Home Economic-Financiar Viticultorii romani nu trebuie sa recurga la modelul chilian

Viticultorii romani nu trebuie sa recurga la modelul chilian

DISTRIBUIŢI

In nici un caz, viticultorii romani nu trebuie sa recurga la modelul chilian, ci sa se axeze pe eliminarea deficientelor calitative, in vederea aderarii la Uniunea Europeana, sunt de parere expertii francezi in domeniu.

Opinia a fost exprimata cu ocazia lucrarilor unui simpozion vitivinicol romano-francez care au debutat ieri la Bucuresti. Vicepresedintele organizatiei patronale franceze COPA COGECA, Joel Castany, a subliniat, de altfel, ca pozitia dobandita pana in prezent de Chile pe piata vinurilor poate fi usor detronata in viitorul apropiat daca se vor hotari sa patrunda in acest domeniu tari ca Brazilia, India sau China. Aceste tari au costuri foarte mici si nu sunt de neglijat nici conditiile mult mai bune de productie. O alta hiba a unui exportator de vinuri precum Chile consta in aceea ca in tara respectiva nu exista un consum semnificativ de vinuri. -Chile nu are istorie vinicola, in timp ce Romania are mii de ani de istorie in domeniu si mii de producatori-, a punctatdl Castany.

Francezii au subliniat faptul ca pentru Romania este vital deopotriva sa-si revigoreze consumul intern de vin, redus drastic in ultima perioada pe seama cresterii celui de spirtoase, si sa-si recastige pietele europene pierdute. Pentru aceasta este insa nevoie de o ameliorare semnificativa a calitatii. Totusi, francezii nu au atins problema pretului prohibitiv pentru romani al unor soiuri de vin de calitate superioara.

In ceea ce priveste situatia actuala, despre exporturile romanesti de vin nu se pot spune prea multe lucruri bune, dat fiind ca ele se directioneaza, in marea lor majoritate, catre Republica Moldova, tara spre care pleaca sortimente de calitate indoielnica. -Aceasta nu poate fi o strategie buna de export-, a subliniat Valerie Ciolos-Villemin, expert ICEO in Romania. Domnia sa a enumerat si principalele metode de contrafacere a vinului romanesc: adaugarea de apa (-botezarea-, am spune noi) si de arome artificiale.

Solutia la toate aceste probleme nu poate fi decat una, si anume o cat mai buna restructurare si reorganizare a Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). In acest sens, francezii ne propun initierea unei serii de schimburi profesionale pentru tinerii viticultori, oenologi, tehnicieni in agricultura si reprezentanti ai organizatiei patronale din domeniu. Pe de alta parte, membrii delegatiei franceze au tinut sa precizeze ca materialul saditor pentru replantarea viilor trebuie sa fie autohton, chiar daca in acest sens vom beneficia de sprijin european.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.