Forţa de muncă din domeniul serviciilor sociale este ameninţată de îmbătrânire şi este sub-reprezentată în mediul rural, unde îşi desfăşoară activitatea doar o treime dintre angajaţii serviciilor sociale, arată Recensământul forţei de muncă din serviciile sociale din România, realizat de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), cu sprijinul UNICEF.
Această situaţie necesită o abordare strategică şi imediată având în vedere datele statistice care arată că România are cea mai ridicată rată a riscului de sărăcie şi excluziune socială din Uniunea Europeană (1), pronunţate disparităţi rural-urban, precum şi o îmbătrânire accentuată a populaţiei.
Peste jumătate (56%) dintre cei aproape 21.000 de respondenţi din cadrul studiului au peste 46 de ani, în timp ce doar 13% dintre participanţii la studiu au mai puţin de 36 de ani, arată datele colectate în perioada aprilie-octombrie 2022. În lipsa unei politici direcţionate către atragerea de tineri în domeniul serviciilor sociale, situaţia se va agrava şi va genera o criză accentuată a forţei de muncă în domeniu, pe fondul creşterii numărului de beneficiari, apreciază autorii studiului.
O soluţie ar putea fi creşterea numărului de posturi pentru debutanţi scoase la concurs, dar şi oferirea de pachete de instalare şi pachete de beneficii pentru cei care se angajează să lucreze în mediul rural sau burse pentru studenţii din mediul rural sau din localităţi defavorizate, pentru a lucra după absolvire tot în mediul rural.
O altă problemă identificată în cadrul Recensământului forţei de muncă din serviciile sociale este slaba reprezentare a angajaţilor din serviciile sociale în mediul rural (doar o treime dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în sate şi comune), concluzie valabilă şi în cazul segmentului asistenţilor sociali. În peste 50% din localităţi rata de asistenţi sociali este sub pragul optim de un asistent social la 3.000 de locuitori. Dintre aceste localităţi, 70% sunt în mediul rural.
De asemenea, studiul evidenţiază un deficit de specialişti şi capacitate limitată de furnizare cu precădere a unor servicii sociale solicitate de anumite categorii de beneficiari, precum copiii şi adulţii cu dizabilităţi, bolnavii cronici în faze terminale, victimele violenţei domestice, victimele traficului de persoane.
Diana Cristea, preşedinte al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), afirmă: „Cercetarea şi datele despre forţa de muncă din serviciile sociale sunt esenţiale pentru a determina tendinţele în ocuparea forţei de muncă, pentru a aborda nevoile de formare profesională, pentru a identifica barierele în calea furnizării de servicii sociale de calitate şi pentru a elabora politici în ce priveşte planificarea, dezvoltarea şi sprijinirea acesteia. O forţă de muncă planificată, dezvoltată şi sprijinită este importantă pentru familii şi comunităţi, pentru realizarea de programe care au ca obiectiv lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale. O forţă de muncă puternică poate proteja mai bine cetăţenii, îi poate ajuta pe oameni să abordeze provocările din viaţa lor de zi cu zi. Având în vedere dinamica forţei de muncă este de dorit ca astfel de demersuri de recenzare să se desfăşoare periodic, astfel încât să poată fi luate, în timp util, măsuri de reducere a efectelor negative ale părăsirii domeniului de un număr important de specialişti.”
„Rezultatele recensământului forţei de muncă în serviciile sociale – un exerciţiu unic în regiunea Europei şi Asiei Centrale – ne obligă la o abordare strategică prin utilizarea acestor evidenţe în dezvoltarea politicilor de planificare, distribuţie, atragere, recrutare şi menţinere a forţei de muncă în serviciile sociale. Acest demers include şi alocarea de resurse adecvate pentru consolidarea şi sprijinirea forţei de muncă din serviciile sociale, cu precădere în zonele rurale, marginalizate, pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi implementarea de servicii sociale care să răspundă nevoilor identificate în urma diagnozei sociale a fiecărei comunităţi. În paralel, trebuie asigurat suportul pentru formare adecvată şi continuă cu prioritate pentru profesioniştii care activează deja în domeniu, astfel încât să poate fi asigurate servicii sociale de calitate pentru copii şi familiilor lor, persoanele adulte cu dizabilităţi, vârstnici şi pentru toate categoriile de populaţie vulnerabilă”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
Studiul, care urmează să fie făcut public la jumătatea lui iulie 2023, a urmărit, în principal, să evalueze obiectiv, în termeni de acoperire şi distribuţie, forţa de muncă disponibilă în domeniul social. Cercetarea tip recensământ a fost realizată în rândul persoanelor angajate în serviciile sociale din România, în 2022, de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), cu sprijinul UNICEF şi prin intermediul Metro Media Transilvania. Cercetarea a fost realizată prin anchetă sociologică pe bază de chestionar, finalizându-se cu un total de 20.999 de răspunsuri valide.
Despre CNASR
Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali reprezintă interesele profesiei de asistent social şi acţionează prin toate mijloacele conferite de lege pentru dezvoltarea acesteia şi pentru ridicarea prestigiului ei în cadrul vieţii sociale. Ca autoritate profesională în domeniu, CNASR participă, potrivit art.26 din Legea 466/04.11.2004, la elaborarea normelor şi a actelor normative care reglementează domeniul asistenţei sociale, realizând atribuţiile conferite de Legea 466/04.11.2004.
Ca organizaţie profesională, CNASR reprezintă, apară şi promovează drepturile şi interesele membrilor la nivel local, naţional şi internaţional, apară onoarea, libertatea şi independenţa profesională a asistentului social în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către asistenţii sociali a obligaţiilor care le revin faţă de beneficiari, instituţii şi societate, în concordanţă cu normele deontologice ale profesiei.
Urmăriţi CNASR pe www.cnasr.ro şi www.facebook.com/ColegiulNationalalAsistentilorSociali.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.
Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriţi UNICEF în România pe Facebook şi Instagram.
*
(1) Romania AROPE 2022: 34.4% (vs. 21.6% EU average), Statistics / Eurostat (europa.eu)
Daca trimiti un asistent social la o persoana pentru a o ajuta la cumparaturi, pleaca imediat, munca e grea! De cand e moda sa duci parintii pensionari la azil si sa le folosesti pensia?