Home Actualitate Fiul minor al secretarului de stat din MAE pus sub control judiciar....

Fiul minor al secretarului de stat din MAE pus sub control judiciar. DIICOT a documentat gruparea timp de 1 an

DISTRIBUIŢI

La data de 20.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 7 inculpați și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de 3 inculpați, dintre care unul minor, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc și de mare risc.
Minorul este fiul secretarului de stat din MAE, Traian Hristea (foto Primăria din Odobești), în vârstă de 53 de ani, fost ambasador al României în Ucraina. A făcut școala în Odobești, județul Vrancea, a absolvit liceul Unirea din Focșani, promoția 1988 și facultatea în Mongolia, absolvită în 1995. Hristea vorbește fluent limbile engleză, franceză, rusă, mongolă, italiană și ucraineană conform CV-ului publicat de MAE.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate cantitățile de aproximativ 300 de grame de canabis, 2 grame de cocaină, 5 grame de ketamină și comprimate din categoria benzodiazepinelor, 5 mărunțitoare mecanice, 4 cântare electronice de mare precizie, mai multe telefoane mobile cu cartele SIM și suma de 4.700 de lei, despre care există bănuiala rezonabilă că ar proveni din activități de trafic de droguri.
Anterior, în urma activităților desfășurate în cauză, au fost capturate droguri de risc și mare risc, canabis în cantitate de 300 de grame și 10 grame de cocaină.
În cauză se efectuează cercetări și cu privire la alte 7 persoane, care au dobândit calitatea de suspect.
În cursul acestei zile, 21.03.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor 7 inculpați.

La activități au participat polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Siguranță Școlară și jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Din probele administrate a rezultat că, la începutul anului 2022, J. M. A. zis „Marian”, C. A. zis „Ceapă” și S. A. M. zis „Beto” au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comercializării de droguri de risc și mare risc în rândul tinerilor de bani gata din liceele bucureștene.

Ulterior, la grupul infracțional organizat au aderat și H. T. C. zis „Teo Saky” (minor în vârstă de 17 ani, născut în Ucraina, unde tatăl său era la momentul respectiv ambasador al României), I. R. M. D. zis „Mihnea”, P. E. L. (cu rolul de a asigura distribuția drogurilor către cumpărători), P. P. S. zis „Soso” (cu rolul de a furniza droguri către persoanele menționate anterior), E. L. G., cunoscut după apelativele de „Guță” sau „LVL” (cu rolul de a asigura transportul, distribuția drogurilor și relația dintre unii din membrii grupului).

Grupul infracțional organizat a acționat coordonat de la începutul anului 2022. Rolul de lider i-a revenit lui J. M. A. zis „Marian”, care deținea asupra lui C. A. zis „Ceapă” și S. A. M. zis „Beto”, H. T. C. zis „Teo Saky” (minor în vârstă de 17 ani), I. R. M. D. zis „Mihnea”, P. E. L., un ascendent considerabil. Astfel, liderul grupului coordona vânzările de droguri către diferiți clienți, controla activitățile celorlalți membri ai grupului și asigura aprovizionarea din diferite surse, așa cum rezultă din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate în cauză, precum și din procesele verbale de supraveghere operativă.

La rândul lui, J. M. A. zis „Marian” a fost implicat personal în vânzarea de droguri, având clienți comuni cu ai celorlalți membri ai grupului. Activitățile infracționale de trafic de droguri de risc și mare risc au continuat pe toată durata anului trecut până în prezent, iar pe parcurs, grupul infracțional organizat a cooptat o serie de alte persoane, fapt evidențiat de convorbirile telefonice interceptate în baza mandatelor emise de instanță și de investigațiile efectuate de organele de poliție.

Din probele administrate a rezultat permanenta preocupare a membrilor grupului pentru a-si asigura protecția față de posibila depistare a activităților ilicite de către poliție, precum și dorința de a-și asigura continuitatea lanțului de aprovizionare cu droguri în scopul vânzării. Periodic, au fost angrenați în diferite conflicte cu alte persoane cu preocupări similare, ce reprezentau concurența.

Ancheta arată că între membrii grupului infracțional organizat a existat o comunicare și o coordonare reciprocă permanentă. Desi de regulă tranzacțiile cu droguri au fost perfectate doar de unii membri ai grupului, de cele mai multe ori ceilalți erau de față și asistau, acesta fiind în fapt modul lor de operare.

Desi aflați la vârste tinere (între 17 și 25 de ani), membrii grupului au ales să își câștige existența comițând infracțiuni grave și să lărgească cercul infracțional antrenând în săvârșirea acestora alte persoane aflate în anturajul lor. Acest fapt rezultă și din procesele verbal de redare a covorbirilor interceptate în cauză.

Pe fondul consumului de droguri, unii membri ai grupului au manifestat un comportament ilicit, care prezenta pericol pentru ordinea publică. Astfel, la data de 11.03.2023, în jurul orei 18, Secția 2 Politie a fost sesizată prin apel de urgență la nr. unic 112, cu privire la faptul că în zona străzii Borșa, nr. 22, sector 1, București, două persoane de sex masculin provoacă distrugeri unor autoturisme parcate în zonă. În urma deplasării la fața locului, polițiștii au observat persoanele în cauză care, la vederea lor, au încercat să fugă, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea, imobilizarea și încătușarea acestora, întrucât manifestau un comportament violent, atât fizic, cât și verbal.

Cele două persoane au fost ulterior identificate ca fiind S. A. M., zis „Beto”, respectiv H. T. C., zis „Teo Saki”, constatându-se că aceștia provocaseră distrugeri plafoanelor și capotelor a 7 autoturisme parcate în zonă, manifestând în mod vădit cu ocazia constatării faptelor un comportament specific persoanelor aflate sub influența drogurilor ori substanțelor stupefiante.

Față de „Beto” s-a dispus măsura reținerii, fără a se formula ulterior propunere de arestare preventivă, acesta fiind eliberat la expirarea celor 24 de ore. Actualmente este cercetat în stare de libertate. Totodată, „Teo Saki”, minor la data săvârșirii faptei, a fost internat la secția de psihiatrie a Spitalului Grigore Alexandrescu, fiind ulterior externat la data de 13.03.2023.

Începând cu data de 20 mai, instanța a încuviințat interceptarea comunicațiilor și supravegherea membrilor grupului. Având în vedere probele astfel strânse și activitatea infracțională aflată în desfășurare, încuviințarea instanței a fost reînoită la fiecare 30 de zile până la 1 aprilie 2023.

În iunie 2022, s-a dispus introducerea în cauză a unui investigator sub acoperire și a colaboratorului acestuia. Aceștia au fost autorizați să obțină informații și mijloace de probă, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de către membrii grupării, să poarte discuții cu persoanele implicate, să cumpere de la persoanele implicate sau de la persoane intermediare, respectiv să primească, să dețină și să transporte droguri, să efectueze interceptarea și înregistrarea audio/video a persoanelor implicate, în mediul ambiental, să cumpere de la persoanele implicate sau de la persoane intermediare, respectiv să primească, să dețină și să transporte cantitatea de până la 500 kg de droguri.

Investigatorul sub acoperire a efectuat mai multe achiziții autorizate de droguri de la membrii grupului infracțional. În urma analizelor de laborator, s-a stabilit că drogurile cumpărate erau cannabis, hașiș și cocaină. În lunile următoare, mai multe persoane au fost depistate în oraș având droguri asupra lor, din probele instrumentare rezultând că substanțele interzise au fost cumpărate de la grupul condus de „Marian”.

 

2 ARII

  1. Anul trecut un director de liceu a cerut intarirea controlului asupra elevilor pentru ca circulau zvonuri in liceul unde era director despre elevi care se drogheaza,atunci a sarit de cwr in sus ASOCIATIA PARINTILOR elevilor contra directorului sarind in apararea”micutilor”lor.
    Un caz am vazut eu la televizor poate au fost mai multi directori din mai multe licee care au sesizat lucrul asta,nu stiu;acum vreau si eu sa ascultam ce au de spus parinti aia constituiti intr-o asociatie despre actiunea lor in apararea „micutilor” pentru ca dupa cum se vede au procedat gresit si cand este dovedit ca ai gresit primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa vii in fata si sa iti asumi greseala,asha face un om cu coloana vertebrala,o rama se indoaie in stanga sau in dreapta,nici nu conteaza cum numai sa fuga de raspundere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.