Home Life Parlamentul European a aprobat programul Copernicus de monitorizare spațială a Terrei

Parlamentul European a aprobat programul Copernicus de monitorizare spațială a Terrei

DISTRIBUIŢI

Parlamentul European a aprobat, miercuri, proiectul Copernicus, noul program european de monitorizare spațială a Terrei. Având un buget de 4,29 de miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, programul Copernicus a fost creat pentru a monitoriza încălzirea climatică și pentru a asigura securitatea publică.
Raportul care autorizează acest program a fost adoptat cu 640 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" și 7 abțineri.
"Noi sateliți vor fi lansați în anii care vor veni, pentru a colecta date globale. Principalul obiectiv al lui Copernicus este de a fi util cetățenilor europeni într-un număr variat de domenii, în special pentru ceea ce ține de mediul înconjurător și de încălzirea globală", a explicat eurodeputatul socialist italian Vittorio Prodi, însărcinat cu acest dosar în Parlamentul European.
"Copernicus va susține astfel autoritățile publice în gestionarea catastrofelor naturale precum erupțiile vulcanice, seime, incendii, inundații, dar și în cazul accidentelor cauzate de oameni, precum mareele negre", a adăugat Vittorio Prodi.
Programul Copernicus trebuie, de asemenea, să permită accesul la informații complete, libere și gratuite în domenii precum Terra, mediul marin, atmosferă, încălzire globală, gestionarea urgențelor și securitate. Aceste date vor fi adunate cu ajutorul mai multor sateliți de observare și a unor senzori plasați în sol, oceane și aer.
Copernicus va putea să ofere astfel date importante despre curenții, vânturile și înghețul de la nivelul mării, care vor permite o ameliorare a serviciilor de trafic marin și a operațiunilor de căutare și salvare.
Noul sistem va furniza și date despre climă (de exemplu, despre creșterea temperaturilor, creșterea nivelului mării, topirea calotei glaciare, încălzirea oceanelor), razele solare, previziuni despre creșterea apelor, despre gazele cu efect de seră, gazele reactive – ozon și aerosoli.
Programul Copernicus va intra în vigoare imediat după ce va fi publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, după aprobarea formală a reprezentanților celor 28 de state membre.
   
Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.