Liderii PSD au luat, in cele din urma, sambata, deciziile prin care ei spera sa relanseze partidul dupa esecul de la -locale-. Asteptate cu mult interes, deciziile au fost mai putin radicale decat unii reprezentanti ai partidului lasau sa se inteleaga. Astfel, deciziile au mers mai mult pe principiul reorganizarii structurilor partidului decat pe cel al innoirii sau reformarii. Membrii Delegatiei Permanente ai PSD au hotarat sa opereze o -remaniere mica-, iar apoi s-au autosuspendat pentru a da posibilitatea infiintarii unui Birou de coordonare, care se va ocupa de pregatirea unui Congres National, precum si de pregatirea alegerilor generale. Prin remaniere au fost schimbati din functie ministrul muncii, Elena Dumitru; ministrul agriculturii, Ilie Sarbu; ministrul telecomunicatiilor, Dan Nica; ministrul delegat pentru administratie, Gabriel Oprea, precum si cel delegat pentru probleme sociale, Marian Sarbu. Pentru prima data poate in istoria postdecembrista asistam la o remaniere pozitiva. Ministrii schimbati au fost laudati de premier pentru -rezultatele exceptionale si trecuti (in Biroul de coordonare) la partid pentru a-l relansa. Se poate spune, astfel, ca PSD sacrifica problemele tarii pentru a-si rezolva problemele interne si electorale.
Masurile luate sunt, potrivit lui Adrian Nastase, in spiritul discutiilor avute cu presedintele Ion Iliescu, care acum incearca sa-si mascheze incalcarile Constitutiei prin invitarea tuturor partidelor politice la Cotroceni pentru consultari pe probleme politice.
-Marea remaniere- guvernamentala anuntata de liderii PSD in decursul saptamanii trecute s-a transformat in week-end in -mica remaniere-. Desi a avut la baza solicitarea presedintelui Ion Iliescu de a separa activitatea de partid de cea guvernamentala, prin retragerea din executiv a ministrilor cu functii importante in structurile partidului, ca masura absolut necesara pentru relansarea PSD dupa esecul de la locale, remanierea nu a fost pe atat de spectaculoasa pe cat lasau liderii sa se inteleaga. Nici unul dintre ministrii -grei- ai cabinetului Nastase nu a fost retras din activitatea guvernamentala pentru a se ocupa de relansarea partidului. Prin urmare, Delegatia Permanenta a PSD a decis, sambata, remanierea doar a cinci membri ai guvernului, care vor munci de acum inainte pentru bunastarea partidului.
Astfel, Elena Dumitru va fi inlocuita de la conducerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale cu senatorul Dan Mircea Popescu, care a mai detinut acest post in guvernul Vacaroiu, Ilie Sarbu va fi inlocuit de la Ministerul Agriculturii cu Petre Daea, in prezent secretar de stat, si Dan Nica va fi schimbat de la conducerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor cu Adriana Ticau, secretar de stat.
Gabriel Oprea isi va pierde postul de ministru delegat la Ministerul Administratiei si Internelor si va fi inlocuit cu Gheorghe Emacu, actual secretar de stat, iar Marian Sarbu va fi inlocuit din postul de ministru delegat pentru relatia cu sindicatele, in locul sau urmand sa fie numit Bogdan Niculescu Duvaz.
-Mica remaniere- va fi urmata si de una care vizeaza esalonul doi din ministere, precum si pe prefecti si subprefecti. Potrivit primului-ministru, valul al doilea de schimbari va avea loc in cursul saptamanii viitoare. El a anuntat ca Alexandru Popa a fost deja numit presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, in locul lui Marian Saniuta, desemnat recent ministrul administratiei si internelor. De asemenea, tot in urmatoarele zile, ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, va anunta, intr-o conferinta de presa, schimbari in ministerul pe care il conduce.
Ministrii, remaniati pentru ca erau foarte buni
Spre deosebire alte remanieri care au avut ca motiv imbunatatirea activitatii guvernamentale, acum, aceasta a vizat cresterea eficientei PSD. Potrivit premierului, toti ministrii schimbati au dat dovada de o foarte buna activitate guvernamentala, fiind buni oameni de echipa, ceea ce l-a determinat sa-i coopteze in echipa de relansare a partidului.-Toti ministrii care si-au dat demisia la guvern au reusit performante foarte bune. Ma refer la Dan Nica, ma refer la Ilie Sarbu, care a finalizat capitolul de negocieri pe agricultura cu Uniunea Europeana, ma refer la Marian Sarbu, extrem de util pentru relatiile cu sindicatele, cu partenerii sociali. Ma refer la Gabriel Oprea, care a fost extrem de util pe zona administratiei. Ei insa au dovedit si o capacitate foarte buna de munca politica si avem nevoie la partid de acest sprijin, pentru ca intr-un fel, noi, la partid, in ultima vreme, sau altfel spus, Delegatia Permanenta, asa cum lucreaza acum, a lucrat mai mult pe aceste intalniri saptamanale, or este clar ca trebuie intrat pe un alt ritm si avem nevoie de oameni care sa mearga in teritoriu pentru activitati de partid, nu pentru a rezolva numai problemele de guvernare, si aceasta activitate politica mai intensa nu poate fi facuta decat in acesti termeni-, a motivat Adrian Nastase remanierea.
Ideea a fost impartasita si de catre fostul ministru al agriculturii. Acesta a declarat ca ratiunea remanierii consta in faptul ca -este nevoie de oameni performanti la partid- si ca s-au avut in vedere -criterii de performanta-, dar a aratat ca a fost foarte surprins de propunerea ca el sa fie schimbat. -Pentru mine a fost o surpriza, dar si un act de incredere si un act de responsabilitate, dincolo de surpriza care am avut-o, si ma consider din acest punct de vedere un om care poate sa faca mai mult pentru partid-, a afirmat Ilie Sarbu, citat de Mediafax.
Ministrii adusi in -curtea partidului- vor fi membri ai unui Birou de coordonare care se va ocupa de activitatea curenta a PSD, dupa ce Delegatia Permanenta s-a auto-suspendat. Fostii ministri se vor ocupa cu -munca de partid-, respectiv -deplasari in teritoriu, relatii cu organizatii, cu oamenii, discutii-. De asemenea, Adrian Nastase sustine ca acestia vor lucra aproape tot timpul direct cu el. De exemplu, Elena Dumitru ii va deveni consilier personal si va face parte si dintr-unul din departamentele partidului. Primul-ministru a spus despre aceasta ca o apreciaza ca fiind unul dintre cei mai seriosi oameni si unul dintre cei mai buni teoreticieni.
Iliescu il asteapta pe premier sa vina cu propunerile
Presedintele Ion Iliescu a refuzat sa isi de-a cu parerea despre schimbarile guvernamentale decise de premierul Adrian Nastase si de ceilalti lideri ai PSD. Pentru a demonstra ca nu are nici un fel de implicare in actiunile de reforma ale PSD, si ca, astfel, nu a incalcat prevederile constitutionale, seful statului a aratat ca nu stie nimic despre hotararile Delegatiei Permanente a PSD. De asemenea, el sustine ca nu a discutat cu primul-ministru despre numele ministrilor care urmau sa fie -transferati- la partid si ca asteapta sa vada propunerile acestuia. -Astept premierul sa vina cu propuneri. Nu cunosc-, a afirmat presedintele Iliescu, la Aeroportul International -Henri Coanda-. De asemenea, el a declarat ca nu stie cand se va intalni cu liderul PSD pentru a-i fi prezentata noua formula guvrnamentala. -Cand o sa vina premierul? Cand o sa fie pregatit. Nu stiu-, a afirmat Iliescu, citat de Mediafax.
Totodata, Iliescu a precizat ca nu a solicitat liderilor PSD sa opereze anumite schimbari in componenta guvernului. -Eu nu am cerut nimic. Le-am sugerat sa se gandeasca. Este gandirea proprie a partidului de guvernamant. N-am vazut inca decizia luata de Delegatia Permanenta-, a afirmat presedintele Iliescu.