Home Actualitate Inteligența artificială intră pe radarul Curții de Conturi Europene

Inteligența artificială intră pe radarul Curții de Conturi Europene

DISTRIBUIŢI
  • Inteligența artificială (IA) este crucială pentru competitivitatea viitoare a economiei.
  • UE se confruntă cu riscul de a rămâne în urmă în această cursă tehnologică esențială.
  • Auditorii vor evalua măsurile pe care UE intenționează să le ia pentru a încuraja dezvoltarea IA.

Curtea de Conturi Europeană demarează o evaluare a măsurilor luate de UE pentru a sprijini dezvoltarea inteligenței artificiale (IA). Auditorii vor examina dacă planurile Comisiei Europene și măsurile financiare ale acesteia sunt de natură să poziționeze UE ca lider mondial în IA.

Inteligența artificială este esențială pentru tranziția digitală a UE, pentru politica industrială a acesteia și pentru autonomia sa strategică. Revoluția este în curs, dar Europa se află deocamdată în urmă în ceea ce privește aspecte importante, precum finanțarea. Se estimează că, în UE, valoarea investițiilor în IA reprezintă jumătate din suma investită în SUA. IA era utilizată în 2021 în mai puțin de o întreprindere din 10 în UE (8 %), cu diferențe mari de la o țară UE la alta. În timp ce, în Danemarca, aproape o întreprindere din 4 utiliza IA (24 %), acest procent era de peste 15 % în Portugalia (17 %) și în Finlanda (16 %), dar scădea sub 5 % în Republica Cehă, Grecia, Letonia și Lituania (toate cu 4 %), în Bulgaria, Estonia, Cipru, Ungaria și Polonia (toate cu 3 %) și în România (1 %).

Inteligența artificială va aduce, fără îndoială, numeroase beneficii într-o gamă largă de sectoare”, a declarat domnul Mihails Kozlovs, membrul Curții care va conduce auditul, „iar miza pentru competitivitatea europeană este prea mare ca să ne putem permite să eșuăm. Auditul nostru va stabili dacă se depun suficiente eforturi pentru ca Europa să nu rateze un moment de cotitură în această revoluție tehnologică majoră”.

Pentru a putea concura în această cursă, EU a prevăzut să aloce între 2014 și 2027 aproape 10 miliarde de euro din bugetul său. În plus, cel puțin 20 % din cei 724 de miliarde de euro puși la dispoziție în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) în urma pandemiei vor finanța tranziția digitală a UE. Nu în ultimul rând, fondul InvestEU va mobiliza investiții publice și private printr-o garanție de la bugetul UE în valoare de 6,6 miliarde de euro pentru cercetare, inovare și digitalizare. Per ansamblu, obiectivul este ca investițiile în IA să ajungă treptat la 20 de miliarde de euro pe an în cursul acestui deceniu.

Auditorii vor verifica dacă există în UE principalele condiții necesare pentru stimularea dezvoltării IA. În special, se va examina dacă Comisia Europeană asigură faptul că banii UE sprijină în mod eficace crearea unui ecosistem european de inteligență artificială adecvat și competitiv, ținând seama de importanța strategică a IA și de riscurile potențiale pentru siguranță și securitate.

Comisia Europeană a adoptat un plan coordonat la nivelul UE privind IA în 2018, cu obiectivul general de a obține o poziție de lider în dezvoltarea și implementarea unei inteligențe artificiale de vârf, precum și în asigurarea unor produse de IA etice și sigure. Acest plan a fost actualizat în 2021.

Analiza preliminară de audit 02/2023, intitulată Artificial intelligence in the EU, este disponibilă în limba engleză pe site-ul Curții. Analizele preliminare de audit se bazează pe activitățile pregătitoare întreprinse înainte de începerea auditului respectiv. Ele nu trebuie considerate a fi observații, concluzii sau recomandări de audit. Se preconizează că raportul de audit aferent va fi publicat în termen de aproximativ un an.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.