Home Actualitate Roncea audiat în Dosarul Mineriadei: sper ca Ilici să mai trăiască să-l...

Roncea audiat în Dosarul Mineriadei: sper ca Ilici să mai trăiască să-l vedem judecat

DISTRIBUIŢI

În ziua în care se împlineau 27 de ani de la Mineriadă, pe 13 iunie 2017, procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi trimiteau în judecată pe Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, Dumitru Nicolae, Mugurel Florescu și Virgil Măgureanu pentru săvârşirea de infracțiuni contra umanității.

Rechizitoriul a fost întocmit de generalul – locotenent magistrat Ion ALEXANDRU, procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, colonel magistrat Virgiliu Marian ISTRATE, colonelul magistrat Iulian DINU, colonelul magistrat Marian VĂETIŞI, locotenent-colonelul magistrat Dan Mihail MITRĂNESCU și confirmat de Generalul de brigadă magistrat Gheorghe Coșneanu.

Trei ani mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat lipsa dispoziţiei de începere a urmăririi penale pentru faptele comise de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Mugurel Cristian Florescu, în perioada 11-12 iunie 1990 și a constatat nulitatea rechizitoriului întocmit în cauză, decizie rămasă definitivă pe 10 decembrie 2020.

Astăzi, jurnalistul George Roncea, parte vătămată în dosarul Mineriadei după ce a fost aproape de moarte în anul 1990, detalii în articolul George Roncea: 14 iunie – ziua când n-am murit, a fost chemat la Parchetul General.

„Acum vreo lună m-a sunat un anchetator, că să vin la Parchet, – m-a prins în formă bună, 12 minute non stop am dat din clanță, că și-au bătut joc de dosare, că de 32 de ani tot vin la Parchetul Militar, că am scris sute de pagini, m-au filmat și înregistrat șase ore, ce să vezi zero rezultate, procurorii au fost principalii inamici ai justiției iar acum cică i-a apucat dorul de dreptate, le-am zis că nu mai am ce vorbi cu ei, au la fișet tot ce am scris și le-am dat, probatoriu.(…)
De ce nu restituie banii încasați în trei decenii de „cercetare”…favorizarea infractorului dacă nu mă înșel încă e în Codul Penal.”, povestește George Roncea.

După audiere, George a creionat audierea:

„Mișto de tot la Parchetul ICCJ…procurori sensibili, e plin de ghivece babane de flori și copăcei peste tot, covorul e același de 20 de ani, tablourile îs mai noi, cum spuneam, o notă de sensibilitate plutește în aer, pentru prima oară în viață văd la Parchetu Militar o procuroare cadru militar, blondă, finuță, moldoveancă în opinia mea, dintre strănepoatele Vrâncioaiei, pantofi mișto, căsătorită, ținută perfectă, exactă, precisă în exprimare, prevenitoare dar fermă, gesturi cumpănite, f.f. atentă la formulări, memorie prodigioasă, la frazele mele uriașe fără virgule a știut să revină de câteva ori la punctul inițial pentru dezvoltarea unui detaliu fără să se uite pe stenograma grefierei.
Pe scurt îs mega impresionat, comparativ cu vechile echipe de procurori militari cam golănei cu care am avut de-a face în ultimele decenii.
Mi-a reiterat ce știam deja, mă număr printre puținii martori semnificativi încă în viață, din peste o mie de martori și victime mai sunt doar vreo patru sute și ceva, e muncă de Sisif să refaci tot dosarul, dacă izbândește pac pac pac deja am în gând să-i fac statuie, ori măcar statuetă. Numai o mână de femeie ar mai putea face ordine. Așa sper cel puțin.
De data asta au avut și camere de filmat profi pentru înregistrare, înainte cică nu se găseau camere de filmat așadar ciu ciu mărturie Ilici de exemplu, ar fi avut valoare istorică interogarea sa ca inculpat.
Ilici și-a rezervat dreptul de a nu scoate o vorbă, zero declarație. Probabil se bazează că nu apucă să mai ajungă pe instanță, ceea ce ar fi mare păcat, la câte probe există nu are cum să scape de niciun fel.
La Dosarul Mineriadei există mult mai multe documente, înscrisuri, înregistrări si mărturii decât la Dosarul „Rivoluției” – ordinele date de Ilici, cu nimicirea „legionarilor” sunt cât se poate de clare și explicite, rezultă foarte clar că s-a mizat pe inițierea unei represiuni sălbatice sub acoperirea unui război civil, practic.
Să vedem cât va dura refacerea și finalizarea dosarului, și mai ales să ne rugăm să-l țină dracii în viață cât mai mult, ca să-l vedem pe instanță, în banca acuzaților. Nici nu mă mai interesează condamnarea sa dacă am imaginea asta wallpaper veșnic pe desktop.”, conchide George Roncea.

Din probatoriul administrat de procurori în cauză au rezultat în anul 2017 următoarele:

În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atac ce a avut următoarele consecințe:

1. uciderea prin împușcare a 4 persoane şi rănirea prin împușcare a 3 persoane, fapte ce constituie 7 acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. a din C.p.;

2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p..

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus punerea în mișcarea acțiunii penale sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității în forma prev. de art. 439 alin. 1, lit. g și j din Codul penal, față de următorii inculpaţi:

– amiral (rez.) DUMITRESCU EMIL, la data săvârșirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne;

– IONESCU CAZEMIR BENEDICT, la data săvârșirii faptelor, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională;

– SÂRBU ADRIAN, la data săvârșirii faptelor, șef de cabinet și consilier al primului ministru;

– COZMA MIRON, la data săvârșirii faptelor, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”;

– DRELLA MATEI, la data săvârșirii faptelor, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni;

– BURLEC PLĂIEȘ CORNEL, la data săvârșirii faptelor, ministru adjunct la Ministerul Minelor;

– general (rez.)DOBRINOIU VASILE, la data săvârșirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne;

– general (rez.) PETER PETRE, la data săvârșirii faptelor, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele: în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au aderat la atacul generalizat și sistematic lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Bucureștiului, atac în care a fost implicată participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării și a avut următoarele consecințe:

1. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;

2. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p.;

Dreptate, ochii plânși vor să te vadă!

4 ARII

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.