Home Actualitate Examinare riguroasă a finanțelor în creștere ale UE

Examinare riguroasă a finanțelor în creștere ale UE

DISTRIBUIŢI

Curtea de Conturi Europeană a publicat astăzi raportul său anual de activitate. Acesta prezintă activitatea instituției în 2022 și conține informații cu privire la gestiunea sa, la cei aproape 1 000 de angajați și la finanțele sale. Raportul descrie modul în care Curtea a continuat să pună la dispoziție rapoarte independente și obiective de audit, care abordează teme majore pentru viitorul Europei. Aceste rapoarte au un rol crucial în îmbunătățirea gestiunii financiare a UE, în a ajuta Uniunea să își îndeplinească mai bine obiectivele de politică și, în ultimă instanță, în a asigura faptul că aceasta utilizează în mod optim banii contribuabililor.

În 2022, Curtea a continuat să evidențieze ce aspecte ale acțiunilor UE funcționează bine. Totodată, ea a atras atenția asupra aspectelor care pot fi ameliorate și a recomandat schimbări care să permită UE să își valorifice mai bine potențialul. Astfel, rapoartele de audit, documentele de analiză și avizele Curții sunt o verigă esențială a lanțului de asigurare a răspunderii de gestiune la nivelul UE. Ele ajută Parlamentul European, Consiliul și fiecare cetățean al UE să monitorizeze și să controleze realizarea obiectivelor de politică ale UE, precum și să solicite celor responsabili să dea seamă pentru gestiunea bugetului Uniunii, în special Comisiei Europene.

„În calitate de auditori externi independenți, munca noastră este esențială pentru a oferi o evaluare imparțială a tuturor tipurilor de acțiune a UE și pentru a verifica dacă banii UE produc rezultate în întreaga Uniune și dincolo de granițele acesteia”, a declarat domnul Tony Murphy, președintele Curții, care a preluat această funcție în octombrie 2022. „Pentru că UE distribuie mai mulți bani ca oricând, vom continua să jucăm un rol crucial în răspunsul la provocările cu care se confruntă UE și în consolidarea încrederii cetățenilor.”

Curtea a publicat în 2022 47 de documente, care includ rapoartele sale anuale privind bugetul UE și rapoartele anuale privind cele 44 de agenții ale UE, precum și 28 de rapoarte speciale pe diferite teme, 8 avize referitoare la propuneri legislative și un document de analiză. Aceste publicații abordează multe dintre provocările cu care UE se confruntă în diferitele sale domenii de cheltuieli și de politică. Auditorii s-au aplecat asupra unor subiecte precum politica agricolă comună și frauda, pescuitul ilegal, contribuția bugetului UE la acțiunile în domeniul climei, impozitarea energiei și subvențiile pentru energie în țările din UE, securitatea rețelei 5G, competitivitatea IMM-urilor, supremația legii în Balcanii de Vest, programele de cooperare transfrontalieră ale UE și utilizarea consultanților externi la Comisia Europeană. Au fost publicate, de asemenea, trei rapoarte legate de pandemia de COVID-19 (inclusiv unul referitor la programul comun de achiziție de vaccinuri), precum și primul dintr-o serie de mai multe rapoarte speciale referitoare la inițiativa NextGenerationEU, menită să ajute la depășirea consecințelor economice ale pandemiei. Raportul respectiv s-a concentrat pe planurile naționale de redresare și reziliență introduse în cadrul inițiativei.

Programul de activitate 2023+ al Curții, care a fost publicat în noiembrie 2022, evidențiază prioritățile de audit ale instituției pentru următorii ani și conține o listă cu 82 de subiecte legate de domenii strategice prioritare. De exemplu, 12 audituri acoperă pachetul de 800 de miliarde de euro pentru redresarea în urma pandemiei, cu accent în principal pe Mecanismul de redresare și reziliență (MRR). Alte subiecte includ siguranța rutieră, poluarea, producția alimentară durabilă, ajutorul acordat de UE pentru refugiați, producția de baterii, investițiile în inteligența artificială, digitalizarea serviciilor medicale, concurența fiscală, transparența activităților de lobby în procesul decizional al UE și statul de drept.

Curtea de Conturi Europeană este instituția independentă de audit extern al Uniunii Europene. Ea își are sediul la Luxemburg și este în activitate din 1977. Curtea are aproximativ 1 000 de angajați, care provin din toate statele membre ale UE. În 2022, instituția a recrutat 107 noi angajați și a oferit un număr de 60 de stagii pentru absolvenți de studii superioare. Aproximativ jumătate dintre angajații Curții sunt femei. Bugetul pe 2022 al instituției a fost de 162,1 milioane de euro, ceea ce reprezintă mai puțin de 0,1 % din totalul cheltuielilor UE și aproximativ 1,5 % din cheltuielile administrative ale UE.

În cadrul misiunii sale, Curtea:

  • se asigură că UE ține o contabilitate riguroasă, că normele financiare ale Uniunii sunt corect aplicate și că politicile și programele UE permit atingerea obiectivelor urmărite și obținerea unui raport costuri-beneficii optim;
  • contribuie la îmbunătățirea gestiunii financiare a UE și promovează răspunderea de gestiune și transparența;
  • avertizează cu privire la riscurile existente, oferă asigurare, semnalează deficiențele și reușitele și formulează orientări adresate factorilor de decizie și organelor legislative din UE;
  • își prezintă observațiile și recomandările Parlamentului European, Consiliului, guvernelor și parlamentelor naționale, precum și publicului larg.

Raportul de activitate pe 2022 al Curții de Conturi Europene este disponibil pe site-ul acesteia (eca.europa.eu) în 24 de limbi ale UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.