România trece, din nou, printr-un proces de modificare a legilor educaţiei. Din păcate, ca de fiecare dată, în ultimii 30 de ani, PSD şi PNL vor să modifice legile fără să aducă vreo îmbunătăţire reală în şcoli şi fără să se consulte cu cei direct afectaţi. Legile educaţiei trebuie dezbătute real cu părinţii, profesorii, studenţii şi elevii.
De ani buni, preşedintele Iohannis, dascăl de profesie, ne ameninţă cu o reformă extraordinară a şcolii româneşti prin programul „România Educată”. Au trecut aproape două mandate ale domnului profesor Iohannis şi „România Educată” e doar o broşură frumos colorată.
Educaţia din România e cu adevărat în pericol! Şcoala e sufocată de măsuri haotice luate pe genunchi de incompetenţii care s-au perindat pe la cârma Ministerului Educaţiei. Oamenii aceştia trăiesc în lumea lor şi nu înţeleg ceea ce ne spunea Spiru Haret: „cum arată astăzi şcoala aşa va arăta mâine ţara”. Iar şcoala românească arată o imagine dezolantă: clădiri nemodernizate, fără dotări materiale şi, în unele cazuri, cu toalete în curte fără condiţii minime de igienă. Copiii noştri au parte de acelaşi stil de predare, cu prea multă teorie şi prea puţină practică, cu manuale învechite şi neadaptate la societatea actuală şi la provocările de care vor avea parte în viitor actualii elevi.
Şcolile României nu mai sunt sigure nici pentru elevi şi nici pentru profesori: violenţa şi discriminarea au devenit aproape o normalitate, consumul de droguri a ajuns să fie o problemă chiar şi în unele şcoli generale, iar educaţia sexuală continuă să rămână un subiect tabu. Din cauza acestei mentalităţi de Evul Mediu, suntem campionii Europei la numărul de mame minore, dar şi la numărul de cazuri de agresiune în care victime sunt minori.
„România Educată” înseamnă primul loc între statele europene la analfabetismul funcţional şi primele locuri la abandonul şcolar.
E timpul să ne trezim! Şcoala românească are nevoie de o reformă serioasă, începând de la reclădirea statutului profesorului. Dascălii noştri merită salarii corecte şi decente pentru că modelează viitorii cetăţeni ai acestei ţări. Familiile cu copii trebuie susţinute prin „Şcoala de la 8 la 17”, o măsură care ar elimina abandonul şcolar.
Elevii trebuie pregătiţi pentru viitor într-un sistem de predare cu mai puţină teorie şi mai multă practică. Sunt doar câteva măsuri corecte propuse de USR şi care ar trebui luate în seamă pentru a crea cu adevărat acea „Românie educată”.
Beniamin Todosiu
Deputat USR Alba