Senatorii PSD şi PNL au votat împotriva iniţiativei legislative a senatorului USR Cristi Berea, prin care românii ar fi putut să-şi asigure locuinţele doar printr-o poliţă facultativă, dar care este mult mai cuprinzătoare decât cea prin sistemul PAD.
Astfel, cei care vor să-şi asigure în mod real locuinţele vor trebui să plătească suplimentar încă 130 de lei pentru o poliţă care nu acoperă, însă, cele mai frecvente accidente sau dezastre, dar fără de care nu pot încheia o poliţă facultativă.
Analizele de risc demonstrează că riscul unor dezastre naturale este extrem de mic în mediul urban, motiv pentru care proprietarii ar prefera să se asigure împotriva unor incidente de tipul inundaţiilor cauzate de spargerea unor conducte, împotriva incendiilor, a distrugerii de bunuri mobile sau aparatură electronică etc, situaţii care sunt acoperite de asigurările facultative, dar nu de poliţele PAD.
Senatorul USR Cristi Berea spune că multe dintre poliţele facultative includ cutremurele şi alte dezastre naturale, acoperite şi de PAD, caz în care aceasta din urmă nu mai e o poliţă de asigurare, ci „o taxă de şmecher” luată de stat şi ASF.
„Asigurările obligatorii de locuinţe supravieţuiesc doar pentru că persoanele care au credite imobiliare sunt obligate să şi le facă. Altfel, aproximativ 10% dintre locuinţe ar beneficia de aceste asigurări. Propunerea noastră prevede ca eu, proprietar, să pot opta pentru tipul de asigurare de care am nevoie, fără ca PNL şi PSD, prin reprezentanţii lor în ASF, să bage mâna în buzunarul meu şi să ia degeaba cei 130 de lei pe an pentru asigurarea obligatorie când, de cele mai multe ori, asigurarea mea facultativă acoperă în totalitate riscurile din asigurarea obligatorie”, spune iniţiatorul propunerii legislative, Cristi Berea.
Conform datelor, doar 20% dintre locuinţele din România sunt asigurate, unul dintre cele mai scăzute procente din Uniunea Europeană. Dar proprietarul unei locuinţe nu îşi poate asigura casa pentru riscul pe care-l consideră cel mai crescut, ci trebuie, obligatoriu, să o asigure împotriva dezastrelor naturale.
Unul dintre motivele pentru care românii nu-şi asigură casa este şi irelevanţa clauzelor din asigurările obligatorii care oferă protecţie în caz de cutremure, alunecări de teren şi inundaţii, care, deşi grave, nu sunt printre cele mai frecvente.
Iniţiativa legislativă USR ar fi impulsionat mecanismul de asigurare a locuinţelor, crescând numărul poliţelor încheiate şi, în acelaşi timp, i-ar fi scutit pe români să plătească de două ori pentru acoperirea aceluiaşi risc. De notat că iniţiativa USR menţine obligativitatea deţinerii unei poliţe de asigurare a locuinţei pentru dezastrele naturale, fie de tip PAD, fie una facultativă.
Iniţiativa USR a fost votată de 29 de senatori, 70 au votat împotriva ei şi şase senatori s-au abţinut. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul legislativ merge la Camera Deputaţilor, pentru dezbateri şi vot final.