Consiliul Suprem de Apărare a Țării a stabilit ca România să participe, în funcție de decizia NATO, cu aproximativ 200 de militari și 50 de polițiști și jandarmi la misiunea de instruire, consiliere și asistență în Afganistan.
Membrii Consiliului au analizat opțiunile naționale de participare a României la viitoarea misiune NATO în Afganistan, după 2014, luând în considerare opțiunile adoptate la nivel NATO și au stabilit că, în funcție de decizia NATO, România va participa la misiunea de instruire, consiliere și asistență în Afganistan cu un număr de până la 200 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și cu până la 50 de polițiști și jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, informează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.
CSAT a analizat și a aprobat, miercuri, și forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2015.
Potrivit Administrației Prezidențiale, forțele puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale cuprind 1.801 de militari. În 2014, numărul acestora era de 3.039 de militari.
Astfel, din cei 1.801 militari propuși pentru a îndeplini misiuni în afara teritoriului național anul viitor, 502 militari pot fi desfășurați în teatrele de operații, precum și în misiuni individuale de observare și monitorizare, iar alți 1.299 de militari se vor afla în țară cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin.
Administrația Prezidențială arată că Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispoziție pentru misiunile Uniunii Europene, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), NATO și Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 2015 un număr de 1.486 de jandarmi și polițiști. Comparativ cu anul 2014, numărul acestora este mai mic cu 103.
La ședința condusă de șeful statului, Traian Băsescu, președinte al CSAT, au participat premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Constantin Niță, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, șeful Statului Major General, general locotenent Ștefan Dănilă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, secretarul Consiliului, Ion Oprișor, și purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea.