
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu care România a început discuțiile pentru aderare, a transmis autorităților mai multe observații și recomandări legate de diferite domenii, potrivit unui document consultat de G4Media. Domeniul Sănătății e dat ca exemplu de corupție sistemică și capturare a instituțiilor. Draftul OCDE arată că, potrivit relatărilor, domeniul ar fi controlat de o elită restrânsă ce are legături cu interese politice și economice, iar capturarea domeniului permite cheltuirea de fonduri netransparente și bazate pe relații.
Presa a relatat pe larg în ultimii ani despre casta UMF-istan, despre medicii tineri care aleg calea pribegiei pentru că accesul pe un post în spitalele românești depinde ori de UMFistan, ori de managerii spitalelor numiți politic și iată că acum situația pe care autoritățile nu au putut să o rezolve este un obstacol în calea aderării României la OCDE.
Grație unor avertizori de integritate și ziarul Curentul a dezvăluit de-a lungul anilor, publicând documente incendiare, dovezi ale corupției din Sănătate iar unii dintre protagoniști sunt deja condamnați definitiv și/sau și-au pierdut locurile de muncă în sistemul public.
Plimbată interimar prin diverse spitale doar pentru aranjamente
Astăzi vă prezentăm o situație des întâlnită în sistemul sanitar: pensionara Maria Dinescu care a lucrat director financiar-contabil la Spitalul Colentina de unde s-a mutat la Spitalul Floreasca, apoi la Institutul Oncologic București și în prezent este interimară la Spitalul Colțea.
Conform unor rapoarte de control consultate de ziarul Curentul, Dinescu a prejudiciat Institutul Oncologic București cu sume importante de bani. Detalii în articolul Nicusor Dan a refuzat numirea ca manager la Colțea a pensionarei care a prejudiciat Institutul Oncologic București. Ajunsă la Colțea, Dinescu a continuat să încalce legea alături de fostul manager Bogdan Furtună și uneori chiar în numele lui.
Dinescu semnează ilegal cesiuni în favoarea unei bănci prejudiciind spitalul
După ce spitalul a încheiat un contract de furnizare de echipamente medicale cu o societate comercială, Maria Dinescu a semnat ilegal ca reprezentant al Spitalului, fără a avea mandatul managerului în acest sens, un acord de principiu pentru constituirea in favoarea LIBRA INTERNET BANK a unei/unor ipoteci mobiliare sau cesiune de creante in scop de garantie, asupra tuturor creantelor rezultate din respectivul contract.
Conform unui document provenit de la ASSMB, noul manager al spitalului Colțea, dr. Letiția Coriu a constatat că inclusiv în primele sale zile după numirea ca manager, directoarea financiară Dinescu a semnat în numele său o astfel de cesiune prin care se aduc prejudicii Spitalului având în vedere schimbarea termenelor de plată, dar și a penalităților impuse de bancă.
900.000 de lei pe cartele de acces nefuncționale fără licitație
Pe baza unui referat de necesitate, înainte ca orice procedură de achiziție pentru sistemul de acces cu cartelă să fie demarată, o firmă apropiată de fostul manager Furtună și de Dinescu a început montarea sistemului. Procedura de achiziție nu a mai fost începută, contractul nu s-a mai semnat dar cititoarele de carduri și cablurile camerelor de supraveghere sunt montate.
Valoarea estimată a acestor lucrări este de 900.000 de lei însă cartelele nu funcționează.
Dinescu a achiziționat ca la IOB cartele și abonamente telefonice inutile
Curtea de Conturi a constatat acum doi ani în urma unui control, că la IOB unde director financiar era Maria Dinescu s-au achiziționat 477 de abonamente de telefonie mobilă deși institutul avea nevoie de 34.
La Colțea, prin același apropiat al său, Flavius Burlăcescu, Dinescu a achiziționat 150 de abonamente de telefonie mobilă deși telefoanele Smartphone cu licență Samsung Knox achiziționate încă din august 2023 stau în magazie nepuse în funcțiune, timp în care abonamentele sunt plătite și nefolosite de mai multe luni.
În mod cu totul neașteptat acest Flavius Burlăcescu a semnat chiar și acte adiționale la contractul cu Spitalul Colțea în calitate de „administrator Vodafone SA” deși conform Registrului Comerțului administratori ai companiei sunt Maria Remedios Orrantia Perez, Achillefs Kanaris, O’Brien Liam și Achillefs Kanaris.
Dinescu a refuzat să cumpere reactivi pentru analize și mentenanță la echipamentele critice
Așa cum arătam în ediția noastră din 18 martie 2024, Spitalul Colțea nu mai avea reactivi de câteva luni dar făcea paranghelii lângă pacienții oncologici
De mai bine de un an, spitalul nu are contracte de mentenanță și service pentru aparatura și echipamentele critice. Sistemul de Automatizare si comutare a generatorului spitalului, 8 aparate de ventilație mecanică, injectomate, pompe de infuzie automate și paturi automatizate multifuncționale venite prin Programul Băncii Mondiale sunt defecte.
În contextul în care banii se risipeau, directorul financiar-contabil Maria Dinescu tăia cu pixul si sub semnătura ei în referatele de necesitate cantitățile de materiale sanitare si medicamente cerute.
Surse din Primăria Capitalei ne-au declarat sub protecția anonimatului că primarul general Nicușor Dan o va revoca pe Dinescu din funcția de director financiar-contabil și că nu o va mai numi la alt spital din subordinea sa. Rămâne ca „elita restrânsă” ce controlează Sănătatea să plaseze pensionara ministrului Rafila pentru a fi numită la unul din spitalele Ministerului Sănătății că poate plasează și acolo abonamente telefonice, telefoane, cartele de acces și alte gadgeturi complet inutile pacienților.
La Colentina cand incepeti sa analizati achizitiile ? Si sefii de servicii care se cred stapanii absoluti peste orice ? Licitatiile se incheie intotdeauna pe favoritisme si pe cunostinte indiferent cine participa se stie castigatorul. Sefii pleaca cu dreptul iar subalternii raman cu semnaturile impuse sub ‘mafia din spitale’. Au ajuns in functii toate rebuturile la pensie timp in care oamenii tineri si capabili sunt nevoiti sa plece din tara
Și ăștia de au furat bani în Colțea, tot din Colentina sunt veniți…
Aici invata meserie :-)))) si merg sa raspandeasca vastele cunostinte si prin alte spitale
Si la noi in spital s-au facut achizitii ,de au ajuns si la televiziune,se achizitioneaza medicamente de la firma unde managera are datorii,in nume personal,de 100.000 euro,s-a apucat de renovat ,a facut contracte dubioase cu diferite firme,s-au contestat,se judeca si astazi si spitalul e un santier.Si-a luat teren langa Bucuresti,masina scumpa,e din ce in ce mai bine.Nu vede nimeni,nu zice nimeni nimic.Personalul de la achizitii,economic,registratura,runos a plecat tot.Cred ca acum e al treilea rand de oameni angajat.Fug.Nu stie nimeni de ce.Sau banuiti?
Trimiteți cat mai departe ce ați aflat….daca rămâne doar pe site ul vostru nu o sa îl vadă cine trebuie! Mergeți cu dovezile undeva să se facă și dreptate, ajutați voi, cei de la redacție să fie cat mai cunoscut acest incident.
Se fura in Sanatate masiv din bani publici dar cei din min.de Interne,M.ApN,si securitate cred ca ii intrec pe cei din Sanatate pentru ca aici nu exista controale indiferent ce partid a venit la putere si a dat ministru,ministrul ala nu a avut curajul sa ii ia la verificat pe generali de prin ministerele astea sa vada catzi bani sau cheltuit si pentru ce,pai cand a fost cazul cu Dinca de la Caracul ministrul de Interne de autunci,un PSDist venit de la Constantza a declarat:”O sa tai in carne vie indiferent despre cine este vorba,va promit ca daca nu scot adevarul la lumina in cazul asta eu imi dau demisia”a fost omul la Caracal sa vada cu ochi lui din care cauza nu merge ancheta in cazul Dinca si cand a venit inapoi la Bucureshti si-a dat demisia fara sa explice de ce,si-a dat demisia i-a foat aprobata fara sa fie imtrebat de ce ishi da demisia a ieshit din schema guvernului si gata.
Iar in cazul M.Ap.N..chiar colonelul Dogaru care de obicei ii apara pe militari a declarat odata la o emisiune TV ca armata are mashini vechi si de acum 40 de ani in functzie cu toate ca dupa 1990 sau cheltuit miliarde de dolari pentru sectorul auto din M.Ap.N.si atunci jurnalista tv cu care vorbea dl.colonel Dogaru l-a intrebat:”si pentru ce sau cheltuit miliardele astea de dolari domnule colonel ?”intrebare la care colonelul Dogaru a raspuns:”pentru ce doamna ?,caci asha cum nu shtitzi dumneavoastra nu shtiu nici eu”.
La bani cheltuitzi de securishti este si mai si pentru ca ashtia trec bani pe care nu au cum sa ii justifice legal la cheltuieli aparate de secretul de stat care nu pot fi facute publice cu toate ca sunt facute din bani publici,lege care este in aproape toate tzarile lumi,dar suma totala a acestor cheltuieli se poate publica in unele tzari depinde de lege,nu shtiu daca si in Romania.