Home Actualitate Impact limitat pentru programul UE de eradicare a violenței împotriva femeilor

Impact limitat pentru programul UE de eradicare a violenței împotriva femeilor

DISTRIBUIŢI
  • Aproape o treime din finanțarea în valoare de 500 de milioane de euro alocată de UE pentru inițiativa Spotlight a fost cheltuită pentru gestionarea acesteia de către Organizația Națiunilor Unite.
  • Inițiativa nu și-a atins obiectivul de a atrage finanțare de la noi donatori.
  • Auditorii cer să se asigure un mai bun raport costuri-beneficii și subliniază că există riscuri la adresa sustenabilității activităților.

Inițiativa Spotlight, cu un buget de 500 de milioane de euro, a reprezentat o încercare ambițioasă a Comisiei Europene, alături de ONU, de a asigura faptul că femeile și fetele din întreaga lume trăiesc ferite de violență și de practici vătămătoare. Or, potrivit unui nou raport al Curții de Conturi Europene, acest program emblematic al UE de combatere a violenței sexuale și de gen nu a avut decât un impact limitat până în prezent în a îmbunătăți situația persoanelor pe care urmărea să le ajute. În pofida unor rezultate pozitive, auditorii au constatat că inițiativa putea fi gestionată într-un mod mai eficient și putea obține un mai bun raport costuri-beneficii. De asemenea, ar fi trebuit ca o proporție mai mare din finanțare să ajungă la beneficiarii finali, astfel încât femeile și fetele să poată fi ajutate într-o mai mare măsură.

Inițiativa Spotlight este un parteneriat strategic la nivel mondial între UE și ONU, vizând eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a fetelor în țările partenere din Africa, Asia, America Latină, Pacific și zona Caraibilor. Lansată inițial în 2017 pentru o perioadă de patru ani, inițiativa a fost prelungită până la sfârșitul anului 2023 din cauza întârzierilor.

Violența împotriva femeilor și a fetelor nu își are locul nicăieri în lume și nicio femeie și nicio fată nu ar trebui lăsate în urmă”, a declarat doamna Bettina Jakobsen, membra Curții responsabilă de acest raport. „Prin inițiativa Spotlight, UE a investit o sumă fără precedent în eliminarea acestor forme de abuz, dar mai mulți bani ar trebui să ajungă la beneficiarii finali și vrem să vedem un impact mai concret.”

Auditorii recunosc că inițiativa a fost benefică pentru femei și fete la nivel mondial și a ajutat la combaterea violenței. De exemplu, aceasta a sprijinit activități de prevenire a violenței împotriva femeilor și a fetelor, cum ar fi cursuri de formare și campanii de sensibilizare, precum și servicii destinate victimelor actelor de violență în toate țările din Africa și din America Latină, deși în grade diferite și cu niveluri variabile de succes. Modul în care a fost structurată inițiativa nu permite însă decât o evaluare limitată a performanței. Mai mult, dată fiind durata scurtă a inițiativei și faptul că datele sunt incomplete, nu este deocamdată posibil să se măsoare îmbunătățirile obținute la nivelul beneficiarilor, de exemplu pentru victimele violenței sau pentru participanții la cursuri de formare. De asemenea, este dificil să se evalueze măsura în care inițiativa și-a atins rezultatele. Nu există dovezi care să arate că violența împotriva femeilor și a fetelor a scăzut în țările acoperite.

O serie de factori externi și interni au cauzat dificultăți și întârzieri în implementare. Aceștia au inclus nu numai pandemia de COVID-19, dezastre naturale și schimbări politice la nivel național, ci și mecanismele complexe de guvernanță rezultate din numărul ridicat de organizații ale ONU implicate. Decizia Comisiei de a alege ONU ca partener de implementare a fost o decizie politică luată în sprijinul multilateralismului. Or, costurile percepute de ONU pentru gestionarea inițiativei s-au ridicat în total la 155 de milioane de dolari (adică 31 % din bugetul total al inițiativei), ceea ce înseamnă că pentru partenerii de implementare și pentru beneficiari mai rămâneau 351 de milioane de dolari. Deși executivul UE era conștient de faptul că implicarea ONU presupunea costuri mai mari, alternativele nu au fost comparate în mod riguros.

În pofida faptului că era singurul finanțator, UE nu a primit întotdeauna o recunoaștere suficientă în ceea ce privește vizibilitatea finanțării sale. Mai mult, deși contribuția UE era menită să servească drept finanțare de tip seed care să atragă investitori suplimentari, nu au fost găsiți noi donatori, ceea ce înseamnă că există riscul ca rezultatele să nu se mențină. Auditorii mai subliniază că perioada programului nu este suficient de lungă pentru a genera schimbări de durată cu privire la o chestiune complexă, care necesită acțiuni pe termen lung și resurse suplimentare.

Context

Inițiativa Spotlight se bazează pe o „teorie a schimbării” și pe cei șase piloni ai acesteia care sprijină politicile și legislația, instituțiile, prevenirea, serviciile, datele și organizațiile de femei. Această abordare este completată cu principiul de „a nu lăsa pe nimeni în urmă”, inclusiv cu măsuri care se axează pe populațiile marginalizate. Inițiativa beneficiază de o finanțare din partea UE de 497 de milioane de euro (din care 250 de milioane numai pentru Africa). 465 de milioane de euro din finanțare sunt gestionați de ONU în peste 26 de țări de pe patru continente. Restul de 32 de milioane sunt gestionați de UE prin organizații ale societății civile. Alți donatori nu au angajat decât sume simbolice. Se estimează că una din trei femei a fost supusă violenței fizice sau sexuale cel puțin o dată de la împlinirea vârstei de 15 ani. Din datele inițiativei reiese că, în unele țări, proporția celor care cred că este justificat pentru un bărbat să își bată partenera a scăzut în 2021, dar cifra a crescut în unele țări din America Latină și din Africa. În America Latină, niciunul dintre programele sprijinite nu a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de feminicid.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.