Atenție: sunt tot mai mulți medici care NU iau șpagă, refuzând-o ferm atunci când pacienții o oferă!
Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au decis, definitiv, că medicul oncolog Anca Dumitrovici Ababneh, trimisă în judecată pentru fapte de corupție repetate, trebuie să execute o pedeapsă în penitenciar.
Magistrații au admis apelul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și au desființat prima sentință, a Tribunalului Suceava, care stabilise o pedeapsă de 2 ani și 6 luni cu suspendare. Curtea de Apel Suceava a condamnat-o pe Ababneh la 3 ani de închisoare în regim de detenție.
Anca Dumitrovici Ababneh a mers pe procedura simplificată de recunoaștere a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată pentru 280 de fapte de luare de mită. Mituitorii, dintre care unii au și decedat, au scăpat basma curată.
Actele de luare de mită reținute în sarcina medicului, în urma unei anchete intense a procurorilor și polițiștilor de la DGA – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, sunt foarte multe, iar în perioada monitorizării, procurorii au cuantificat numărul zilnic de fapte de luare de mită. Maximul ar fi 29 de acte de luare de mită într-o singură zi.
”În mod repetat, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența oncologică care trebuiau realizate gratuit, în luna aprilie 2022 a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, iar în perioada 12.12.2022-19.01.2023 (n.r. – perioadă în care a fost monitorizată cu mijloace de interceptare amplasate în birou), a primit diferite sume de bani (în cuantum de 20.660 lei și 750 euro) și alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză, parfumuri, băuturi alcoolice, carne de porc etc.) de la pacienți sau de la aparținătorii acestora”, este pe scurt activitatea infracțională de care a fost acuzată Ababneh.
În dosar au fost instituite măsurii asigurătorii, respectiv sechestrul asupra sumelor de 470 euro, 7.750 lei și 1.200 lei, sume ridicate de la inculpată, precum și asupra bunurilor ridicate din Ambulatoriul de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu ocazia punerii în executare a mandatelor de percheziție.
La momentul arestării preventive a doctoriței, aproape jumătate din medicii care activează în Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava au semnat o petiție pentru judecătorii Curții de Apel Suceava care urmau să stabilească dacă doctorița Anca Dumitrovici Ababneh, șefa Secției de Oncologie, inculpată pentru luare de mită în formă continuată va rămâne sau nu arestată.
În petiție se arată că “eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”.
Judecătorii au fost indignați de petiția celor 96 de medici și i-au avertizat chiar în motivarea luării măsurii de arest la domiciliu față de oncologă:
„O astfel de opinie este contrară legii penale, aşa cum s-a arătat în considerentele prezentei încheieri, astfel încât orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistenţa medicală primită, se expun pe ei înşişi răspunderii penale pentru infracţiunea de dare de mită. În mod similar, medicii din sistemul public de stat care primesc de la pacienţi bani sau cadouri, ca o recompensă pentru asistenţa medicală acordată pacienţilor, se expun răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, a argumentat instanța de apel.
Inexplicabil, unii doctori consideră că dacă nu condiționează actul medical, atunci banii primiți de la pacienți nu sunt mită
Judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava, cei care au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu, au concluzionat că ”fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”. Magistrații au mai arătat că ”atențiile” către medici sunt o practică uzuală, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect.
”Din înscrisurile depuse la dosar de către apărare rezultă că, în ciuda faptului că legislația penală a incriminat fapta medicului de a primi de la pacienți “atenții”, “cadouri” ori sume de bani, în exercitarea activității profesionale, și în ciuda practicii instanțelor din România care au pronunțat soluții de condamnare a medicilor pentru infracțiunea de luare de mită, în opinia publică, și mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepția că primirea de către medici a unor “atenții” este legitimată de dorința pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situația sa medicală”, se arată în motivarea de la Curtea de Apel Suceava.