Home Actualitate Surse: Doctorii care au semnat pentru susținerea oncologei care lua mită ar...

Surse: Doctorii care au semnat pentru susținerea oncologei care lua mită ar putea fi cercetați pentru favorizarea făptuitorului

DISTRIBUIŢI

Atenție: sunt tot mai mulți medici care NU iau șpagă, refuzând-o ferm atunci când pacienții o oferă!

Aproape jumătate din medicii care activează în Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava au semnat o petiție pentru judecătorii Curții de Apel Suceava care urmau să stabilească dacă doctorița Anca Dumitrovici Ababneh, șefa Secției de Oncologie, inculpată pentru luare de mită în formă continuată va rămâne sau nu arestată.
În petiție se arată că “eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”.
Judecătorii au fost indignați de petiția celor 96 de medici și i-au avertizat chiar în motivarea luării măsurii de arest la domiciliu față de oncologă:

„O astfel de opinie este contrară legii penale, aşa cum s-a arătat în considerentele prezentei încheieri, astfel încât orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistenţa medicală primită, se expun pe ei înşişi răspunderii penale pentru infracţiunea de dare de mită. În mod similar, medicii din sistemul public de stat care primesc de la pacienţi bani sau cadouri, ca o recompensă pentru asistenţa medicală acordată pacienţilor, se expun răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, a argumentat instanța de apel.

Inexplicabil, mulți doctori consideră că dacă nu condiționează actul medical, atunci banii primiți de la pacienți nu sunt mită

Judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava, cei care au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu, au concluzionat că ”fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”. Magistrații au mai arătat că ”atențiile” către medici sunt o practică uzuală, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect.

”Din înscrisurile depuse la dosar de către apărare rezultă că, în ciuda faptului că legislația penală a incriminat fapta medicului de a primi de la pacienți “atenții”, “cadouri” ori sume de bani, în exercitarea activității profesionale, și în ciuda practicii instanțelor din România care au pronunțat soluții de condamnare a medicilor pentru infracțiunea de luare de mită, în opinia publică, și mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepția că primirea de către medici a unor “atenții” este legitimată de dorința pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situația sa medicală”, se arată în motivarea de la Curtea de Apel Suceava.

Infracțiunea „favorizarea infractorului” s-a transformat din 2014 în „favorizarea făptuitorului”

Surse concordante ne-au declarat că cei 96 de semnatari ai petiției de susținere a inculpatei Anca Dumitrovici Ababneh ar putea fi cercetați penal pentru favorizarea făptuitorului, considerându-se că aceștia au încercat prin presiune să obțină „neantrenarea răspunderii penale a oncologei”.

Citește și Pacientul reclamă la spital că i s-a cerut mită, iar chirurgul de UMFistan actualizează șpaga cu inflația

Conform Noului Cod Penal, „ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă” și „Favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte”.

Diferența față de Codul Penal din 1968 este acum că persoana ajutată nu mai trebuie să fie „infractor”, deci să fie stabilit deja că a comis o infracțiune, cum era până în anul 2014, ci „făptuitor”, respectiv să fi comis o faptă.

Reamintim tuturor cadrelor medicale că orice angajat de la stat sau privat care primește, chiar fără să solicite, sau acceptă să primească bani sau alte foloase în legătură cu atribuțiile sale de serviciu ia mită. Altfel spus, degeaba a invocat oncologa că multiplele sume de bani și cadouri erau pentru Moș Nicoale, Moș Crăciun, ziua ei, întrebarea legitimă este dacă oamenii care le-au oferit nu ar fi fost bolnavi de cancer iar ea nu ar fi fost oncologă, se mai ofereau acestea?

2 ARII

  1. Colegiul medicilor ameninta medicii cu confiscarea dreptului dd libera practica daca cumva luau pozitie fata de necunoscutul vaxx anticov….acum cand ar trb sa vb, tace, caci este o practica unitara aceea de a spagui amaratul de bolnav.
    S-o creada ei ca pacientii dau de placere, dau pt ca de cum intra in spital, clinica, afla cutuma….toti iau, toti tac….mizerie de sistem mafiot lacom. L
    Pana si infirmiera, asistenta, liftiera, brancardierul, toti asteapta pt ca au vz si vad zilnic cum eroiii in halate albe primesc, primesc si iar primesc pt ca asteapta sa primeasca.
    Colegiul medicilor este o institutie inutila, anacronica si obtuza, cu aplecare politica in primul rand, nu medicala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.