Home Economic-Financiar Licitatii masluite si contracte pe spranceana la CJAS Neamt

Licitatii masluite si contracte pe spranceana la CJAS Neamt

DISTRIBUIŢI

Autoritatea Nationala de Control (ANC) a descoperit la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Neamt si la Spitalul Judetean Piatra Neamt nenumarate ilegalitati, savarsite -la umbra- presedintelui-director general Ioan Lazar si sub -supravegherea atenta- a altor persoane aflate in posturi-cheie. Obiectivul controlului a constat in verificarea modului de pregatire si derulare a contractelor incheiate de CJAS Neamt cu furnizorii de servicii medicale si farmaceutice.

Presedintele-director general al CJAS Neamt, Ioan Lazar, directorul economic si responsabilul cu relatiile contractuale au stabilit un soi de lege interioara, in ceea ce priveste incheierea unor contracte cu furnizorii. Astfel, erau acceptati anumiti furnizori, desi nu intruneau conditiile obligatorii de selectie sau nu prezentau tarifele fundamentate pentru analizele medicale de laborator, in defavoarea celor care respectau prevederile legale. -Un exemplu este cel al Centrului Medical Micromedica SRL, plasat pe primul loc in clasament, cu 70,41 puncte, si caruia i-au fost alocate 5.556.902.000 de lei, fata de 2.496.563.000 de lei, rezultate dupa aplicarea criteriilor de evaluare, in timp ce urmatorului clasat, furnizorul medical Test SRL, care avea un punctaj de 63,25 puncte, i-au fost alocate 2.300.000.000 de lei, respectiv 41,38% din valoarea contractuala alocata primului clasat-, precizeaza ANC.

Conducerea CJAS Neamt are numeroase -bube in cap- si in ceea ce priveste contractele incheiate cu farmaciile. Principala deficienta constatata de ANC a fost acordarea pe spranceana a unor puncte in favoarea unor farmacii. -In acest sens, un exemplu este acordarea suplimentara si in mod subiectiv a opt puncte farmaciei Medica 32 din Roman, ceea ce a condus la majorarea valorii de contract de la 3,37 miliarde de lei, la 5,29 miliarde de lei, fara respectarea prevederilor legale-, precizeaza raportul de control. Pe lista vinovatilor se afla sapte persoane din conducerea CJAS Neamt, primul loc fiind ocupat de presedintele institutiei, Ioan Lazar.

Concurs -aranjat- de oferte pentru reparatii la spitale

Controlul ANC a avut in vizor si Spitalul Judetean din Piatra Neamt, unde existau dubii referitoare la modul prin care o anumita firma a castigat concursul de oferte pentru lucrarile de reparatii capitale ce urmau a se face la Sectia contagioase. -Desemnarea ofertantului castigator a fost cunoscuta inaintea participarii la concurs, achizitorul justificand acest lucru, respectiv incredintarea lucrarilor de proiectare SC Edilproiect SA Piatra Neamt, prin faptul ca societatea a elaborat si proiectul initial al cladirii Sectiei contagioase, detinand, totodata, si planurile originale ale acesteia-, precizeaza raportul de control al ANC. Altfel spus, societatea amintita pretindea faptul ca merita, musai, sa primeasca si acest contract, din moment ce-l dusese la bun sfarsit pe primul.

Banul public, -operat chirurgical-

Desi nu sunt la mijloc sume impresionante (n.r. – dar -intentia- conteaza-), nereguli au fost descoperite si in ceea ce priveste derularea unui contract de reparatii la Sectia de sterilizare, din cadrul aceluiasi spital. Daca initial firma AG Izohart SA Piatra Neamt -batuse- palma cu Spitalul Judetean pentru un contract in valoare totala de 321.456.000 de lei, valoarea lucrarilor s-a suplimentat, la numai o luna dupa semnarea contractului, cu alte peste 34,8 milioane de lei. Suma cu pricina se regaseste, potrivit organelor de control ale ANC, in anumite lucrari ascunse, care nu figurau in nici un fel in contractul semnat cu AG Izohart SA Piatra Neamt in data de 02.09.2002. Vinovati de toate acestea se fac directorul general al spitalului, Cristian Petrovici, si presedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul institutiei nemtene, Gheorghe Mihut.

Vinovatii sunt dati pe mana CNAS

Cei amintiti vor fi dati de ANC pe mana Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si a Ministerului Sanatatii, acestia urmand a lua masurile care se impun. Reamintim ca in urma acuzatiilor aduse saptamana trecuta fostului presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, la doar cateva ore de la publicarea raportului de control, Marian Albu a fost destituit din functie de conducere a CNAS, chiar daca acesta nega toate acuzatiile care i se aduceau.


Ovidiu Branzan propune noi masuri anticoruptie


Ministrul sanatatii, Ovidiu Branzan, va promova un amendament la Legea anticoruptie, prin care toti cei care participa la achizitionarea de produse sanitare sau medicamente vor fi obligati sa-si publice declaratiile de avere si de interese.

Acestea vor contine, potrivit lui Branzan, chiar cadourile care depasesc 100 de euro primite in perioada licitatiilor. Ministrul sanatatii a declarat ca acesta este un pas important in incercarea de a lupta cu coruptia din sistemul de achizitii de produse necesare sistemului sanitar.

Initiativa lui Branzan face parte dintr-un program amplu, negociat cu diplomati, precum ambasadorul SUA, Michael Guest, sau seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.

-Toti functionarii care participa efectiv la licitatii, fie reprezentanti ai ministerului, fie ai caselor de asigurari de sanatate, fie chiar directori de spital, vor fi obligati sa-si depuna declaratiile de avere si interese. Initiativa noastra va deveni act normativ incepand cu 1 august pentru ca pana la acea data sa gasim formula optima a textului legal, evitand astfel eventuale modificari sau adaugiri-, a declarat Ovidiu Branzan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.