Daca ieri relatam despre ilegalitatile comise de conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, Autoritatea Nationala de Control (ANC) indicandu-l ca principal vinovat pe directorul general, Marian Albu, astazi vom reveni cu alte acuzatii care i se mai aduc acestuia. Astfel, fostul presedinte si director general pana mai ieri al CJAS Vaslui, Marian Albu, este implicat in inginerii financiare descoperite de ANC, in cadrul unui control la SC Varotex SA Vaslui. Verificarea societatii vasluiene a avut la baza o sesizare formulata de reprezentantii a trei societati comerciale, respectiv Romalfa SA din Campulung Moldovenesc, Aturom Comexim SRL si Aturom Distribution SRL din Bucuresti, -petitia- semnaland unele nereguli in activitatea desfasurata de conducerea SC Varotex SA Vaslui, in avantajul asociatului majoritar, SC Paloda SA Barlad si in dauna creditorilor societatii.
Activele Varotex, -jucaria- proprietarului Albu
In urma controalelor efectuate de ANC s-a constatat ca cei din conducerea SC Varotex SA au instrainat, in luna martie a acestui an, active si bunuri in valoare de 13,3 miliarde de lei, in favoarea actionarului majoritar, SC Paloda SA, proprietarul ambelor societati fiind fostul presedinte al CJAS Vaslui, Marian Albu. Potrivit ANC, instrainarea activelor Varotex s-a facut atat in conditiile in care actionarul majoritar, SC Paloda SA intentiona sa introduca procedura de faliment a societatii comerciale, cat si in conditiile in care Varotex Vaslui inregistra datorii la bugetul de stat si catre furnizori in valoare de aproximativ 90 miliarde de lei. Instrainarea activelor s-a efectuat la valoarea de inventar ramasa de amortizat, iar in unele cazuri, sub aceasta valoare. De exemplu, au fost vandute doua -posturi trafo- si un tablou electric cu suma totala de 971.412.472, inclusiv TVA, in timp ce valoarea de inventar ramasa de amortizat, numai pentru cele doua -posturi trafo-, era de peste 4 miliarde de lei. Potrivit art.276, lit.b) din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, instrainarea unei parti insemnate din active reprezinta fapta infractionala, iar persoanele vinovate de bancruta frauduloasa pot fi pedepsite cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Lichidarea Varotex, hotarata in afara AGA
Exista totodata semne de intrebare si in ceea ce priveste hotararile Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Astfel, SC Varotex SA Vaslui a solicitat, pe 16 aprilie 2004, Tribunalului Vaslui, aprobarea instituirii procedurii de faliment. Din verificarea modului in care s-au desfasurat aceste sedinte AGA a Varotex, inspectorii ANC au descoperit ca, desi figurau doua procese verbale, a avut loc efectiv doar o sedinta AGA. Astfel, lichidarea Varotex a fost hotarata in afara AGA, neexistand o adunare reala a actionarilor, ci doar intocmindu-se un proces verbal in acest sens, prin care se hotara instituirea procedurii de lichidare a societatii Varotex.
Administratorul unic, dat pe mana Parchetului
-Pentru neregulile constatate, respectiv instrainarea unei parti insemnate din active, in dauna creditorilor, si nerespectarea prevederilor legale privind publicarea si tinerea adunarilor generale ale actionarilor, raspunderea revine doamnei Chiper Nicoleta, in calitate de fost administrator unic al SC Varotex SA Vaslui, precum si cenzorilor societatii. In consecinta, s-a formulat si inaintat catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o sesizare penala privind pe Chiper Nicoleta, fost administrator unic al SC Varotex SA, precum si cenzorii societatii comerciale-, se precizeaza in raportul de control al ANC.
Albu a cumparat Varotex in iulie anul trecut
Marian Albu, proprietarul SA Paloda SA Barlad (n.r.- acesta detine peste 94% din actiunile societatii) a devenit si patron al SC Varotex SA Vaslui anul trecut, in luna iulie, cand societatea barladeana a cumparat, prin licitatie electronica pe piata Rasdaq, pachetul majoritar de actiuni reprezentand 74,82% din capitalul social al SC Varotex, de la SIF Moldova. Avand ca obiect de activitate declarat -fabricarea altor articole de imbracaminte si constand in producerea de tricot si confectii din tricot, utilizand ca materie prima firul de bumbac 100% sau amestec, Varotex are un capital social subscris si varsat de 20.138.125.000 lei, iar la sfarsitul anului trecut avea 552 de angajati.
ANC a conexat cele doua dosare
Desi au fost investigate in mod independent, ANC a conexat cele doua cazuri in care a fost acuzat Marian Albu. Este vorba asadar de cel in care se enumerau ilegalitatile comise la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui, in calitate de presedinte- director general al acesteia si instrainarea activelor de la SC Varotex SA Vaslui. Astfel, Albu a fost demis din functie, luni seara, de catre conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Conducerea CJAS Vaslui va fi asigurata, interimar, pana la organizarea unui concurs, de catre Maria Roman, directorul executiv economic al institutiei. Totodata, presedintele CNAS, Cristian Celea, a dispus anchetarea activitatii directorului de relatii contractuale, Dorel Daniciuc, si el acuzat de comiterea anumitor ilegalitati, in urma controalelor efectuate de ANC la CJAS Vaslui.
Destituitul nu vrea sa raspunda acuzatiilor
Desi am incercat in cursul zilei de ieri, in nenumarate randuri, sa-l contactam telefonic pe fostul presedinte al CJAS Vaslui, Marian Albu nu a putut fi de gasit. Chiar daca se afla in sediul CJAS, acesta avea alte ocupatii, mult mai presante, se pare. Poate una dintre acestea sa fie chiar -punerea in ordine a actelor- care l-ar putea disculpa in fata organelor de ancheta care promit ducerea la bun sfarsit a anchetei?!