Home Life Laserul, omniprezent în societatea actuală, împlinește 50 de ani

Laserul, omniprezent în societatea actuală, împlinește 50 de ani

DISTRIBUIŢI

Inventat în urmă cu 50 de ani, ca un produs al cercetărilor de laborator, laserul a devenit omniprezent și indispensabil în viața cotidiană, fiind folosit de rețelele telefonice, playerele DVD, dar și în medicină și în industrie, informează AFP.
Acronim pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (amplificarea luminii prin emisia de raze stimulate), laserul face să circule lumina captată într-o cavitate între două oglinzi.
Fasciculul laser, care concentrează o rază într-o lungime de undă omogenă, este mai intens decât lumina naturală, de o singură culoare și unidirecțional. Primul flash de lumină laser roșie a fost produs cu un cristal solid de rubin, pe 16 mai 1960, în Malibu (California, SUA). La început, laserele pe rubin sau pe gaz „erau considerate ca fiind niște curiozități fără prea mare utilitate“, a declarat Claude Cohen-Tannoudji, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 1997. În cercetările fundamentale, laserele au permis, în special, captarea atomilor pentru a fi răciți. Grație lor, se obțin „nori atomici de miliarde de ori mai reci decât temperatura medie a universului“, care este de 2,7 grade sub valoarea de zero absolut (-273,150C), a precizat Cohen-Tannoudji, cu prilejul unui colocviu organizat la Paris, ocazionat de semicentenarul laserului.
Încă din anii ‘70, laserul a permis folosirea fibrei optice pentru transportul informației pe distanțe lungi, cu un debit net superior față de cablul coaxial.
Micile aparate folosind raze laser s-au răspândit peste tot în lume, odată cu introducerea dispozitivelor de citire a codurilor de bare.
În total, piața mondială a laserelor grupează aproximativ șase miliarde de dolari, din care peste trei miliarde în telecomunicații, mari consumatoare de fibre optice, și în industria electronicelor. Fiecare DVD player necesită un laser, iar fiecare DVD writer are două lasere. Mai puțin cunoscut marelui public, al doilea domeniu în care sunt folosite laserele, pe o piață de peste două miliarde de dolari, este microprelucrarea industrială. Laserele folosite astăzi în industrie permit tăierea, perforarea, sudarea sau tratarea anumitor suprafețe cu o precizie imposibil de atins prin alte procedee.
Laserele sunt indispensabile pentru fabricarea panourilor fotovoltaice pentru obținerea unor găuri cu diametre de 100 de microni (1 micron = a mia parte dintr-un milimetru) din capetele de injecție ale noilor motoare diesel.
Sectorul medical contabilizează, la rândul lui, puțin peste o jumătate de miliard de dolari. Laserele înlocuiesc progresiv tradiționala freză a medicului stomatolog, iar în dermatologie, ele permit epilarea definitivă, înlăturarea tatuajelor și cicatrizarea uniformă. În oftalmologie, laserul este folosit în operațiile de remediere a miopiei și prezbitismului și în cele de prevenire a dezlipirii de retină. Laserul este folosit și în gastroenterologie, în cardiologie și ginecologie.
În viitor, laserele ar putea democratiza protonterapia, folosită în tratamentul împotriva tumorilor canceroase dificil de operat prin mijloace convenționale, cum este cazul anumitor tumori cerebrale.
Laserele sunt folosite și pentru măsurarea distanțelor, calculate pornind de la timpul de care are nevoie o rază de lumină pentru a atinge un obiect-țintă și a reveni de unde a plecat. Dispozitivul LIDAR (Light Detection And Ranging) este un tip de radar care folosește lumina în locul undelor radio pentru desenarea hărților în format 3D.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.