Cam în aceeași perioadă în care un institut de sondare a opiniei publice din România susținea că Partidul Mișcarea Populară se îndreaptă vertiginos spre un 10% la alegerile europarlamentare, mai ales după ce Elena Udrea s-a înregimentat oficial în acest partid, s-a derulat un alt sondaj de opinie, comandat chiar de Partidul Popular European, iar rezultatele acestuia nu mai sunt chiar atât de optimiste pentru PMP. Potrivit surselor Curentul, sondajul realizat pe un eșantion de vreo 10 ori mai mare decât cele date până acum publicității, are o acuratețe mult mai mare, iar rezultatele acestuia se apropie cel mai mult de votul dat de români la alegerile din 25 mai 2014. Conform acelorași surse, rezultatele acestui sondaj nu sunt deloc optimiste pentru liderii PMP, care și-au făcut deja planuri pentru trei-patru locuri în Parlamentul European. Potrivit rezultatelor sondajului comandat de PPE în România, partidul condus de facto de Elena Udrea are doar 5% din voturi, un rezultat care îi poate lăsa pe popularii moșiți de Traian Băsescu în afara Parlamentului European. Același sondaj creditează PDL cu 18% din voturi, PNL-17%, iar alianța condusă de PSD cu aproape 40% din voturi. UDMR ar obține tot circa 5%,iar restul voturilor sunt împărțite de celelalte partide (FC, PNȚCD, PPDD etc) și de candidații independenți.
Semnalul unui posibil eșec al PMP la primul examen electoral a fost dat chiar de președintele PDL, Vasile Blaga care, în baza aceluiași sondaj realizat de PPE a declarat pentru Revista 22 că ” PMP nu va intra în Parlamentul European. Indiferent câte eforturi fac de a rupe din PDL. Până la urmă electoratul este serios și îi apreciază pe cei care muncesc pentru România. “.
Cum a evitat Udrea să-și asume responsabilitatea unui eventual eșec
Un eventual eșec al PMP la europarlamentarele din mai 2014 va cădea în responsabilitatea președintelui interimar al partidului, Eugen Tomac, băiatul bun la toate al președintelui Traian Băsescu. Deși după intrarea Elenei Udrea în PMP, împreună cu un lot de parlamentari PDL s-a vorbit despre un congres al partidului în luna martie , în care urma să se aleagă prima conducere legitimă a popularilor, ulterior Udrea a anunțat că s-a amânat convocarea acestuia până după alegerile europarlamentare. Motivul :” suntem în campanie și avem nevoie să ne ocupăm de a câștiga voturile românilor și nu de a câștiga bătălii interne”, ne-a asigurat Elena Udrea. Greu de crezut această explicație, mai ales atunci când vine din partea unei persoane pentru care funcțiile înseamnă aproape totul în viața publică. De altfel, Elena Udrea conduce de facto PMP, lucru care se vede cu ochiul liber, chiar înainte ca ea să se înscrie oficial în acest partid. Prezentă la toate deplasările în teritoriu, purtătoare de cuvânt a partidului, Elena Udrea este asociată, la nivelul opiniei publice, cu poziția de lider a PMP. ?ê?£i-atunci, se pune simplu întrebarea de ce nu-și asumă oficial această funcție pe care ar obține-o fluierând la orice congres al PMP. Răspunsul e la fel de simplu ca și întrebarea : de teama eșecului. Dacă ar fi avut certitudinea că PMP va ieși onorabil din alegerile din 25 mai, Udrea nu ar fi ezitat niciun moment să-și asume acest succes. Să ne aducem aminte cât s-a mai lăudat ea că a fost parlamentarul PDL ales cu cele mai multe voturi, un neadevăr de altfel pe care l-a promovat în toate ieșirile ei publice. Prin urmare, nimic nu ar fi putut să o țină departe de asumarea unei victorii grandioase la europarlamentarele din mai. Cu excepția unui eșec ușor de prevăzut pentru un partid înființat oficial cu doar trei luni înainte de alegeri. Ca să nu mai vorbim despre dezamăgirile provocate de PMP prin adoptarea traseismului politic și a unui mod de a face politică dezavuat total de românii care s-au săturat de toate partidele care s-au perindat până acum la putere. Or, în aceste condiții, Elena Udrea a spus pas unui congres și funcției de președinte a PMP înainte de europarlamentare, pentru a putea veni ulterior , călcând pe ”cadavrul politic” al lui Tomac , chiar la vârful partidului , promițând viitoare victorii electorale. Cât despre Tomac, să cităm din clasici: maurul și-a făcut datoria, maurul poate să moară!
Nici măcar EBA nu crede în șansele PMP
Semnificativă pentru șansele PMP la alegerile europarlamentare este și absența Elenei Băsescu de pe listele cu candidații acestui partid. Fiica președintelui s-a ținut deocamdată departe de acest partid și, probabil la sfatul tatălui său, și-a pregătit o candidatură independentă la PE, în condițiile în care PMP i-a făcut oferte peste oferte, plasând-o chiar pe locul doi pe liste, după Cristian Preda. Cu toate acestea, Elena Băsescu n-a răspuns până acum ofertei PMP, fapt confirmat chiar de buna sa prietenă, Elena Udrea. Aceasta a declarat sâmbătă că Partidul Mișcarea Populară va depune, luni, la BEC, lista candidaților pentru PE, arătând că Elena Băsescu are deja semnăturile necesare pentru a candida ca independentă și încă nu și-a exprimat intenția de a veni pe lista Mișcării Populare.
"Eu cred că o candidatura ca în 2009 pentru Elena Băsescu – a mai candidat ca independentă – ar lua din voturile PMP, un partid care crește, dar ne dorim un scor cu două cifre. Orice procent luat din procentul Mișcării Populare înseamnă mult pentru noi. Noi nu ne dorim să pierdem niciun vot, noi am vrea, este decizia ei ce va face. Noi am discutat cu Elena și i-am spus considerentele noastre", a afirmat Udrea.
Probabil Elena Băsescu și-a făcut toate calculele și a constatat că poate ajunge mai ușor din nou europarlamentar candidând ca independent , decât în condițiile în care s-ar înhăma la căruța unui partid care fluctuează undeva la 5% din voturi. Această situație a stârnit chiar disperare în tabăra PMP, întrucât partidul și candidatul independent Elena Băsescu ar împărți același bazin electoral, situație care ar dezavantaja din start partidul moșit de Băsescu. Tocmai de aceea, Cristian Preda, disperat să piardă mandatul de europarlamentar, i-a cerut aproape imperativ Elenei Băsescu să renunțe la candidatura sa independentă. "Elena Băsescu a strâns 100 de mii de semnături și ar putea candida independentă la europene. Nu știu ce va decide să facă. Personal, cred că ar fi bine să NU candideze independentă", a scris Preda pe blogul său.
Băsescu și-a pregătit decuplarea de eșecul previzibil al PMP
Un mesaj ușor neobișnuit pentru liderii PMP a venit chiar de la președintele Traian Băsescu, ai cărui urmași se laudă că sunt toți reprezentanții acestui partid. Președintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă, reprezentanților PMP că nu pot fi "urmașii" săi dacă nu câștigă alegerile, precizând că acest lucru înseamnă un scor cu două cifre la europarlamentare și poate chiar să dea candidatul dreptei la prezidențialele din acest an.
"Nu puteți să fiți urmașii mei dacă nu câștigați. Ca să puteți face ceea ce spuneți că vreți să faceți – să continuați modernizarea României începută de Emil Boc și de mine – trebuie să câștigați. Asta înseamnă două cifre la europarlamentare, contribuție la prezidențiale, dacă nu chiar candidatul PMP să fie candidatul dreptei la prezidențiale și 30% în 2016", le-a spus Traian Băsescu reprezentanților PMP la finalul participării sale la dezbaterea organizată de Fundația Mișcarea Populară.
El a mai spus că, atunci când a avut ideea creării Fundației Mișcarea Populară, proiectul era ca după ce își termină mandatul de președinte Mișcarea Populară să genereze un partid, dar că acest partid s-a creat.
"Aveți obligația să nu vă faceți de râs la europarlamentare, ceea ce înseamnă că, dragii mei, vă aștept cu două cifre după europarlamentare, pentru că numai așa puteți spera că veți avea un cuvânt de spus în desemnarea candidatului la Președinția României în noiembrie și după acest fundament trebuie să plecați pentru 30% în 2016, ca să vă permiteți să guvernați și să faceți lucrurile de care vorbeam", a precizat Traian Băsescu.
Cu alte cuvinte, Băsescu a dat primul semnal public că este gata să se decupleze de PMP în cazul unui eșec previzibil la europarlamentare, stabilind un target extrem de greu de atins de un partid care abia acum lucrează la construirea organizațiilor în teritoriu. Un rezultat cu două cifre înseamnă un scor de peste 10% pentru PMP, un soi de misiune imposibilă stabilită de Băsescu pentru partidul condus de facto de Elena Udrea. Așteptăm cu interes , după alegeri, și imaginea cu Traian Băsescu, la perdeluță, luându-și rămas bun și de la PMP.
Iulia Nueleanu