Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, in frunte cu presedintele-director general, Marian Albu, este acuzata de Autoritatea Nationala de Control (ANC) de nerespectarea prevederilor legale ce reglementeaza achizitiile publice si incheierea contractelor de furnizare servicii medicale si medicamente pe anul in curs. Astfel, in urma unui control efectuat de ANC la CJAS Vaslui, in perioada 31 mai-2 iunie a.c., consilierii Directiei de Control al Sistemului Sanitar au reperat mai multe ilegalitati comise de conducerea Casei, neintocmirea unui studiu de fezabilitate in vederea estimarii cheltuielilor pentru construirea unui sediu nou fiind doar una dintre ele.
Achizitie dubioasa, fara licitatie
Mutarea in casa noua a CJAS Vaslui a nascut suspiciuni. Nu faptul in sine, ci modul in care a fost achizitionat imobilul. Conducerea institutiei nu a respectat legislatia referitoare la achizitiile publice si a cumparat imobilul fara licitatie, la pretul de 6.342.700.000 lei, desi, in urma unei evaluari a cladirii si a terenului aferent, reprezentantii vanzatorului, SC Moldova SA Vaslui, au propus ca negocierea pretului sa porneasca de la 9.322.462.000 de lei. De asemenea, organele de control au acuzat faptul ca, anterior achizitionarii cladirii cu pricina, CJAS Vaslui nu a intocmit o documentatie din care sa rezulte specificatiile tehnice dorite pentru imobilul ce urma sa fie achizitionat. Nefacandu-se publica intentia Casei de a achizitiona un imobil, a fost ingradita posibilitatea altor persoane fizice sau juridice, potentiale vanzatoare ale unor imobile corespunzatoare, sa-si faca cunoscuta oferta. -Din nota de relatii a domnului Marian Albu a rezultat ca au mai fost vizionate trei imobile, acestea nefiind acceptate fie din cauza preturilor mari solicitate, fie a litigiilor dintre actionari/asociati sau nefunctionalitatii imobilelor respective. De mentionat ca nu exista adrese oficiale care sa confirme cele declarate de catre domnul Marian Albu-, precizeaza raportul de control al ANC.
Amenajarea cladirii, de trei ori mai scumpa decat achizitionarea ei
In urma unui studiu de fezabilitate, intocmit ulterior achizitionarii imobilului, costurile necesare amenajarii, reparatiilor capitale si modernizarii cladirii cumparate au fost stabilite la aproximativ 13 miliarde de lei. Fiind organizata o licitatie deschisa, SC Coninvest SRL Barlad a fost desemnata firma care, in schimbul a 11.685.953.756 de lei, urma sa amenajeze si sa modernizeze sediul CJAS Vaslui. La contractul initial de executie au fost incheiate insa trei acte aditionale, iar termenul a fost prelungit succesiv. Platile totale efectuate de CJAS Vaslui, in -contul- amenajarii si modernizarii imobilului, au ajuns, in aceste conditii, la 14.743.735.261 de lei. -Pentru ca imobilul sa fie functional, a fost necesara demolarea tuturor zidurilor, a compartimentarilor si refacerea lor integrala. Din cele mentionate, rezulta ca, pentru achizitionarea, amenajarea si modernizarea noului sediu, CJAS Vaslui a cheltuit o suma totala de 21.086.435.261 de lei-, mai precizeaza raportul ANC. Pentru toate aceste ilegalitati, organele de control il considera raspunzator pe directorul general al CJAS Vaslui, Marian Albu.
Farmaciile, punctate -din ochi-
Presedintele CJAS Vaslui, Marian Albu, este vinovat, totodata, alaturi de directorul relatii contractuale, Dorel Daniciuc, de favorizarea anumitor farmacii, prin repartizarea discretionara a fondurilor. Desi este pus la punct un sistem de calcul al punctajelor farmaciilor, Casa judeteana a luat in considerare un criteriu suplimentar, respectiv -populatia arondata pe zone-. -In consecinta, prin utilizarea acestei metode proprii de stabilire a valorilor de contract, s-a stabilit numarul de puncte pe fiecare zona si apoi pe fiecare farmacie din zona respectiva-, precizeaza ANC. Astfel, anumite farmacii s-au -trezit-, fata de valorile calculate conform prevederilor legale, fie cu sume mult mai mari, fie cu minusuri de miliarde. Au fost astfel incalcate prevederile art. 9, alin 1 din Legea concurentei nr. 21/1996, unde se mentioneaza ca -sunt interzise orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale, avand ca obiect sau putand avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei-.
Documentatii incorect intocmite
Conducerea CJAS Vaslui se mai face vinovata, potrivit ANC, si de acceptarea unor documentatii incorect intocmite si nefundamentate, din care nu rezulta cu claritate costul pe fiecare serviciu paraclinic si nici elementele componente ale acestuia. Astfel, mai multi furnizori de servicii medicale, precum SC Do-Med Vaslui SRL, SC Dorimed SRL, SC Eurosan SRL, Spitalul Judetean Vaslui, Spitalul Barlad sau Spitalul Husi, nu declarau negru pe alb Casei judetene care sunt costurile reactivilor, ale materialelor consumabile sau adaosul comercial.
Centre medicale privilegiate
In urma deficientelor constatate in documentele analizate la sediul CJAS Vaslui, echipa de control a ANC a extins verificarile la mai multe institutii medicale, precum Centrul Medical Individual Olaru Despina si Centrul Medical Individual Iaruvoi Petru si Iaruvoi Nadejda. S-a constatat ca medicii de familie nu detineau un al doilea exemplar din raportarile pe care le depuneau lunar la CJAS, in vederea decontarii, registrele de teren pe care medicii de familie sunt obligati sa le completeze nu erau actualizate, iar fisele pacientilor pentru care fusesera raportate spre decontare analize medicale lipseau din arhiva centrului medical respectiv. Astfel, la Centrul Medical Individual Iaruvoi Petru si Iaruvoi Nadejda, au fost decontate mai multe servicii medicale, fara ca acestea sa fi fost insa prestate.
Presedintele CJAS nu cunoaste concluziile controlului
Contactat telefonic, presedintele CJAS Vaslui ne-a declarat: -Eu nu am primit nici un document oficial de la Autoritatea Nationala de Control, deci nu stiu ce subiecte se ridica sau ce au descoperit oamenii domnului Blanculescu, care erau in numar de doi si au stat doua zile si jumatate la noi in control. Nu cunosc nimic. Mi se pare incorect ca acest raport sa se intocmeasca fara ca mie sa nu mi se aduca la cunostinta nici macar rezultatele controlului. Au stat doua zile si au controlat, au analizat rezultatele alte 30 de zile si acum au dat raportul. Nu pun la indoiala corectitudinea controlului ANC, poate ei au o alta metodologie de lucru, pe care eu nu o cunosc. Masurile pe care le voi lua vor fi in functie de ce se spune in raport. Din punctul meu de vedere, pentru toate acuzatiile care mi se aduc in legatura cu farmaciile, achizitionarea sediului si medicii de familie, avem documente justificative. Posibil sa fie niste greseli, dar nu niste intentii. In cursa asta de a gasi nereguli in toate domeniile bugetare, nu cred ca trebuie sa fim pusi toti in aceeasi oala. In acel faimos raport a fost strecurata intentionat sau neintentionat o greseala referitoare la pretul de achizitie a imobilului. Pretul final a fost de 5,3 miliarde de lei, cu tot cu TVA, nu sase miliarde. Adica la acea vreme, 96 dolari/mp. Cat despre costul renovarii cladirii, acesta a fost de aproximativ 13 miliarde-.