Home Turism Sind Romania a investit peste 100 de miliarde in modernizarea hotelurilor

Sind Romania a investit peste 100 de miliarde in modernizarea hotelurilor

DISTRIBUIŢI

Cea mai mare societate hoteliera din tara noastra, Sind Romania, a alocat anul trecut nu mai putin de 100 miliarde de lei pentru reparatii capitale si investitii.

Fondurile au fost directionate in principal spre hotelurile din Eforie Nord (aproape 15% din total), din Navodari, Herculane, Olanesti si Baile Felix, afirma directorul general al societatii, Madalina Mustata. In cursul acestui an, spune domnia sa, se vor finaliza investitiile in reabilitarea si modernizarea centralelor termice de la toate hotelurile aflate in proprietatea Sind Romania.

Societatea detine peste 20.000 de locuri de cazare in hoteluri si vile de doua stele in principalele statiuni din tara noastra. Legatura permanenta cu clientii este asigurata prin cele 37 de agentii de turism situate in Bucuresti si marile orase ale tarii.

Sind Romania ofera sejururi in hoteluri si vile in statiunile Amara, Caciulata, Covasna, Eforie Nord, Felix, Govora, Herculane, Navodari, Ocna Sugatag, Olanesti, Predeal, Sangeorz Bai, Slanic Moldova, Soveja, Vatra Dornei si Voineasa. Printre serviciile oferite de societate se mai numara: calatorii in Romania si in strainatate, organizarea de congrese si conferinte, inchirieri de masini si tratamente balneare.

Grad de ocupare record in 2003

Anul trecut, majoritatea hotelurilor de pe litoral s-a confruntat cu o acuta lipsa de musterii, ca urmare a majorarii exagerate a tarifelor.

Nu a fost insa si cazul hotelurilor apartinand Sind Romania. Excluzand complexul hotelier de la Navodari, hotelurile de la malul marii au beneficiat de un grad de ocupare record – 72%. Pe ansamblul societatii, incluzand toate hotelurile din tara, gradul de ocupare in sezonul estival 2003 s-a situat la 59,1%.

Dupa cum spune dna Mustata, sejurul mediu de anul trecut a fost de sapte zile pe litoral, de 18 zile la tratament si de 10 zile in rest. In ceea ce priveste complexul de la Navodari, sezonul din aceasta vara se anunta foarte promitator, mai ales ca urmare a colaborarii cu Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar. Astfel, peste 80% din totalul prezentarilor la mare in aceasta statiune se datoreaza colaborarii cu ANTTS. -In acest sezon vom gazdui la Navodari intre 35.000 si 48.000 de copii-, spune dna Mustata.

La Navodari, Sind Romania detine complexurile Albatros, Delfin, Lebada si Perla, cu o capacitate totala de 6.800 locuri de cazare, in camere cu doua, patru sau sase locuri, cu dus si grup sanitar. Dintre acestea, se detaseaza Hotelul Delfin, recent renovat si modernizat pentru a fi adus la doua stele. Aici sunt 260 de locuri de cazare, in camere duble si single, fiecare camera fiind dotata cu baie sau dus.

Totusi, acest sezon estival nu a inceput sub auspicii foarte bune pentru nici un proprietar de hotel situat la malul marii. Printre cauzele care au condus la aparitia acestei situatii, dna Mustata enumera vremea, care nu a fost tocmai prietenoasa, desfasurarea alegerilor locale, care a -imobilizat- multa lume in localitatile de resedinta, si Testele nationale si Bacalaureatul. -Pana in momentul de fata, comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, avem doar 70% marfa vanduta si incasata-, spune directorul general al Sind Romania. In schimb, domnia sa a mentionat faptul ca acum s-au primit foarte multe solicitari pentru sejururi in Delta Dunarii, comparativ cu anii precedenti.

TVA ar trebui redusa

Una dintre marile probleme cu care se confrunta in momentul de fata societatile de turism este cea a fiscalitatii.

-Taxa pe valoarea adaugata trebuie s-o calculam in trei situatii distincte. Parerea mea este ca ar fi de dorit o cota unica de TVA care, bineinteles, sa fie mult mai mica, asa cum se intampla in toate tarile dezvoltate-, spune Madalina Mustata. Aceasta situatie nedorita a aparut ca urmare a faptului ca hotelierii au fost consultati insuficient de catre autoritati inaintea elaborarii Codului fiscal.

Domnia sa este de parere ca, cel putin in ultimii doi-trei ani, organizatiile patronale din domeniul turismului si-au facut simtita prezenta mult mai pregnant. Dintre organizatiile patronale, directorul a mentionat colaborarea foarte buna cu cea din turismul balnear, fara a uita insa ANAT.

Cea mai mare problema a hotelierilor este ca in momentul elaborarii unor initiative legislative sau al modificarii unor acte normative, vocea lor este prea putin luata in seama la nivelurile de decizie, a concluzionat dna Mustata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.