Home Asigurari Pensiile private obligatorii vor -costa- 1% din PIB in 2016

Pensiile private obligatorii vor -costa- 1% din PIB in 2016

DISTRIBUIŢI

Impactul bugetar al aplicării celui de-al doilea pilon al sistemului de pensii, în 2008, nu va fi substanţial, valoarea contribuţiilor urmand să crescă pogresiv de la 0,17% din PIB, în 2008, la 1% în 2016, potrivit proiectului planului de convergenţă pentru trecerea la euro. Cea de-a doua componentă a sistemului de pensii, pilonul privat obligatoriu, urmează să fie implementat de la 1 ianuarie 2008, ca parte a contribuţiilor la asigurările sociale.

Astfel, un anumit procent din contribuţia la sistemul public va fi direcţionată în mod obligatoriu către fondurile de pensii aflate în gestionare privată, pană la 2% din fondul de salarii în primul an, urmand să crească progresiv, cu 0,5 puncte procentuale în fiecare an, timp de opt ani, pană se atinge o cotă de contribuţie de 6% în 2016.

-Deşi pe termen lung această măsură de reformă are un impact pozitiv asupra sustenabilităţii sistemului, pe termen scurt ea presupune costuri ce trebuie evaluate din perspectiva bugetară-, se menţionează în proiectul planului de convergenţă.

Pentru a evalua impactul bugetar al contribuţiilor la cel de-al doilea pilon de pensii, autorităţile au pornit de la premisa că 50% din persoanele eligibile cu varsta cuprinsă între 35-45 ani îşi vor exercita opţiunea de a contribui la sistem.

Veniturile fiecărei categorii de contribuabili au fost estimate ţinand cont de salariul mediu, ajustat cu diferenţa dintre venitul efectiv al segmentului de populaţie respectiv şi media naţională.

Potrivit rezultatelor analizei, valoarea contribuţiilor va fi în jur de 0,17% din PIB în 2008 şi va creşte progresiv la 0,3% din PIB în 2010, ajungand la 1% din PIB în 2016, cand valoarea cotei redirecţionate din sistemul pay-as-you-go (sistemul tradiţional) atinge nivelul său maxim de 6 %.

Contribuţia la aceste fonduri private va fi obligatorie pentru toată populaţia cu varsta de până la 35 de ani, iar pentru cei cu varsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani va fi opţională. Fiecare fond de pensii va trebui să asiste minim 50.000 de participanţi şi va funcţiona sub supravegherea Comisiei de Supraveghere a Fondurilor de Pensii.

Reforma sistemului de pensii are în vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei părţi din contribuţiile plătite de salariaţi pentru asigurările sociale, prin sistemul public de pensii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.