Mihai-Răzvan Ungureanu, Senator de Arad: „Fabrica de Vagoane Astra din Arad ne dă un motiv de speranță: industria românească n-a murit. A intrat în faliment în anul 2011,însă după privatizare compania a ajuns pe profit. În anul 2014 Fabrica de Vagoane Astra din Arad a reușit performanța de a onora comenzi în Europa și America Latină; poate realiza toate tipurile de vagoane de călători. Este un succes românesc care trebuie repetat. Un investitor autohton a dovedit că industria românească mai are multe de oferit – calitate, profesionalism și progres. Eforturile de a pune pe picioare o companie aflată în faliment și rezultatele excepționale au fost răsplătite pe măsură. La sfârșitul anului trecut,în premieră în România, compania arădeană a primit distincția Meritul Industrial și Comercial în grad de Comandor.
Rămâne inevitabilă privatizarea companiilor industriale de stat, care nu mai aduc profit șicare produc șomeri. Fabricile românești care nu mai pot fi susținute financiar trebuie să intre urgent într-un proces de privatizare. Reamintesc că Astra Arad a fost naționalizată în 1948. Industria românească trebuie pusă pe picioare, în mod cinstit și transparent, prin privatizări corecte. România are nevoie de acei investitori care pot dezvolta un sector profitabil, pentru a crea locuri de muncă, creștere și dezvoltare economică. Trebuie să înceteze jaful și corupția din industria românească: companiile industriale românești au ajuns ruine după ce au fost vândute la prețuri de nimic.
Fabrica Astra din Arad are de livrat un număr mare de vagoane, dar pe care le prelucrează și le asamblează un număr redus de lucrători. Avem penurie de muncitori, care părăsesc România pentru salarii mai bune în alte țări. Nu există suficienți muncitori calificați pentru că nu mai există școli profesionale, iar cei puțini care au o meserie în domeniu refuză salariile mici pe care România le oferă astăzi. Dezvoltarea sistemelor de educație și cercetare în domeniu, corelarea ofertei educaționale cu cerințele actuale de pe piața forței de muncă, promovarea școlilor și claselor profesionale, toate trebuie să facăparte din reforma sistemului educațional. Și cum ne păstrăm muncitorii calificați în țară? Prin dezvoltarea acelor industrii care pot garanta locuri de muncă stabile și avantajoase.
Avem potențial și resurse pentru a dezvolta industria românească. Întrebarea este: cine investește într-o țară coruptă, cu o taxare și o birocrație care pun la încercare orice plătitor corect de taxe, și într-o țară în care infrastructura nu există, deși este un criteriu de bază îndezvoltarea oricărei industrii? Riscăm să ne pierdem șansele de a dezvolta industria românească.”