Home Economic-Financiar Sindicalistii se injura ca la usa cortului pe mormantul uzinei Republica

Sindicalistii se injura ca la usa cortului pe mormantul uzinei Republica

DISTRIBUIŢI

Scandal mare, ieri, pe trotuarul din fata Judecatoriei Sectorului 3, din inima Bucurestilor. Protagonisti – doua tabere ale Sindicatului -Nicolae Malaxa-, din cadrul uzinei producatoare de tevi Republica, animate de aceeasi pofta, aceea de a pune mana pe veniturile rezultate din vanzarea fierului vechi care se mai gaseste prin curtea intreprinderii.

Dupa ce si-au canalizat toata energia, inclusiv prin declansarea, in doua randuri, a grevei foamei, impotriva fostilor patroni rusi si a statului roman, liderii sindicatului mentionat s-au trezit ieri cu un adversar neasteptat. Este vorba de un grup de actuali angajati ai uzinei Republica, multi dintre ei aflati in functii de conducere, care contesta conducerea sindicatului, actiune considerata de liderul in exercitiu, Constantin Dobre, drept -pucista-.

Acest grup a introdus, nitam-nisam, o actiune in justitie prin care contesta actiunile intreprinse pana in momentul de fata de dl Dobre, acuzandu-l ca niciodata nu s-a consultat si nu a obtinut acordul comitetului de conducere. Actiunea juridica a fost introdusa atunci cand Constantin Dobre a vrut sa modifice, in favoarea sa, statutul sindicatului pe care il conduce. Concret, pe vechiul statut, asa cum a subliniat si liderul -pucistilor-, Gabriel Poznagiu, din sindicat nu puteau face parte decat angajatii pe perioada nedeterminata ai uzinei. Or, majoritatea membrilor de sindicat s-au disponibilizat la cerere, primind, in consecinta, si plati compensatorii.

Atmosfera de ieri la pranz din fata sediului judecatoriei a fost mai mult decat incendiara, putin lipsind ca reprezentantii celor doua tabere sa-si sara reciproc la beregata, la propriu.

Dat fiind ca oamenii dlui Dobre erau mai numerosi, acestia au si avut castig de cauza in duelul verbal cu pronuntate accente de mahala, care a putut fi audiat in voie de catre cei care aveau drum prin zona. -Ai uitat cand veneai la noi acasa si te imbatai ca porcul-, ii striga o sindicalista dlui Poznagiu. Acesta din urma a mai -inghitit-, de altfel, mai multe vorbe otravite aruncate de reprezentantii celeilalte tabere, cum ar fi: -Nu ti-au ajuns 5.000 de dolari mita pe care i-ai luat de la Remat?- sau -Noi eram in greva foamei si voi stateati in uzina sa vindeti fierul vechi!-.

Recuperarea salariilor restante – marea miza

Ceea ce sta la baza conflictelor de orice natura care au izbucnit in ultima perioada de timp la uzina bucuresteana sunt salariile restante pe un an de zile, pe care muncitorii incearca sa le recupereze acum, prin valorificarea a ceea ce a mai ramas negajat din intreprindere.

Cel mai vandabil produs in acest sens este fierul vechi. Fiecare dintre cei 1.576 de fosti angajati ai uzinei are de recuperat intre 60 si 80 milioane de lei, reprezentand salariile neplatite pe un an de zile.

Initial, sindicalistii cazusera de acord cu oficialii AVAS sa li se dea in plata sechestrul asigurator obtinut in instanta, pentru a incepe sa vanda din active si, astfel, sa achite treptat restantele salariale. A fost incheiat si un contract in acest sens, insa, ulterior, cele doua parti nu au mai cazut de acord asupra continutului anexei cu bunurile care fac obiectul sechestrului.

Sindicatul propune una, administratorul alta

In anexa propusa de sindicat erau incluse active care, impreuna, ar fi putut constitui un flux de productie viabil. Cealalta varianta a anexei, cea a administratorului special al uzinei, cuprinde, potrivit liderului sindical, numai active colaterale, care, pe deasupra, mai sunt amplasate si pe -pamant sovietic-, adica pe terenurile detinute de rusii de la Moody.

Trebuie mentionat faptul ca, inca dinaintea privatizarii propriu-zise de anul trecut, rusii de la Moody intrasera in posesia a 76% din patrimoniul societatii Republica. Instituirea sechestrului asigurator a fost obtinuta de Sindicatul Nicolae Malaxa in instanta, prin hotarare definitiva si irevocabila. Ulterior pronuntarii sentintei judecatoresti, AGA de la Republica a decis dizolvarea si lichidarea intreprinderii, decizie atacata de sindicat ca fiind nula de drept.

Contractul de privatizare a uzinei cu consortiul de firme cu capital rusesc condus de Moody, initial sustinut de sindicalistii dlui Dobre, a fost reziliat dupa numai cateva luni, deoarece investitorul nu si-a respectat angajamentele investitionale, ba, mai mult, a si trimis toti angajatii in somaj.

De la prietenie la dusmanie

Printre cei care contesta actuala formula de conducere a sindicatului se afla multe persoane din actuala conducere a intreprinderii.

Este vorba de directorul economic Laurentia Vasilescu, consilierul juridic Vasilica Chiariu si, nu in ultimul rand, chiar de directorul general Mihai Toader. Despre acesta din urma trebuie mentionat faptul ca a fost numit in functie, tocmai ca urmare a presiunilor exercitate in acest sens la AVAS de catre Constantin Dobre. Intre timp insa evolutia evenimentelor a facut ca relatiile dintre cei doi sa se raceasca, devenind de-a dreptul conflictuale.

nstanta a amanat judecarea cauzei

Liderul in exercitiu al Sindicatului Nicolae Malaxa spune ca dintre cei 16 -pucisti-, majoritatea nu au avut niciodata calitatea de membri de sindicat, iar ceilalti au facut cereri de retragere pe motivul incompatibilitatii cu functia de conducere detinuta.

Tot scandalul de ieri s-a incheiat atunci cand instanta a decis sa amane judecarea cauzei pentru data de 23 iulie. Aceasta, dupa ce avocatul -pucistilor- recuzase completul de judecata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.