Home Turism Turistii prefera litoralul in locul unei vacante la munte

Turistii prefera litoralul in locul unei vacante la munte

DISTRIBUIŢI

Operatorii de turism au promis ca anul acesta vor mentine, in general, aceleasi preturi ca si anul trecut pentru concediile pe litoral. Minunea este posibila datorita scaderii TVA la serviciile de cazare (de la 19% la 9%).

Aglomeratie la Neptun

Romanii au luat deja cu asalt litoralul Marii Negre, atrasi, in primul rand, de tarifele sociale, dar tarife acceptabile pot fi gasite insa si in timpul sezonului. Ele cresc vertiginos doar in perioada de la sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august. Pentru o saptamana de cazare in plin sezon la un hotel de trei stele, turistii trebuie sa plateasca in prezent circa 140 de euro de persoana. Exceptand statiunea Neptun, care a avut un grad de ocupare de 95%, media pentru celelalte statiuni se situeaza la aproximativ 50%. Costinesti, localitatea in care in anii buni accesul persoanelor peste 30 de ani era strict interzis, are acum 60% din locuri neocupate. Ar fi fost si mai pustiu daca Ministerul Educatiei Nationale nu ar fi oferit aici locuri gratuite studentilor bursieri, 1.150 dintre acestia avand bilet in aceasta perioada. Pe langa acestia, la Costinesti se afla acum in jur de 1.000 de alti turisti. Cea mai aglomerata statiune ramane Neptun, unde, la sfarsitul saptamanii trecute, venisera 13.500 de turisti, dintre care doar 600 de straini, mai putini decat anul trecut. Se estimeaza ca, in minivacanta de 1 mai, romanii au scos din buzunare echivalentul a peste 25 milioane de euro pentru cazare, mancare, bautura si transport. Aproximativ 20.000 de turisti au invadat litoralul si alti 7.000 au asaltat statiunile montane in primul sfarsit de saptamana al lunii mai. Unitatile de cazare de pe litoral au gazduit peste 18.000 de turisti, cu 30% mai multi decat de 1 mai 2003. Oficial, au fost ocupate circa 85% din cele 16.000 de locuri pregatite de hotelieri, dar turistii au dormit mai multi intr-o camera sau au fost cazati la particulari.

Preturi pentru toate gusturile la hotelurile de pe litoral

Cele mai cautate hoteluri sunt cele de doua si trei stele. Preturile practicate de acestea se situeaza intre 600.000 si 2,5 milioane de lei/zi. La unitatile de cazare de patru stele, tarifele urca pana la cinci milioane de lei, in timp ce la cinci stele, turistii trebuie sa plateasca intre sase si noua milioane de lei. In perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii iulie si prima jumatate a lunii august, pretul unui sejur de sase zile la un hotel de doua stele este cuprins intre 6 si 8,5 milioane de lei/persoana, daca se asigura pensiune completa, si intre 1,5 si 4,5 milioane de lei/persoana, daca nu se asigura decat cazarea. Cele mai scumpe locuri de cazare se gasesc in statiunile Mamaia, Venus si Neptun, dar chiar si aici se pot obtine preturi accesibile, la hoteluri care nu au fost renovate recent. In schimb, pentru cei cu bani, la hotelurile de trei stele sau mai multe, tarifele sunt, in perioada amintita, intre 5 si 8,5 milioane de lei la inceputul sezonului. In varf de sezon, preturile la hotelurile de doua stele ajung la 8,5 milioane de lei/persoana la sejurul de sase zile. In functie de perioada in care isi vor petrece concediul, turistii vor plati in medie intre 3 si 12 milioane de lei pentru o saptamana la mare. Cei care vor sa petreaca concediul pe litoral la un hotel de patru stele trebuie sa scoata din buzunar peste 20 milioane de lei pentru tot sejurul. La un hotel de trei stele, pretul mediu al unei nopti de cazare cu mic dejun oscileaza intre 600.000 si 1,1 milioane de lei in ultima jumatate a lunii iunie. Pentru aceleasi servicii, turistul va plati intre 900.000 de lei in Eforie Nord si 1,3 milioane de lei/noapte in prima jumatate a lunii iulie. Turistii cu mai putini bani se pot caza la hoteluri de doua stele, unde, in mijlocul sezonului, vor plati circa 500.000 de lei/noapte cu mic dejun la Eforie Nord sau la Jupiter. Cazarea la un hotel de patru stele din Olimp poate urca la circa trei milioane de lei pe noapte sau chiar la peste patru milioane de lei in Mamaia. Indiferent de perioada aleasa sau de tipul de hotel, turistii trebuie sa ia in calcul si cheltuielile pentru masa si distractii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.