Un baron neîndestulat este un baron supărat, care nu aduce voturi. Această lege esențială pentru supraviețuirea politică în România este bine cunoscută de premierul Victor Ponta, care în acest moment este mai puțin preocupat de treburile executivului, concentrându-se pe campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Ponta trebuie să demonstreze și liberalilor și pesediștilor care s-au opus scenariului scoaterii PNL de la guvernare că deciziile politice luate de el și de camarila sa duc PSD pe noi culmi electorale, neatinse nici măcar de mentorul său, Adrian Năstase. Tocmai de aceea alegerile europarlamentare din mai capătă noi valențe politice, fără nicio legătură cu politicile europene. Aceste alegeri reprezintă practic hârtia de turnesol pentru deciziile politice luate de Ponta&co și pentru strategia partidului la prezidențialele din toamnă. Premierul Ponta știe aceste lucruri și este dispus să facă o serie de concesii baronilor locali pentru a obține susținerea și voturile pe care le adună aceștia la scrutinul din mai. Primul servit pare să fie chiar baronul de la malul mării, primarul , Radu Mazăre, care bate din picioare nerăbdător pentru a obține controlul asupra Portului Constanța, o dorința mai veche a sa care e pe cale să fie pusă acum în practică, după ce anterior a fost blocată în mai multe rânduri de miniștrii liberali ai transporturilor.
?ê?£i, cum nu dă prea bine la electorat să spui că dai singurul port de interes strategic al țării pe mâna unui baron local controversat, Ponta a anunțat că însuși Crin Antonescu ar fi susținut acest demers:
"Eu îmi aduc aminte, cu domnul Antonescu am fost în campanie la Constanța și domnul a spus mai tare ca mine că susține ca portul Constanța să… Acum, memoria începe să se șteargă într-o săptămână. Implicare în privat, în primul rând capital privat, Ministerul Transporturilor și autoritate locală este soluția pe care au adoptat-o toate porturile mari din Europa: Rotterdam, Hamburg. Vrem să dezvoltăm sau vrem să facem demagogie de-asta mică?", a spus Ponta, destul de confuz în exprimare și logică.
Mazăre își freacă deja mâinile
Primarul Constanței, Radu Mazăre, a așteaptat cu nerăbdarea investirea cabinetului Ponta III, pentru a deveni acționar majoritar în Portul Constanța. Miercuri, la finalul ședinței Consiliului Local (CL) Constanța, Mazăre a declarat că premierul Victor Ponta și noul ministru al transporturilor, Dan ?ê?£ova, și-a luat angajamentul să le dea autorităților locale un nou pachet de acțiuni în Port.
"Am vorbit și cu ?ê?£ova, și cu Ponta. Ponta întotdeauna a spus că susține acest demers de a trece acțiunile în varianta pe care am discutat-o noi. Sigur că aș fi vrut mai mult, dar e ok și așa, iar ministrul ?ê?£ova și-a luat angajamentul să facă acest lucru", a afirmat Mazăre.
Varianta lui Mazăre presupune ca statul, care deține 60% din acțiunile Portului, să listeze la Bursă 15% din acțiuni iar alte 15% să le dea Consiliului Local Constanța. Astfel, CL Constanța, care deține deja 20% din acțiuni ar deveni acționar majoritar în Port, noua structură a acționariatului urmând să fie: Statul 30%, Fondul Proprietatea 20% și CL Constanța, 35%. Pohta ce-a pohtit-o Mazăre…
Amenințări de la malul mării
Întrebat ce se va întâmpla dacă cei doi nu își vor ține promisiunea, Mazăre a explicat că, în acest caz, PSD-ul poate să își ia la revedere de la voturile constănțenilor atât la alegerile europarlamentare cât și la cele prezidențiale din acest an. Mazăre a mai declarat că transferul acțiunilor se va face foarte rapid, fiind în avantajul tuturor ca lucrurile să se întâmple până la alegerile europarlamentare din mai.
Potrivit lui Mazăre chiar de luni, directorul Administrației Porturilor Maritime Constanța va merge la ministrul Dan ?ê?£ova, pentru a-i prezinte procedura de transfer a acțiunilor: "Pot să vă spun că de luni directorul portului va fi la ușa ministrului ?ê?£ova cu procedura de transfer, cu procedura de listare a acțiunilor, cu firma care este desemnată să le scoată la Bursă. Eu nu știu toate amănuntele astea, că e bucătăria lor”, a mai declarat Mazăre.
Premierul se execută
Soluția avansată de Mazăre săptămâna trecută a fost adusă ieri în discuție chiar de premierul Ponta. Acesta a precizat că ar trebui scoase la vânzare pe bursă minim o treime din acțiunile Portului Constanța, exact soluția avansată de Mazăre.
"Cine cumpără 5% din acțiunile portului, ce să faci cu 5%? De ce să vii investitor străin să bagi 5% în ceva…? Suntem neserioși. Adică ori facem măcar o treime, ca să existe un interes pentru investitorii privați, ori dacă nu, nu. Eu nu privesc în cheie politică, de altfel cu miniștrii liberali am colaborat foarte bine și au înțeles, doar că prea nu li se dădea voie de la partid", a susținut primul ministru.
Liberalii s-au opus planurilor lui Mazăre
Miniștrii liberali ai transporturilor s-au opus inițiativei de a trece Portul Constanța din administrarea Ministerului Transporturilor în administrarea autorităților locale din Constanța. Ramona Mănescu a motivat decizia prin faptul că proiectele aflate în derulare ar fi fost puse în pericol de o schimbare a administratorului.
"Porturile au proiecte în derulare, pe fonduri europene. Odată ce schimbi administratorul, se încheie contractul, pierzi fondurile europene. Sunt proiecte care au fost finalizate dar nu a trecut perioada de grație de 5 ani, deci orice modificare presupune returnarea fondurilor care au fost investite. Apoi, avem un proiect integrat, acesta de care vă spuneam (coridorul Dunăre-Main-Rin n. r.), pe care vrem să-l începem în 2014. Ar fi fost pus în pericol, pentru că un proiect integrat trebuie gestionat într-un mod integrat și nu fărâmițat în mii de bucățele, care mai apoi nu știm cine și cum le administrează și le gestionează", a declarat Mănescu, la sfârșitul anului trecut.
Aceste argumente pălesc în prezent în fața dorinței lui Ponta de a-i face pe plac lui Mazăre în schimbul voturilor constănțenilor dependenți de pomenile electorale.
Miză cu multe zerouri în coadă
În Portul Constanța lucrează peste 700 de agenți economici autorizați. Potrivit Companiei Naționale "Administrația Porturilor Maritime" SA, (APC) la sfârșitul anului 2012, veniturile totale erau de 270.000.000 lei.
Patronatul Portuar amintea însă în octombrie 2013 că agenții economici din port sunt responsabili de întreg traficul din Portul Constanța și de veniturile generate astfel de "poarta maritimă" a României, în valoare de circa un miliard de euro anual, inclusiv de cele încasate de APC. Patronatul Portuar reprezintă operatori economici a căror cifra de afaceri este de 16 ori mai mare decât cifra de afaceri a Administrației Portului Constanța.
În fața acestor evidențe oficiale, graba primarului de a pune mâna pe Portul Constanța este explicabilă.
Băsescu: Vedeți vreun general american mergând să discute cu Mazăre?
Împotriva transferului controlului portului Constanța sub autoritatea lui Mazăre s-a exprimat chiar și președintele Traian Băsescu.
"Mi-e greu să văd că unul care stă mai mult cu domnișoare dezbrăcate prin Mamaia, se îmbracă în tot felul de armuri, când o face pe papuașul, când pe apașul, mi-e foarte greu să îl văd discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de muniție, de trupe. Mi-e greu să îl văd discutând cu Exxon, dacă le spune să îl caute la Bamboo în discotecă. «Deci vedeți că șeful e la Bamboo, e acolo cu niște sirene ieșite din Marea Neagră». Cred că am fi noi neserioși să trimitem Exxon, NATO… Poate eu greșesc, dumneavoastră vedeți vreun general american mergând să discute cu el, sau în Brazilia că ăsta mai pleacă și în Brazilia?", a afirmat Băsescu, anul trecut, la B1TV.
El a subliniat că ar fi "cea mai mare greșeală" ca premierul Ponta să accepte ca municipalitatea să devină acționar majoritar la administrația portului, așa cum vrea primarul Mazăre, având în vedere importanța proiectelor energetice și militare care presupun tranzitul prin acest port.
"Deci lucrurile ar fi atât de riscante, încât în locul lui Victor Ponta nici nu aș discuta-o, pur și simplu aș expedia problema cu tot cu cel care vine cu problema", a mai afirmat Băsescu.
Iulia Nueleanu