Fostul lider liberal Valeriu Stoica a revenit in prim-planul politicii cu ideea controversata a fuziunii dintre PNL si PD intr-un partid de centru-dreapta. Desi a recunoscut meritul celor doi copresedinti ai Aliantei, el a spus ca Stolojan si Basescu ar trebui sa-si asume pana la alegerile generale vointa politica de reunificare a celor doua partide. Viziunea sa privind reunificarea celor doua partide prevede ca, in prima instanta, fuziunea sa se manifeste doar printr-o copresedintie la toate nivelurile. Stoica a mai spus ca noua formatiune, care ar purta acelasi nume – Alianta D.A. – se poate afilia la Partidul Popularilor Europeni (PPE). -Nu se poate duce PNL la Internationala Socialista si nici PD, la cea Liberala. In schimb, pot adera ambele partide la un numitor comun, PPE, cea mai mare forta politica din Parlamentul European-, a mentionat fostul lider liberal. El a precizat ca s-a consultat cu Theodor Stolojan si cu Traian Basescu pe aceasta tema inainte de a o lansa public. Reactiile la aceasta propunere nu au intarziat sa apara. Astfel, atat liderul liberal, Theodor Stolojan, cat si cel democrat, Traian Basescu, au respins aceasta idee, in timp ce purtatorul de cuvant al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, a insinuat ca fostul presedinte PNL face jocurile PSD.
Fostul lider liberal, Valeriu Stoica, a revenit in prim-planul politicii cu o propunere controversata. El a readus ieri in discutie mai vechiul sau proiect politic, conform caruia PNL si PD ar trebui sa se unifice cat mai curand intr-un singur partid de centru-dreapta. Desi aceasta idee a starnit nemultumirea democratilor, provocand discordie in sanul Aliantei, Stoica a spus ca ar fi foarte important ca acest proiect politic sa fie asumat pana la alegeri. -Ar putea fi realizat si dupa alegeri, dar ar fi mult mai greu-, a subliniat fostul lider PNL. In ciuda acestui fapt, a tinut sa precizeze ca – nu da lectii- celor doi co-presedinti ai Aliantei, carora le-a recunoscut meritul de a fi realizat aceasta structura politica, Stoica este de parere ca Stolojan si Basescu trebuie sa-si asume pana la alegeri vointa politica de unificare a celor doua partide. -Intre vointa politica de unificare si procesul tehnic poate fi o diferenta de un an sau doi. Dar aceasta vointa politica poate fi decisa la un congres, in numai o ora-, a apreciat Stoica. De altfel, el a explicat ca procesul tehnic de unificare, in cazul in care ar fi acceptata ideea sa, nici nu ar incepe pana la alegerile din toamna. Viziunea sa privind reunificarea celor doua partide prevede ca, in prima instanta, fuziunea sa se manifeste doar printr-o unificare a conducerilor la toate nivelurile. -Deocamdata insa, consider ca este important ca procesul fuziunii sa fie asumat inainte de alegerile generale si sa se manifeste prin co-presedintie la toate nivelurile-, a mai spus Stoica.
D.A. cu arme si bagaje in PPE
Intrebat la ce formatiune internationala se poate afilia noua structura politica, Stoica a propus Partidul Popularilor Europeni (PPE) de la care ar putea primi sprijin financiar si logistic in alegeri. -Afilierea la o mare familie politica europeana este fireasca. Nu se poate duce PNL la Internationala Socialista, si nici PD la cea liberala. In schimb, pot adera ambele partide la un numitor comun, PPE, cea mai mare forta politica din Parlamentul European-, a mentionat Stoica. Cat priveste denumirea noii formatiuni politice rezultate din fuziune, fostul presedinte liberal sustine ca actuala denumire a Aliantei D.A. PNL-PD nu ar trebui schimbata pana la alegeri. -In alegerile din toamna se poate intra cu aceasta denumire. Diferenta va fi ca Alianta D.A. nu va mai reprezenta doua partide, ci unul singur-, a explicat el. Stoica a precizat ca s-a consultat cu Theodor Stolojan si cu Traian Basescu pe aceasta tema, inainte de a o lansa public. -M-am consultat cu foarte multa lume, inclusiv cu liderii celor doua partide. Ei au luat act de propunerea mea, dar nu pot lua o decizie inainte de a exista dezbateri publice pe aceasta tema in cadrul celor doua partide, precum si in structurile societatii civile-, a completat Stoica. De altfel, el a spus ca, in momentul de fata, propunerea fuziunii PNL cu PD este adresata, pentru a fi dezbatuta, in primul rand presei si societatii civile, urmand ca -intr-o luna-doua sa poata fi testata forta acestui proiect.-
Argumente pro-fuziune
In favoarea acestei idei, Stoica a prezentat, in primul rand, argumente de ordin functional. -Alianta nu poate avea eficienta functionala pe termen lung, intrucat liantul principal care o sudeaza la ora actuala – revolta unui segment larg al populatiei contra PSD – isi va pierde forta dupa alegeri-, a avertizat fostul lider liberal, adaugand ca o conducere unitara in cazul fuziunii va evita problemele -tip CDR-. Referitor la viitorul si stabilitatea celor doua partide, in cazul in care nu se vor unifica, Stoica sustine ca, pe termen scurt, PNL si PD vor trece dupa alegeri printr-o dubla tranzitie cu efecte destabilizatoare.
-Va avea loc o schimbare de conducere in ambele partide, intr-un moment foarte sensibil. Consecinta va fi o perioada turbulenta, cu multe ambitii personale, incoerente organizationale si o competitie acerba-, a aratat Stoica.
El a mai atras atentia asupra faptului ca, in varianta evolutiei independente, chiar daca supravietuirea celor doua partide nu este amenintata, viitorul lor este destul de nesigur. -Este putin probabil ca un colaps generalizat al PSD sa lase spatiul social-democrat liber pentru PD, dupa cum este la fel de putin probabil ca PNL sa poata ocupa singur spatiul de centru-dreapta, promovand o platforma pur liberala. Ideea unui spectru politic imaculat, alcatuit din PNL si PD, este naiva-, a spus Stoica.
Nici vorba de fuziune inainte de alegeri
Ideea promovata ieri de Valeriu Stoica, cel care a propus ca proiect politic construirea Aliantei PNL-PD, a starnit reactiile prompte ale co-presedintilor Theodor Stolojan si Traian Basescu, care s-au grabit sa respinga varianta fuziunii dintre cele doua formatiuni politice si sa o catalogheze drept un punct de vedre strict personal, apartinand ex-liderului liberal. Comentand oportunitatea unei fuziuni, Traian Basescu a declarat ca o asemenea idee n-a fost niciodata subiectul discutiilor la consituirea Aliantei si a explicat ca -forta- Aliantei D.A. consta tocmai in capacitatea celor doua partide de a atrage electoratul, fiecare pe tronsonul sau – cel al social-democratiei moderne si cel al liberalismului modern. Din acest punct de vedere, Basescu spune ca realizarea unei fuziuni intre formatiuni ar constitui o pierdere majora pentru Alianta ca structura politica.
Alegerile generale sunt prioritare
Purtatorul de cuvant al Aliantei, liberalul Calin Popescu-Tariceanu, a iesit si el la rampa pentru a respinge ideea lansata de Stoica, doar cu doua ore inainte, intr-o conferinta de presa separata. Totusi, el nu a exclus o discutie pe aceasta tema, dupa instalarea la guvernare a liberalilor si democratilor, insa a precizat ca Alianta este antrenata intr-un proces dificil de pregatire a alegerilor generale si principalul obiectiv este castigarea acestora. -Fuziunea nu este de actualitate, nu este o problema care sa ne preocupe-, a spus Tariceanu, adaugand ca un proces de unificare a celor doua formatiuni politice ar fi extrem de complicat, iar demararea lui ar insemna ca aliatii sa lase balta organizarea campaniei electorale, facand astfel un mare serviciu PSD. Ceea ce l-a iritat cel mai tare pe Tariceanu a fost propunerea lui Stoica, potrivit careia cele doua formatiuni ar trebui sa renunte la valorile doctrinare proprii in urma fuziunii si sa se inscrie in miscarea populara europeana. -Nu avem de gand, nu ne-am propus sa renuntam la valorile liberale. Daca dl. Stoica vrea sa se duca la viitorul Partid Popular al lui Ciuhandu, ii dau personal o recomandare-, a comentat malitios vicele PNL.
Stoica, acuzat ca face jocurile PSD
Momentul ales de Stoica sa arunce pe piata o asemenea propunere a atras acuzatiile de colaborationism cu PSD, el fiind blamat din acest motiv si acum doi ani, cand a fost nevoit sa-si depuna demisia din functia de presedinte al PNL. Liberalul Tariceanu a insinuat ca ex-liderul PNL face din nou jocurile partidului de guvernamant, declarand ca fuziunea ar servi pesedistilor: -Am simtit in ultimul timp astfel de presiuni din partea unor persoane care au demonstrat in timp ca nu au interese convergente cu ale PNL sau ale Aliantei, si care au legatura cu sferele PSD-. Intrebat daca Stoica se numara printre aceste persoane, vicele liberal a refuzat sa comenteze, din respect pentru functia de presedinte pe care a detinut-o Stoica. -N-as vrea sa cred ca a ajuns presedinte un om care nu crede in valorile liberale-, a spus Tariceanu. Si Basescu considera ca momentul ales de Stoica pentru avansarea unor asemenea opinii este unul -extrem de favorabil- PSD. -Afirmatia mea n-are nici o conotatie, dar intr-un moment in care PSD se confrunta cu framantari interne grave, se trezeste un politician sa ne puna in situatia de a da dezmintiri-, a afirmat Basescu, citat de Mediafax.