Home Asigurari Reglementari privind transferul de fonduri

Reglementari privind transferul de fonduri

DISTRIBUIŢI

Asigurătorii care doresc să fie autorizaţi ca administratori de fonduri de pensii facultative vor trebui să respecte anumite prevederi speciale privind capitalul, precizate într-un ordin al CSA, nr. 113137/2006 . Practic, asigurătorii care au dreptul să devină administratori de astfel de fonduri nu pot aloca în acest scop capital social decat după obţinerea prealabilă a unei aprobări în acest sens din partea CSA. Mai mult, noile norme prevăd că, odată cu transferul capitalului social alocat activităţii respective, va trebui să transfere un volum corespunzător de disponibilităţi în conturi bancare. Dar pentru a obţine aprobarea în cauză, asigurătorul trebuie să facă dovada că această operaţiune nu afectează activitatea de asigurare, îndeplinind cumulativ o serie de condiţii, printre care se numără aceea de a menţine nivelul capitalului, în urma alocărilor precizate anterior, cel puţin la nivelul minim impus de normele în vigoare. La această condiţie se adaugă necesitatea de a deţine şi menţine un fond de siguranţă şi o marjă de solvabilitate disponibilă cel puţin egală cu marja de solvabilitate minimă, calculată în conformitate cu prevederile legale, la care se adaugă şi obligativitatea de a dispune de un coeficient de lichiditate şi de a avea capacitatea de a asigura menţinerea acestui indicator şi după alocarea capitalului în cauză. Apoi va trebui să dovedească faptul că, după transferul activelor lichide între cele două activităţi, îşi va putea acoperi rezervele tehnice brute, constituite pentru asigurările de viaţă, cu active admise să le acopere în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Estimare pentru marja de solvabilitate

După efectuarea operaţiunilor de alocare, asigurătorul va trebui să dovedească efectuarea faptică a acestora cu documente contabile. După autorizarea de administrare efectivă a fondurilor de pensii facultative, asigurătorului îi va fi interzis orice transfer între activele, pasivele, veniturile şi cheltuielile privind desfăşurarea activităţii de asigurare şi cele aferente administrării unor astfel de fonduri.

Dosarul de autorizare va cuprinde o serie de documente, dintre care cele mai importante par a fi raportarea privind estimarea marjei de solvabilitate minimă şi disponibilă de care va dispune după alocarea capitalului social pentru pensii facultative şi cea privind situaţia activelor lichide şi calculul coeficientului de lichiditate, după alocarea capitalului social respectiv.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.