Home Politic Culmea absurdului: importăm energie de două ori mai scumpă decât producem

Culmea absurdului: importăm energie de două ori mai scumpă decât producem

DISTRIBUIŢI

USR îi cere ministrului Energiei, Virgil Popescu, să dea drumul la investiţiile în Energie. România s-a transformat din producător de energie în importator şi, mai grav, preţurile la care importăm sunt de două ori mai mari decât cele la care producem intern. România ar avea capacitatea să producă suficientă energie pentru a-şi acoperi nevoia internă şi la un cost mai redus decât cel din import.

Anul trecut, în 2022, România a importat 6 TWh energie electrică, aceeaşi cantitate produsă de Complexul Energetic Oltenia, în condiţiile în care, prin managementul prost al PSD şi PNL, CEO a ajuns să funcţioneze cu aproximativ 30% din capacitatea autorizată. Energia din import a fost de două ori mai scumpă decât cea produsă, din cărbune, în bazinul Oltenia. Mai exact, în 2022, preţul mediu al energiei electrice importate a fost de 1.514 lei/MWh, iar CEO a avut un cost mediu de producţie în jurul valorii de 700 lei/MWh, incluzând în acest cost şi preţul certificatelor de carbon asociate taxei de poluare.

„CE Oltenia, cu ce este autorizat să funcţioneze , poate produce de două ori mai multă energie decât importă România, dar grupurile energetice stau oprite fiindcă nişte politicieni gargaragii de la PSD şi PNL doar se plâng, doar se prefac preocupaţi. Culmea absurdului: importăm energie de două ori mai scumpă decât producem la Complexul Energetic Oltenia. De ce? Pentru că aşa vor PSD şi PNL”.

Potrivit raportului lunar de piaţă al OPCOM, nu doar energia produsă la CEO este mai ieftină decât cea de import, ci toată energia produsă în România. Mai exact, potrivit OPCOM, preţul mediu ponderat, calculat din 80% din vânzările pe anul 2022, a fost de 1.060 lei/MWh pentru energia produsă în România. În acelaşi an, România a importat energie la un preţ mediu de 1514 lei/MWh, cu 50% mai scump decât preţul de vânzare din producţia internă.

Toate aceste diferenţe sunt, în final, suportate de fiecare cetăţean prin costul din ce în ce mai mare al vieţii, în vreme ce statul doar a făcut profit. Anul trecut, din creşterea preţului la energie, Guvernul a încasat suplimentar peste 10 miliarde de euro, a plătit pe plafonare 4,5 miliarde, iar cu banii câştigaţi a făcut zero investiţii. Şi în 2023, până acum, nu au bugetat, oficial, un plan de investiţii.

De fapt, aceasta este problema principală: lipsa de investiţii ne creşte facturile la energie. Restul explicaţiilor sunt minciuni. În ultimul deceniu, România nu doar că nu şi-a mărit capacitatea de producţie, nu doar că nu a ţinut-o constantă, dar a pierdut aproape 30% din capacitatea de producţie, iar cei responsabili nu-şi asumă efectele.

Încercarea PSD şi PNL de a spune că PNRR este de vină pentru reducerea capacităţii de producţie de energie din România, inclusiv din cărbune, este o minciună grosolană. În 2022, nici Comisia Europeană, nici PNRR nu au obligat România să meargă cu doar 30% capacitate la CEO. PSD şi PNL s-au grăbit să închidă. În plus, deşi se putea, în actualul context, România nu a renegociat acest capitol. Ba, mai mult, şi PNRR spune că ceea ce scoţi din producţie trebuie să înlocuieşti. Acum, după ce că producem mai puţin decât importăm, riscăm şi să pierdem banii din PNRR pentru că PSD şi PNL au luat decizii greşite pe decarbonare.

1 COMENTARIU

  1. Dacă se plătește ca surplusul de putere din rețea să fie preluat atunci mai este vorba de export?
    „Ontario Hydro customers paid the U.S and Quebec $1.5 million to take electricity out of the Ontario system”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.