În urmă cu o lună, șeful Casei de Pensii manipula calculul procentului greșelilor din deciziile de recalculare: „Este vorba despre 11.500 de persoane care ni s-au adresat sub diverse forme în această perioadă. Din aceste 11.500 de persoane, am găsit un număr de 1.090 de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis în prezent. Deci, procentul este foarte, foarte mic”, a susţinut Daniel Baciu.
Calculul era făcut ca și cum se împlinise termenul de contestare pentru toți pensionarii și toți cei care nu contestaseră până la acel moment ar fi fost mulțumiți. Însă până la acel moment, cea mai mare parte a deciziilor nu fuseseră încă înmânate pensionarilor și din cei cărora li se înmânaseră mai aveau 45 de zile să le conteste. Deci procentul celor 1090 trebuia calculat din cele 11.500 de contestații adică 9.48%. Baciu a calculat procentul de 0.024% ca și cum de la acel moment încolo nu va mai fi niciun pensionar nemulțumit.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) clarificări privind recalcularea pensiilor, în contextul noilor prevederi ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Datele oficiale furnizate de CNPP arată că 21% dintre cererile de revizuire au fost soluționate în favoarea pensionarilor, confirmând existența unor greșeli grave în procesul de recalculare.
FACIAS consideră că fiecare pensionar are dreptul la o pensie corect calculată, care să reflecte cu exactitate munca și contribuțiile lor de-a lungul anilor. Într-un răspuns oficial primit de FACIAS de la CNPP, se menționează că până la data de 27 august 2024 au fost emise 4.600.734 de decizii de recalculare a pensiilor, conform prevederilor Legii nr. 360/2023. Totodată, CNPP recunoaște că nu deține informații exacte despre câți pensionari au primit efectiv deciziile de recalculare, deoarece distribuția documentelor a început abia pe 19 august 2024, prin intermediul Poștei Române.
În plus, 49.000 de pensionari au solicitat clarificări privind deciziile primite, iar 13.600 de cereri de revizuire au fost depuse de pensionarii care au contestat corectitudinea acestor decizii la casele județene de pensii. Din acestea, 2.853 de cereri au fost admise, ceea ce înseamnă că aproximativ 21% dintre pensiile revizuite au fost greșite inițial.
FACIAS atrage atenția asupra acestor erori care afectează direct viața și stabilitatea financiară a pensionarilor, mai ales a celor mai vulnerabili. Statul are datoria de a asigura un proces de recalculare corect și transparent, iar pensionarii nu ar trebui să fie puși în situația de a contesta deciziile greșite ale CNPP.
Pai ashtia care vorbesc ei despre ei dau mereu informatzii false „greshelile” fiind mereu in favoarea lor,politzia Romana nu a venit mereu cu rapoarte favorabile pentru angajatzi ei cu toate ca in ultimi 20 de ani infractzionalitatea de tot felul a crescut de la un an la altul,la fel si ANAFul care cu toate ca are mari restantze la recuperarea datoriilor la stat de la infractori economici se lauda ca au mai si facut cate ceva,adica i-au executat pe aia care nu au dat shpaga sau nu au protectzie de la x sau y ,sau cei de la I.S.U.care la exercitzii sunt de nota 10 dar cand e cazul sa intervina pe bune sunt cam impiedicatzi,sau Spitalele care inainte de arshi de la „Colectiv” erau cele mai curate din Europa conform Ministerului Sanatatzi dar cand au ajuns arshi la spitalele din Frantza,Belgien,Germania,ect,sau ingrozit medici din tzarile alea cand au vazut cu ce infectzii luate din spitale au venit arshi din Romania si numai conui nu pentru ca in min.Invatzamantului sau alte instituzii ale statului ar fi mai bine ci pentru ca sa le enumar pe toate ar trebui sa scriu prea mult.
In baza aceluiasi principiu folosit in calculul procentului de decizii gresite se poate spune ca dintre deciziile gresite 100% au fost gresite. Ce mai stati? Protestati!
Au fost multi pensionari carora nu li s-a recalculat pensia conform legii si nici nu li s-a expediat decizia de recalculare.