Home Actualitate Uniunea Vamală a UE, cea mai mare reformă de la înființare: Implicații...

Uniunea Vamală a UE, cea mai mare reformă de la înființare: Implicații importante, în special, pentru comerțul electronic

DISTRIBUIŢI

Autori: Ludmila Petrescu, Senior Manager și  Florin Neagoe, Manager

Cea mai ambițioasă reformă a Uniunii Vamale a Uniunii Europene (UE) de la înființare și până în prezent, anunțată de Comisia Europeană pe 17 mai, își propune să simplifice cerințele de raportare și să reducă timpul pentru procesele vamale. Astfel, atât firmele, cât și autoritățile vamale vor obține economii de miliarde de euro prin diminuarea costurilor de conformitate. Prin aceste propuneri, Comisia Europeană ar dori să atingă trei obiective importante: să stabilească un nou parteneriat cu întreprinderile, să aibă o abordare mai inteligentă a controalelor vamale și să treacă către o abordare mai modernă a comerțului electronic.

Reforma se impune ca necesară pe fondul majorării volumului comerțului, în special al celui electronic, nivelului ridicat al fraudelor din acest domeniu, creșterii numărului de standarde UE care trebuie verificate la frontieră, precum și a crizelor geopolitice și realităților economice în schimbare.

Viitoarea uniune vamală se va baza pe două instrumente: o nouă Autoritate vamală a UE și Centrul de date vamale UE (The EU Customs Data Hub)

Astfel, noua autoritate vamală a UE va asigura și supraveghea o interfață unică la nivelul uniunii – Centrul de date vamale UE, care va înlocui practic infrastructura IT vamală existentă în statele membre și care va însemna economii de până la două miliarde de euro pe an la costurile de funcționare.

Prin noul centru de date, toate statele membre vor avea acces la aceleași date în timp real și vor putea pune în comun informațiile, pentru a răspunde mai rapid și mai eficient la riscuri. De asemenea, cu sprijinul Autorității Vamale a UE, acestea vor desfășura controale vamale doar acolo unde este necesar.

În plus, firmele care vor introduce mărfuri în UE vor putea să înregistreze toate informațiile privind produsele și lanțurile lor de aprovizionare în acest portal unic. Acesta va compila datele furnizate de firme, iar cu ajutorul inteligenței artificiale, va oferi autorităților o imagine de ansamblu privind circulația mărfurilor și a lanțurilor de aprovizionare. În plus, comercianții vor putea introduce în portal aceleași informații pentru a acoperi mai multe transporturi, economisind astfel timp și bani.

O veste bună este că cele mai transparente și stabile lanțuri de aprovizionare (comercianții „Trust & Check”) se vor deplasa prin așa-numitele „culoare verzi” și își vor putea pune mărfurile în circulație în UE fără nicio intervenție vamală activă.

Mai multe responsabilități pentru comerțul electronic

Prin măsurile propuse, platformele online vor deveni actori-cheie pentru respectarea obligațiilor vamale în cazul bunurilor vândute online în UE. Aceasta reprezintă o schimbare majoră față de sistemul vamal actual, care plasează responsabilitatea pe umerii consumatorului individual și ai transportatorilor.

Comercianții online vor avea obligația de a se ocupa de toate formalitățile vamale și vor trebui să demonstreze că bunurile pe care le vând în UE respectă toate standardele și legislația europeană privind importurile, asigurându-i pe consumatori că taxele pentru bunurile lor au fost plătite și că acestea sunt sigure în conformitate cu standardele UE.

O altă modificare vizează firmele care comercializează produse online și care vor trebui să perceapă taxele vamale în avans, astfel încât cumpărătorii să primească asigurarea că nu vor avea costuri suplimentare de acoperit la livrare.

În același timp, reforma elimină pragul actual prin care bunurile cu o valoare mai mică de 150 de euro sunt scutite de taxe vamale, care este exploatat de către fraudatori. În prezent, până la 65% din astfel de colete care intră în UE sunt subevaluate, pentru a evita taxele vamale la import.

Reforma simplifică și calcularea taxelor vamale pentru cele mai frecvente bunuri cu valoare redusă cumpărate din afara UE, reducând miile de categorii de taxe vamale posibile la doar patru. Taxele vamale pentru coletele mici vor fi mult mai ușor de calculat, ajutând atât platformele, cât și autoritățile vamale să gestioneze mai bine miliardul de achiziții prin comerț electronic care intră în UE în fiecare an.

Când vor fi implementate noile măsuri?

Începând cu anul 2028, companiile de comerț electronic vor avea acces și vor folosi voluntar portalul de date vamale al UE (EU Customs Data Hub), iar din 2032 toate companiile vor avea această opțiune. Din anul 2038, utilizarea va deveni obligatorie pentru toate entitățile care importă în Uniunea Europeană.

Propunerile legislative vor fi trimise în continuare Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene pentru aprobare, precum și Comitetului Economic și Social European pentru consultare și ar putea suferi unele modificări.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.