Home Economic-Financiar Cinci proiecte romanesti, finantate prin programul european eTEN

Cinci proiecte romanesti, finantate prin programul european eTEN

DISTRIBUIŢI

Prima etapa de evaluare a proiectelor depuse pentru a obtine finantare prin Programul comunitar eTEN s-a incheiat, anunta Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Cinci proiecte, la care participa si companii din Romania, au ramas in competitie si ar putea atrage finantari europene, din care aproximativ 400.000 de euro ar reveni firmelor romanesti. Dintre cele cinci proiecte cu participare romaneasca, doua isi propun sa ofere servicii electronice in domeniul eHealth, doua pentru sectorul IMM, iar unul se axeaza pe eGovernment.

Un total de 10 proiecte cu participare romaneasca au fost inscrise in acest an la Comisia Europeana pentru a obtine finantare prin Programul eTen, la acestea participand 15 firme, fondurile solicitate fiind de peste 800.000 de euro, arata MCTI.

Memorandumul de aderare a Romaniei la Programul comunitar eTEN a fost semnat la data de 16 iunie 2004 la Bucuresti. Programul se desfasoara in perioada 2003-2006, avand un buget total alocat de 172,5 milioane de euro. Pentru 2004, bugetul Programului eTEN este de aproximativ 43 milioane de euro.

Ce este eTEN

eTEN este un program comunitar creat in scopul extinderii serviciilor electronice (e-services) la dimensiune transeuropeana. Programul promoveaza serviciile de interes public care creeaza oricarui cetatean, agent economic sau administratie publica oportunitatea de a profita de beneficiile societatii informationale. Initiativa eTEN vizeaza serviciile de suport, fara a oferi finantare pentru crearea infrastructurilor sau pentru cercetarea stiintifica. eTEN poate oferi sprijin financiar consortiilor care propun servicii electronice specifice, transeuropene. Programul eTEN se concentreaza in mod special pe faza de lansare, inainte ca un serviciu sa fie complet implementat. Toate propunerile de finantare trebuie sa se bazeze pe o tehnologie avansata, incluzand cel putin un proiect de serviciu dezvoltat si testat. De asemenea, ofertele pot sa contina elemente de adaptare a serviciului in functie de reactiile primite de la utilizatori si de cerintele promovarii serviciului in vederea folosirii la nivel transeuropean.

Programul eTEN ofera pana la 10% din costul desfasurarii pentru un program nou si pana la 50% din costurile validarii pentru un serviciu (fezabilitate tehnica si economica, beneficii pentru utilizatorii finali).

Site-ul dedicat programului eTEN poate fi accesat la adresa http://europa.eu.int/information_society/programmes/eten/index_en.htm.

Consultatii cu cei interesati

Adriana Ticau, proaspatul ministru al comunicatiilor, a avut, joi, o intalnire consultativa cu reprezentantii unor asociatii din domeniu – Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii, Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software, Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania.

Printre temele abordate s-au numarat strategia de dezvoltare pentru sectorul IT&C (Orizont 25), nomenclatorul de meserii din IT si cadrul de interoperabilitate – documente de lucru care urmeaza sa fie finalizate dupa incheierea procesului de consultare cu asociatiile si alte parti interesate.

De asemenea, au fost luate in discutie o serie de masuri privind asigurarea securitatii informatice si realizarea unui cod de conduita in domeniu. Cu aceasta ocazie, s-a stabilit initierea unor grupuri de lucru care se vor intruni saptamanal, a anuntat MCTI.

Solutiile de implementare

ANRC a discutat cu reprezentantii industriei de comunicatii electronice modalitatile de implementare a serviciului universal, prin instalarea de telecentre si telefoane publice cu plata.

Au fost, de asemenea, inregistrate observatiile finale ale participantilor pe marginea proiectului deciziei privind principiile si preconditiile ofertei de referinta pentru accesul neconditionat la bucla locala, precum si modificarile survenite asupra deciziei pentru aprobarea regulamentului privind identificarea pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice. Alegerea modalitatilor de implementare a serviciului universal reprezinta o decizie cu implicatii profunde pentru localitatile care nu beneficiaza de servicii de acces la reteaua publica de telefonie la un punct fix sau de un alt mijloc rezonabil de acces la servicii de telefonie, precum si pentru localitatile in care penetrarea acestor servicii este extrem de redus

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.