Adrian Moisescu, directorul general al SC International CPI Securitys, a declarat, ieri, ca furtul banilor de la firma sa -poate duce la pierderea de vieti omenesti-, in conditiile in care banii furati au devenit o tinta pentru unii membri ai lumii interlope. Omul de afaceri a facut o declaratie hilara in fata ziaristilor spunand ca mafia vrea procent ca sa ii recupereze banii. **Am primit sapte-opt astfel de informatii, fiind intrebat daca sunt de acord sa le acord o recompensa in cazul in care il gasesc pe sofer. Nu dorim ca acest caz sa devina un caz de omucidere**, a explicat Moisescu, dupa care nu a mai spus de ce infractorii bucuresteni ar dori sa ii dea lui banii si sa primeasca un comision, cand de fapt pot sa ii pastreze pentru ei.
Multi dintre cei care au auzit discursul patronului International CPI Securitys au putut interpreta vorbele sale si ca pe o amenintare voalata. -Familia soferului ar trebui sa inteleaga faptul ca poate fi vizata pentru recuperarea acestor bani**, a spus Moisescu, care a oferit apoi protectie familiei hotului.
Seful CPI a atras atentia asupra faptului ca o parte din bani sunt marcati si nu pot fi folositi de Petre Nica. Moisescu a mai spus ca, dupa disparitie, soferul a fost sunat de la firma pe telefonul mobil, iar acesta a spus ca se indreapta catre firma, aflandu-se -la doua minute de sediu-, dupa care nu a mai raspuns la telefon. **La ora 4.00 am pornit in verificarea zonei, iar masina a fost gasita de oamenii nostri la ora 8.10**, a povestit Moisescu.
In ciuda faptului ca agentul de paza care insotea transportul a trecut testul cu detectorul de minciuni, seful lui nu exclude ca acesta sa stie de jaf. -Insotitorul este un posibil suspect. Nu este normal sa opreasca, tinand cont ca mai aveau 500 de metri pana la sediul firmei. Insotitorul soferului – angajat al firmei de sapte ani – ar fi trebuit sa stie ca nu avea voie sa opreasca masina si trebuia sa anunte dispeceratul. Nu au voie sa coboare din masina in timpul transportului, indiferent daca masina este goala, in afara de cazul in care alimenteaza si trebuie sa protejeze intr-un fel transportul**, a mai spus el.
Referindu-se la modul in care clientii sai vor fi despagubiti, Moisescu a precizat ca nu crede ca se pune problema ca firma lui sa intre in incapacitate de plata. -Avem contracte de durata si exista un suport din partea clientilor, nu se pot da la o parte 10 ani. Importante sunt masurile pe care le vom lua dupa acest incident. Astfel de cazuri se intampla peste tot in lume, la cele mai mari companii-, a mai adaugat directorul general.
Nu avea GPS
O problema deosebit de importanta este lipsa sistemelor de monitorizare prin satelit, care lipseau de pe masina din care s-au furat banii. -Suntem in curs de implementare a sistemului GPS si a camerelor video in masini-, a explicat Moisescu. In cazul in care autoturismul ar fi avut astfel de sisteme, politia ar fi putut sa vada in ce loc s-a efectuat transferul banilor din masina blindata si care a fost traseul hotului.
Directorul general a mai declarat ca exista o verificare a cazierului personalului firmei, la angajare, o verificare medicala si o testare psihologica. Cu toate acestea, Nica este acuzat intr-un caz legat de o masina furata si a fost returnat din Italia. Moisescu a mai adaugat ca a contestat decizia politiei de a suspenda transporturile interjudetene, precizand ca legislatia nu da multe amanunte in acest sens.
Politia a lansat ieri zvonuri cu privire la o posibila localizare a suspectilor pentru jaf, dar acestea s-au dovedit a fi numai o tentativa de diversiune. Surse din cadrul DGPMB sustin faptul ca anchetatorii au incercat astfel sa il determine pe Petre Nica sa iasa din ascunzatoare. Ancheta este ingreunata si din cauza faptului ca prima fotografie care a fost prezentata de politie era de acum aproape 15 ani, fiind luata de pe livretul militar al infractorului.