Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată astăzi de Guvernul PSD-PNL, se înfiinţează trei agenţii teritoriale pentru IMM-uri şi turism, prin fuziunea celor 9 agenţii existente. În loc să facă o reducere de posturi odată cu această comasare, numărul de posturi a fost majorat. Astfel, cele trei agenţii noi vor avea în total 257 de locuri de muncă, comparativ cu cele 234 existente anterior.
„Guvernul Partidului Unic PSD-PNL s-a gândit cum să ajute IMM-urile pe care le-a taxat iar şi iar şi a găsit soluţia: angajează mai mulţi oameni la stat. Fac asta încercând să păcălească printr-o reformă, dar de fapt comasează instituţii mărindu-le. În şedinţa de guvern de astăzi, au reuşit performanţa de a uni 9 agenţii în 3, dar cu posturi mai multe. Când erau 9, aveau 234 de posturi, de acum vor avea 257. Soluţia nu este umflarea aparatului de stat prin suprataxarea antreprenorilor, care sunt angajatorii reali din ţara asta, ci eliminarea suprataxării pe muncă, pe concedii medicale, pe munca cu normă parţială, pe soare şi pe apa de ploaie, toate taxe reale pe care le plătesc astăzi”, explică Oana Ţoiu, deputată USR.
USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să termine cu păcălelile publice şi să oprească în mod real risipa din bani publici. De exemplu, statul finanţează aproape 200 de agenţii de „cercetare” din banii românilor. Salariile şefilor sunt de până la 10 ori mai mari decât ale profesorilor cu 10-15 ani vechime.
ăștia când sunt la putere cred ca detin si adevarul in tot ce zic si fac! si nu mai scapi de ei… stil taranel ajuns sef de baza. ciociolacu ride ca muta… e o vorba
Aici unde sunt eu totul rste digitalizat si nu se incurca nimeni pentru ca este lege si un privat oricat de mica ar fi firma lui daca nu se descurca angajeaza un spezialist in digitalizare care cunoaste si contabilitate si ii face ala totul legal asa cum scrie la carte,in plus acelasi om ii arata angajatorului sau si unde sunt portite in legi pe care le poate folosi pentru ca sa mai ecomoniseasca din cheltuieli,nu stiu sau nu ma descurc nu exista,daca nu te descurci inchizi firma si gata.
Aveți dreptate, însă aici nu funcționează portalul cam 60% din zi. Stau angajații și contabilii să urce facturile noaptea la 2, la 3, în weekend că atunci merge portalul. Aceeași situație este și cu portalul pentru consultațiile medicale și eliberarea de rețete: nu funcționează o mare parte din zi. Și până acum se declarau facturile digital dar doar totalul lunar, defalcat pe cumpărători. Este o prostie să declari fiecare factură emisă zilnic la ANAF când impozitele le plătești tot lunar.
Nu am shtiut ca parlamentari romani sau cine o fi dat legea asta sunt atat de tampiti sa ceara agentilor economici sa declarare zilnic la ANAF a fiecarei facturi,lunar da dar sa ceri zilnic este un exces de zel,pentru ca oricum in cazul neincasari taxelor cei mai vinovati sunt tocmai functionari corupti din ANAF daca or fi si eu cred ca sunt destui,deci nu schimbarea asta cu de la o luna la zilnic era solutia ci controale adevarate si pedepse mari pentru functionari corupti ai statului nu doar cei din ANAF pentru ca astia au sabotat si saboteaza in continuare economia Romaniei,unde nu sunt controale adevarate si pedepse exemplare este haos(un fel de fiecare face ce vrea) dasta am spus si redet ca in tara unde cei cu atributii de control si justitia nu ist fac treaba pentru ca sunt corupti sau prin omisiune nu conteaza acolo este vai de tara aia;eu locuiesc intro tara bogata din Europa dar si aici oameni nu ist fac treaba din constiinta ci de frica legi pentru ca aici indiferent cum te cheama daca ai furat banul statului sau ai favotizat pe altul sa fure din banul tari atunci ai viata grea.
Pentru conformitate, e un termen de 5 zile pentru urcarea fiecărei facturi în portalul ANAF, dar pentru că portalul nu funcționează este o provocare continuă pentru antreprenori să facă asta.
la noi NU functioneaza „digitalizarea” nici in week-end , nici in cursul saptamanii ; in plus, totul e fractionat in zeci de platforme, declaram acelasi lucru pe N formulare ; cam 90% din timp, in prezent, un contabil face doar munca de raportare; „digitalizarea” s-a concretizat in inmultirea raportarilor, in loc sa simplifice munca antreprenorilor si a contabililor .