Tocmai când conflictul colectiv de muncă din Sănătate a fost suspendat după negocierile purtate între Guvern și sindicate, o parte din angajații Spitalului Malaxa din București nu și-au primit vineri salariile pe carduri, iar altă parte din ei au primit sume mai mari de două sau de trei ori decât salariul.
L-am întrebat vineri după-masă prin sms pe managerul spitalului Malaxa, Alexandru Ștefănescu Mihai, când și cum va rezolva această problemă și dacă a informat ASSMB-ul de situație, dar acesta nu a răspuns până la publicarea acestui articol. Ștefănescu se laudă că e finul Gabrielei Firea.
Codul Muncii prevede că salariile se plătesc primele
Conform articolului 161 din Codul Muncii, „salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligații bănești ale angajatorilor”. Așadar începând de luni dimineață, salariile devenind scadente sâmbătă, Spitalul Malaxa nu are voie să facă nicio altă plată înainte de a achita toate salariile.
Pe de altă parte, fondurilor publice alocate pe capitole bugetare nu le poate fi schimbată destinația după bunul plac al managerului, fapta fiind considerată deturnare de fonduri. Prin urmare, ceea ce ar trebui să facă luni dimineață Ștefănescu, ar fi să trimită o cerere viceprimarului general al Capitalei, Horia Tomescu, ordonator principal de credite care, printr-o hotărâre de consiliul general, să obțină o suplimentare de fonduri pentru ca și salariile să fie achitate integral. Chestiune de durată.
Sigur că Ștefănescu poate aborda și calea mai ușoară de a cere aprobarea directoarei generale a ASSMB, Oana Sivache de aschimba destinația unor fonduri. Însă cum suma este mare, să vedem dacă și semnează Sivache.
Chiar dacă angajații care au primit sume mai mari ar dori să înapoieze rapid banii, unii aveau popriri pe conturi și deja 33% din bani s-au evaporat. Așadar tot nu s-ar rezolva imediat situația.
Codul Muncii interzice reținerile din salariu
Conform articolul 256 din Codul Muncii „Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie”. Codul Muncii însă nu prevede un termen de returnare, iar Spitalul Malaxa se poate trezi că salariatul nu dorește să restituie banii motivând că: îi consideră un bonus pentru munca depusă, nu vrea să îi dea înapoi pentru că nu el a făcut greșeala, îi consideră un avans de salariu, i-a cheltuit deja etc.
Conform Articolul 169 din Codul Muncii, „nicio reținere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor și condițiilor prevăzute de lege”, iar „reținerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă și exigibilă și a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.”
Așadar chiar dacă angajatul semnează un angajament de plată, acesta trebuie să achite angajatorului, de bunăvoie, banii încasaţi necuvenit, fie prin transfer bancar, fie prin depunere la casieria spitalului. Angajamentul de plată nu reprezintă un titlu executoriu şi, prin urmare, în baza acestora nu se pot face reţineri din salariul angajatului în cauză.
Dacă salariații refuză să înapoieze banii, doar instanța poate rezolva situația
Dacă salariatul nu returnează singur sumele încasate în plus, singura modalitate de recuperare a banilor o reprezintă sesizarea instanței. Angajatorul nu poate să își facă singur „dreptate” prin reținerea viitoarelor drepturi bănești sau reținerea unei porțiuni din salariile următoare.
Managerul e numit politic și păstrat politic
De altfel la Spitalul Malaxa sunt mari probleme cu personalul TESA, ani de zile doctorii fiind păgubiți de sporul legal. Ziarul Curentul a dezvăluit anul trecut cum managerul interimar al spitalului, Alexandru Ștefănescu, plantat la conducere în mandatul Gabrielei Firea, via Partidul Conservator al mogulului Dan Voiculescu și păstrat de noua conducere USR a ASSMB, credea că angajații sunt obligați să își țină singuri evidența orelor lucrate că așa îi spuseseră subalternele de la serviciul de Resurse umane – RUNOS. Detalii AICI.
Însă acum problema este chiar mai gravă, majoritatea cadrelor medicale trăind de la un salariu la altul.
Asa cum ati mai auzit este un spital ,al Ministerului,unde managera a devalizat CNASS cu 350.000E,a ajuns manager in urma unui concurs dubios,stie MS cum,a impartit medicii pe „specialitati”,tot personalul nemedical a plecat,acum e plin ,a angajat ea pe cine a vrut….,jigneste medicii,e fiind jurista.A reusit sa calculeze gresit salariile personalului,faceai ore mai multe iti scadea salariul.Un management de vis.Sectia ATI sta inchisa de un an de zile,cred,pentru ca dat contractul de reamenajare firmei unei membre din comisia de concurs ptr manager.Firma care a fost data in judecata de o firma serioasa…..