aprobările de la Bruxelles pentru PNRR dacă intelectuali de marcă s-au pretat în a-l nominaliza pe Mircea Lupușoru ca „expert în resurse umane” într-un proiect de 4,5 milioane de EURO.

6 ARII

  1. „Cine respecta legea e dusman de moarte” – excelent spus si se aplica la toate spitalele de sub obscura institutie assmb,la toate! Angajari pe grad de rudenie colegi de armata colegi de facultate. Niciun om fara relatii nu are absolut nicio sansa sa se angajeze indiferent de de cata experienta sau studii are!!! Iar achizitiile se incheie fix in acelasi mod. Cum ar putea assmb sa intervina daca si acolo lucrurile stau identic?

  2. Dna Punga a fost sustinuta chiar de Dna Dr Letitia Coriu – medic ATI la Spitalul Coltea. Membru ales al Comisiei de Disciplina la Colegiul Medicilor. Oare cei care au ales-o stiu cum se adreseaza colegilor si ce infractori apara?

  3. Ban la bani trage …ce sa mai conducerea EDITAT nu mai vorbim de cei care i au instalat pentru protectie post functie fostii factori se bazează pe unii mai curajoși cum e lupusoru la oi … ce sa mai zicem justitia e oarbă acolo .. procesele cu une ul nu se soluționeze se amână din lipsa de altceva ca ar pierde tot dar trag de timp pentru ca cei competenti cu adevărat nu ei care nu pot nimic pe bune doar pe frauda sa faca cu meseriile lor ii calomnioase pe altii pe nedetrep .. ca ei au imunitate adica spate asigurat cu falsuri si minciuni cu sprijin politic si judiciar .. oarecjuristul une cine e tot vreun hoț de al lor
    Speram intr o anchetarea umf ului in special cu ultimele situații dinainte de poandemie care sunt acoperite si tergiversată.
    Ei sunt șpaga si puterea !,
    Jurist sau
    ncompetentă

  4. Si juristul nu e tot de ei ales adica de ai lor .? ..poate !!nu ca altii adica daca nu poti sa furi nu ai ce cauta … esti incompetent.. dacă poti esti PRO…DECAN SAU CINE STIE CE TITLURI CA MAI ARE DE CARE NU ARE COMPEteNTA CA SI CEILALTI DE Acolo,, ALESI,,INTRE GHILIMELE .. lupusoru cu EDITAT…etc.stat în stat ., cine stie ce fac ei …justitia e cu ei ministerul e cu ei.. consilierul prezidențial d al lor ..
    Voi nu sunteti in regula nu ei ….
    Adica titlu e jignitor pentru …..ca dânșii pot absolut tot
    Un medic profesor normal si pe criterii normale si eligibile nu se pune ca nu e de nivelul lor .. LE STRICA FIRMA CA SUNT TOTI LA FEL …DACA MAI SCAPA CATE UNUL IL ELIMINA CU INVENTII PE CARE LE TERGIVERSEAZA IN JURIDIC . CA SA LE IASA TREABA ..
    DAR CA SI UDREA PANA LA URMA . …karma se
    plateste
    Jucați ca inca mai puteti !Nu se stie cat ..!
    cine nu poate demisionează obligat de voi adica ..il aranjati voi nu ?o sa ..platiti prin sănătate și copii voștri cand va e lumea mai draga…
    Umf urile ar trebui desființate. Nu e nimic real totul e privatizat … e frauda totală
    Juridicul tot la mana lor si nimic nu misca corect pana si alegerile sunt false .
    Marea majoritate a umfistilor ..subscriu acestui grup pe interesul lor
    Dar sunt si cazuri de excepție ce nu conteaza ca nu au putere……ca nu fura .si ÷i duce mintea nu lăcomia.

  5. Conducerea in sacou cu carouri sau cadouri …roata e rotundă nu pătrată…înțelegeți cei care pot cu adevărat nu sunteti voi ci cei care vor urma în curand si voi nu veti mai putea face nimic . Cei corecți care stiu meserie care muncesc si care au ce se numeste omenie nu atitudini de mafioți
    Înțelegem că vreți să vă acoperiți unul pe altul dar înțelegeți că sunt persoane pe care le ati eliminat care stiu ce faceti voi .. in clinici ..sefii.. .conferențiar din cealalt mandat acum directori spital gaesti care va stiu dedesubturile
    Prost jucat trebuia să vi i apropiați
    Asa veti pierde ..
    Credeti ca daca stau pe tușă pentru ca voi ati vrut asta nu pentru ca meritau nu va spun ?cu tot ce va stiu ei …si va fac dosare intemeiare ..au lucrat in domeniu cu tot ce faceti voi .. nu ca marius! bucur ci mai rau ..voi va sapati groapa .
    Nimeni nu vorbește daca nu e provocat
    Lupusoru asta a facut
    S ă legat de cei deștepți el fi in un mare prost si asa veti cădea toti ..se mânecă pe rând

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.