Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) este mai bogat cu 843 miliarde de lei. Banii provin din recuperarea creantelor de la diversi debitori, de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pana la intrarea intregii sume in vistieria statului, mai este insa drum lung, intrucat AVAS are sarcina precisa de a pune mana pe nu mai putin de 24.281 de miliarde de lei, datorii istorice care sunt insa foarte greu de recuperat. Media de colectare de catre AVAS a acestor datorii este insa semnificativa, statul avand sanse sa intre in posesia banilor facuti uitati de anumite societati comerciale. Majoritatea debitorilor, sute la nivelul intregii tari, se afla si pe lista marilor datornici, care se afla in posesia Ministerului Finantelor Publice. Media de incasare a creantelor, calculata in functie de numarul total al datornicilor, a fost de 12,7 milioane de lei/debitor, insa tinandu-se cont ca AVAS a reusit sa incaseze efectiv bani de la 5.288 de societati aflate in aceasta situatie, media creste la aproximativ 160 milioane de lei/debitor.
Sute de debitori executati silit
Intrucat recuperarea creantelor este un obiectiv -batut in cuie- al AVAS, institutia a apelat la diverse metode. Intr-o prima etapa, AVAS a comunicat titluri executorii pentru 1.533 de debitori, cu o valoare a creantei de peste 17.570 miliarde de lei, respectiv 72,4% din valoarea totala a datoriilor preluate. Cei mai multi dintre debitori, respectiv 64.247, au primit somatii colective de plata, iar in cazul a 793 de datornici s-a declansat procedura de executare silita, prin blocarea conturilor, lista completa a acestora aflandu-se si pe site-ul www.activebancare.ro/debitori – poprire conturi-debitori la FNUASS. Creantele acestora se ridica la 3.805 miliarde de lei, aceasta suma reprezentand 15,7% din valoarea totala a creantelor preluate de AVAS de la CNAS si CAS teritoriale. Dintre acestia, pentru 195 de debitori s-a dispus monitorizarea conturilor deschise la banci, prin instituirea obligativitatii virarii lunare in contul diminuarii datoriei a unui procent din rulajele conturilor curente.
Sechestre asiguratorii pe bunurile a 274 de datornici
Bunurile din patrimoniul a 274 de societati comerciale, datoare la FNUASS, au fost sechestrate asiguratoriu, comandandu-se deja rapoarte de evaluare. In baza acestora, statul va organiza licitatii publice de vanzare a activelor societatilor debitoare. Dintre acestea, merita amintite SC Uzina Mecanica Plopeni, SC Phoenix Iasi, SC Fareb Brasov, SC Cotidian Bacau, SC Novatex SA si SC Crinul SA.
Statul se dovedeste a fi indulgent cu cei care manifesta interes in a-si plati datoriile, caci in cazul acestora s-au perfectat 99 de angajamente de plata si opt conventii de esalonare, insa numarul mic demonstreaza, inca o data, ca statul trebuie sa puna in aplicare metodele clasice pentru a-si recupera banii.
Esalonari si anulari pentru unele societati
Potrivit AVAS, derularea metodelor de valorificare este influentata si de situatiile juridice in care se regasesc o parte din debitorii preluati. Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) sunt doar doua dintre societatile carora urmeaza sa le fie anulate datoriile acumulate la FNUASS. Sunt insa mult mai multe asemenea cazuri, caci datoriile totale ale acestora depasesc valoarea de 5.000 miliarde de lei (n.r. – aproximativ 140 milioane de dolari), aceasta -actiune- de anulare a datoriilor -contribuind- la diminuarea creantelor totale cu circa 20%. Derularea metodelor de valorificare este influentata, de asemenea, si de debitorii care se afla in diverse stadii ale privatizarii, gen Tractorul Brasov, Cost Targoviste, Industria Sarmei Campia Turzii sau Santierul Naval Constanta. Toate acestea vor beneficia de prevederile legislatiei in vigoare privind acordarea de inlesniri la plata obligatiilor fiscale, generand, astfel, diminuarea portofoliului si a valorii recuperate.
Datoriile nu vor putea fi recuperate integral niciodata
Cazurile in care recuperarea integrala a datoriilor este ceva aproape imposibil sunt acelea ale societatilor falimentare. Din cauza insolvabilitatii acestora, statul nu-si va putea recupera niciodata, integral, datoriile. Iar suma nu este deloc de neglijat – peste 1.000 de miliarde la nivelul debitorilor din intreaga tara.
AVAS a preluat de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in baza prevederilor OG 95/2003, toate creantele bugetare restante la 30 iunie 2003, actualizate pana la data predarii. Astfel, in urma transferarii tuturor debitorilor de la nivelul CNAS si al Caselor de Asigurari de Sanatate teritoriale, in -curtea- AVAS au ajuns 66.360 de debitori, a caror valoare totala a creantelor se ridica la 24.281 miliarde de lei.